Arhitektonsko naslijeđe

Osijek – barokna Tvrđa

Autor/izvor: DAZ 01/03/2013

2. predavanje 7. ciklusa predavanja o obnovi arhitektonskog naslijeđa održalo se u četvrtak 28. veljače u 18h u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/I. Tema je bila osiječka Tvrđa u sklopu projekta Gradovi – tvrđave kontinentalne Hrvatske 16.-19.st.

Sekcija „Arhitektonsko naslijeđe“ DAZ-a priključuje se diskusiji o obnovi fortifikacijskog graditeljstva. 7. ciklus predavanja „Arhitektura i naslijeđe“ bavit će se bastionskim utvrdama u kontinentalnoj Hrvatskoj od 16.-19. st. nastalih u sklopu obrane od prodora Osmanlija kada u Hrvatskoj dolazi do promjene koncepta obrane u organizaciji Vojne granice Habsburške monarhije.

Tehnološka inovacija u ratovanju u 15. st., s početkom primjene u 16. st. vremenski  se poklapa s golemom potrebom utvrđivanja granice prema Osmanskom carstvu. Nova konceptualizacija izvedbe obrambenog sustava bila je izuzetno velik i sveobuhvatan projekt. Nove zamisli sustava obrane primjenjuju se ovdje, neke po prvi puta u Europi, čineći prostor izuzetnim poljem eksperimenta od prostornog planiranja, stvaranje novih naselja, izgradnje komunikacija i organizacije cjelokupnog gospodarsko–upravnog sustava. Utvrđenja su u pravilu veća nego ikada do tada u povijesti. Karakteristični i inovativni element fortifikacijskog graditeljstva bile su bastinske utvrde. Mnoge su s vremenom srušene dok je dio očuvan i  prisutnih u našem krajoliku, bilo urbanom ili onom prirodnom.

Ova tipologija utvrđenja nastala baš u Europi ušla je u samo žarište interesa europskih stručnjaka pred tridesetak godina. Tema je izuzetno izazovna zbog velikih opsega fortifikacijskih elemenata i njihovog ispreplitanja s elementima suvremenih gradova. Funkcioniranje svakodnevnog života i njegovo obogaćivanje prisutnošću vrlo posebne prošlosti nije lako ostvariti. Pristup revalorizaciji i održivoj namjeni tog vrijednog arhitektonskog nasljeđa te u kojoj je ono mjeri dio naše spomeničke posebno urbane obnove pokazat će stručnjaci koji se tom temom bave na primjerima u Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu  i Čakovcu.

U ciklusu se izdvaja jedno predavanje koje prati aktualnu temu energetske učinkovitosti i njene primjene na  arhitektonskom naslijeđu. U arhitektonskoj praksi ova problematika ima niz specifičnosti kojima valja posvetiti odgovarajuću pažnju. Tema je nova i značaj će joj svakodnevno rasti. 

Predavanje o osiječkoj Tvrđi u četvrtak 28. veljače u prostorijama DAZ-a je zamišljeno kao timsko izlaganje više sudionika uključenih u istraživanje, projektiranje i realizaciju urbanističko - konzervatorske studije prostora bastiona trase i vanjskih utvrđenja Tvrđe – povijesni razvitak i valorizacija fortifikacijskog prostora nekad i  sada te pilot projekt obnove dijela fortifikacije – Vodena vrata i Karlov bastion – realizacija s naglaskom problema infrastrukture i drenaže.
Od 2010.g. Agencija za obnovu osječke Tvrđe u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku i Muzejom Slavonije Osijek, provodi sustavna istraživanja na temelju Urbanističko -   konzervatorske studije Studija X iz Zagreba, a paralelno se radi na djelomičnoj realizaciji po potrebi i mogućnostima.

Uvodno predavanje o nastanku Osijeka kroz povijesna razdoblja, s naglaskom na izgradnju barokne Tvrđe te njezine bastione trase i vanjskih utvrđenja, održat će  Grgur Marko Ivanković, a o studiji, istraživanju i nužnim potrebama realizacije (odvodnja, infrastruktura) govorit će  Ivana Sudić, uz sudjelovanje i v.d.ravnateljice Agencije Valerije Vuković Kondža. O fazama realizacije na primjerima obnove Vodenih vrata i Karlovog bastiona, govorit će projektantica arhitekture Valentina Slabinac.

Osim toga napravit će se i kratki pregled aktualnih istraživanja, projekata i realizacije na širem području osječke Tvrđe (o istraživanju romaničke bazilike iz 12.st. u dvorištu Franjevačkog samostana, o istraživanju Sulejmanovog mosta u Osijeku, o natječaju za urbanu opremu Tvrđe održanom 2012., kao i o skorašnjem natječaju za prostor Trga V. Lisinskog, i sl., a sve prema interesu prisutnih na diskusiji).

Bit će govora i o projektu Gradovi – tvrđave kontinentalne Hrvatske 16.-18.st., s naglaskom na osječku Tvrđu (jedan od pet gradova u projektu).

Grgur Marko Ivanković, dipl.povij.umj. i etnolog, rođ.1966. u Osijeku, gdje je završio i osnovnu i srednju školu, te Filozofski fakultet u Zagrebu; od 1993. zaposlen u Muzeju Slavonije Osijek kao kustos a od 2010.  ravnatelj.

Ivana Sudić, dipl.ing.arh., rođ. 1963. u Osijeku, gdje je završila osnovu i srednju školu, te Arhitektonski fakultet u Zagrebu; od 1992. zaposlena u Konzervatorskom odjelu u Osijeku (tada Regionalni zavod za zaštitu spomenika) kao stručni suradnik a od 2007.  pročelnica.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.