14. Venecijanski bijenale arhitekture

Nove tendencije na Venecijanskom bijenalu

Autor/izvor: DAZ 08/05/2014

Rem Koolhaas, ovogodišnji izbornik Venecijanskog bijenala uvrstio hrvatski panel “Nove tendencije i arhitektura” u službeni program događanja na bijenalu arhitekture!

U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture održavati će se i prateći program događanja. U namjeri da tu veliku međunarodnu izložbu koja ove godine traje punih šest mjeseci učine još atraktivnijom, uprava Bijenala i njezin ovogodišnji umjetnički direktor Rem Koolhaas odlučili su je popratiti paralelnim programom nazvanim Meetings on Architecture. Program je zamišljen kao niz događanja u formi seminara, panela, manjih privremenih tematskih izložbi, projekcija filmova i sličnih umjetničkih i arhitektonskih sadržaja. S tim su ciljem pozvali i sve nacionalne paviljone i njihove izbornike da prijave svoje tematske programe i time konkuriraju za izbor u službeni kalendar događanja na razini čitavoga Bijenala. Hrvatski paviljon i njegova ovogodišnja izbornica, dr. sc. Karin Šerman, odlučili su prihvatiti taj poziv i prijaviti program pod nazivom “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam”, oslovljavajući time posebno važan fenomen u hrvatskoj umjetničkoj povijesti dvadesetog stoljeća.

Nove tendencije

Zagreb je u 1960-ima bio centar djelovanja međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije i središnje mjesto odvijanja niza njihovih utjecajnih izložbi, u nekadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti, danas Muzeju suvremene umjetnosti. Pokret je okupljao umjetnike i teoretičare, ali također i inženjere i znanstvenike, posvećene istraživačkom i eksperimentalnom pristupu umjetničkom stvaranju. Pokret se gradio na temeljima konkretne i konstruktivističke umjetnosti, istraživanju jezika strukture i forme te vizualnih efekata u različitim materijalima i medijima, razvijajući pritom brojne nove vidove izraza, sve do programirane i kinetičke umjetnosti. Na tragu njihova naglašenog interdisciplinarnog djelovanja i preklapanja sa znanstvenim i tehnološkim inovacijama, u polje umjetnosti tada je pionirski uveden i kompjutor kao novo sredstvo umjetničkog stvaranja. Uz fokus na istraživanja strukture i forme, pokret Novih tendencija bio je ujedno prožet i snažnim socijalnim idejama i uvjerenjem o nužnosti umjetničkog angažmana te bitne povezanosti umjetnosti i društva.


Fotografija: Vjenceslav Richter, Sistemska grafika, SIG 4, AnBnCnDs, 1970. © MSU Zagreb, Zbirka Richter

Algoritam i arhitektura

Ideja predloženog hrvatskog programa bila je apostrofirati i ispitati značenje i odjeke umjetničkih istraživanja Novih tendencija za medij arhitekture, u ondašnjem vremenu i današnjem trenutku. Pogotovo se to čini važnim sagledati danas, u vrijeme pojačanog ali često i površnog korištenja kompjutora u algoritamskom, parametrički vođenom generiranju arhitektonske forme, pri čemu socijalna dimenzija često ostaje zaobiđena i kompromitirana. Ponovno aktualizirano iskustvo Novih tendencija moglo bi tako otvoriti i nova tumačenja pozicije arhitekture kao discipline sa specifičnim odnosom kreativne i društveno angažirane komponente.

Program je definiran u formi panela na oslovljenu temu, dokumentarnog filma o pokretu Novih tendencija produkcije Hrvatske Radiotelevizije iz 2011. godine, te popratne izložbe o segmentima arhitektonskog i umjetničkog opusa hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera, kao istaknutog protagonista Novih tendencija. Program je sastavljen u suradnji Hrvatskog paviljona / Ministarstva kulture RH, s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Politecnicom di Milano. Predloženi je program, kako je nedavno objavljeno, od strane uprave Bijenale i selektora Koolhaasa odabran za odvijanje te uvršten u službeni program Bijenala.


Fotografija: Vjenceslav Richter, Reljefometar 5, 1973. © MSU Zagreb, Zbirka Richter

Tradicija apstrakcije

- Iznimno smo sretni što je naš prijedlog “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam” odabran za službeni program popratnih događanja Bijenala – ističe izbornica hrvatskog nastupa, dr. sc. Karin Šerman. “Mislimo da će se time otvoriti produktivni okvir za diskusiju danas vrlo aktualnih pitanja u arhitekturi – o načinima i procedurama njezina generiranja ali i ciljevima i ambicijama njezinih društvenih učinaka – a istodobno aktualizirati jedna od uistinu vrhunskih epizoda hrvatske umjetničke povijesti dvadesetog stoljeća, kada je Zagreb bio epicentar svjetskih umjetničkih događanja. Zanimljivo je pritom promotriti i razloge zašto se takav široki i progresivni međunarodni pokret u tom povijesnom trenutku dogodilo upravo ovdje. S jedne strane, nesumnjivo je Zagreb u tadašnjoj nesvrstanoj Jugoslaviji bio posebno plodno mjesto u svjetskom hladno-ratovskom kontekstu, no na predispozicije Zagreba upućuje i prethodno lokalno snažno zaživjela tradicija apstrakcije i eksperimentalnog pristupa u umjetničkom razmišljanju i djelovanju, poglavito ona prakticirana od grupe EXAT 51, koja je itekako dobro pripremila teren da se ovakva progresivna umjetnička istraživanja mogu dogoditi i nastaviti upravo ovdje. Drago nam je i to što ovako definirani program lijepo korespondira s temom našeg cjelokupnog nastupa na ovom Bijenalu, a to je upravo tradicija apstrakcije u hrvatskoj arhitekturi u proteklih stotinu godina. Ovim se programom ujedno apostrofira i jedna druga karakteristika i posebno zanimljiva vrijednost hrvatske arhitektonske scene u proteklome stoljeću, a to je plodna suradnja umjetnika i arhitekata u zajedničkim nastupima i ostvarenjima te kompatibilnost njihova naziranja i djelovanja, što također želimo pokazati kao jednu od vrijednosti lokalne arhitektonske i umjetničke kulture.”

Od sudionika predloženog programa i panela spomenimo, među ostalim, Jerka Denegrija, kao istaknutog analitičara Novih tendencija, Margit Rosen iz ZKM-a (Zentrum für Kunst und Medientechnologie) iz Karlsruhea, te Ivana Rupnika sa Sveučilišta Northeastern iz Bostona. Izložbeni segment o eksperimentalnom radu arhitekta Vjenceslava Richtera priprema Vesna Meštrić iz MSU-a Zagreb, voditeljica Zbirke Richter. Program će se održati u središnjim prostorima Bijenala, a na rasporedu je u vrhu ljetne sezone, u petak 8. kolovoza.

Izvor: 14. Bijenale arhitekture u Veneciji
Više o hrvatskom nastupu na 14. bijenalu arhitekture u Veneciji pročitajte ovdje i ovdje.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.