Mala škola arhitekture

Novi ciklus Male škole arhitekture

Autor/izvor: DAZ 08/02/2014

Pripremili smo novi program pod nazivom Prostor i ja, seriju radionica kojima je cilj djeci približiti smisao prostornog planiranja i arhitekture. Radionice su namijenjene djeci školskog uzrasta, a održavaju se u prostorijama DAZ-a, Trg Bana J. Jelačića 3/1, pod vodstvom stručnih voditelja.

Pogledajte i prošle cikluse Male škole arhitekture.

Kroz igru i praktičan rad učenici pronalaze odgovore na pitanja: kako čovjekove potrebe određuju izgled prostora u kojem boravi i obratno, kakva je povezanost oblika, materijala i funkcije u arhitekturi, kojim materijalima gradimo i koje su njihove konstruktivne mogućnosti, koja je uloga svjetlosti u oblikovanju prostora, što je to urbani prostor i kako ga koristimo, koja je naša uloga u očuvanju kulturne baštine i sl.  Dio sadržaja je usmjeren na neposredno okruženje u kojem učenici borave; grad, kvart, škola. Na taj se način mlade želi potaknuti da stvaraju aktivan stav prema urbanom okruženju, kulturnoj i arhitektonskoj baštini te svjesno sudjeluju u njenom očuvanju.

Iako svi koristimo prostor – stan,  ulicu, javne površine – vrlo smo ga rijetko svjesni. Naprosto ga koristimo. Na radionicama s djecom pokušavamo na različite načine misliti i stvarati prostor.

Sedam radionica čini jedinstvenu cjelinu, te je moguće prijaviti se za cijeli program ili za svaku radionicu pojedinačno. Broj prijava je ograničen, a broj djece po radionici je 20. U nastavku upoznajte program koji smo pripremili, podijeljen je u četiri cjeline Oblikujemo prostor, Dijelimo prostor, Živimo prostor i Idemo po iskustvo:

OBLIKUJEMO PROSTOR
Radionice materijali i funkcije

01. 03. 2014.
1. OD LINIJE DO PROSTORA

15. 03. 2014.
2. OD PLOHE DO PROSTORA

U prvoj grupi radionica otkrivamo materijalnu i tehničku stranu arhitekture. To kanimo istraživati preko primjera skloništa i nastambi raznih životinja. Cilj je shvatiti razne funkcije i društvene strukture (način organizacije života) koji se događaju u prostoru, razne materijale iz kojih se prostor stvara i razne lokacije na kojima se oblikuje te koliko od svega toga ovisi konačna forma. To nam je  uvod  za druge radionice  gdje ćemo proučavati apstraktnu i simboličku narav arhitekture (onu duhovnu).

DIJELIMO PROSTOR
Radionice priroda i društvo

05.04. 2014.
3. TIJELO U PROSTORU

12.04. 2014.
4. OSOBNI DOŽIVLJAJ PROSTORA


Nakon što smo naučili da način organizacije života i mjesto, način i materijal gradnje direktno rezultiraju određenom formom (prostorom) u kojem živimo prelazimo na onaj osjetilni dio gdje naš doživljaj prostora prelazi pitanje puke forme. Sad nas zanimaju osjećaji. Za razliku od nastamba životinja, ljudi nikada ne doživljavaju prostor bez simboličke strukture. Kroz nju se učimo doživljavati i pripadati određenoj zajednici.

ŽIVIMO PROSTOR
Radionice moja zbilja

24. 05. 2014.
5. GRAD I RAZLIKA

31. 05. 2014.
6. MIJENJAMO GRAD


U ovim radionicama preko razumijevanja uloge grada i života u zajednici otkrivamo kako trenutak u kojem živimo čini oblik našeg prostora. Time shvaćamo koliko je važna svaka pojedinačna uloga u stvaranju OBLIKA PROSTORA. Naša osobna kreacija i naše naslijeđe u trenutku u kojem živimo s drugim osobnim kreacijama i naslijeđima jest mjesto za život – oblikovana  PROSTORiJA.

IDEMO PO ISKUSTVO

07. 06. 2014.
7. ŠETNJA GRADOM


Nakon što smo naučili sve iz prethodnih radionica, idemo s voditeljima u šetnju gradom uz zadatak – izrada foto-dnevnika.
Zadnja radionica je evaluacija koja nam pokazuje koliko smo razvili vještinu promatranja i kritičke analize.
Naš Foto-dnevnik o užem centru grada prezentirat ćemo na našim Internet stranicama.



Prijave se vrše na e-mail adresu davorka.peric@d-a-z.hr ili na telefon 01 5509 706.
Više informacija o radionicama potražite OVDJE, a OVDJE preuzmite letak o ovogodišnjem programu.

Projekt je nastao kao rezultat interdisciplinarne suradnje učitelja likovne kulture i arhitekata. Obje struke prepoznale su potrebu za upoznavanjem mladih s ovim sadržajima od najranije dobi. Naime, sadržaji s područja arhitekture i urbanizma nisu adekvatno zastupljeni u općem obrazovanju te se kod mladih ne razvijaju osnovne kompetencije koje će im omogućiti kvalitetan život u neposrednoj životnoj okolini i, što je još važnije, kompetencije za oblikovanje te okoline.U širem društvenom kontekstu posljedice su vidljive u negativnom odnosu prema urbanom i arhitektonskom nasljeđu, zagađenju urbanog prostora lošom arhitekturom, nerazumijevanju investitora za potrebama lokalnih zajednica itd.

Prostor i ja - Mala škola arhitekture je višegodišnji odgojno obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima. Projekt su 2010. pokrenuli Udruga za promicanje vizualne kulture OPA - Gordana Košćec, Društvo arhitekata Zagreba - Davorka Perić, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata - Mia Roth Čerina i NoThing productions - Aneta Mudronja Pletenac.

Radionice zajedno realiziraju učitelji  likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Posljednja takva suradnja realizirana je s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti, a u planu je suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt na izložbi arhitekta Radovana Tajdera.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.