Natječaj

Natječaj za plakat – primijenjeni društveni dizajn na temu spomen-park Dudik u Vukovaru

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 02/10/2014

Vizkultura u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) raspisuje javni natječaj za plakat koji će tematizirati spomen – park Dudik autora Bogdana Bogdanovića. Javni natječaj provodi se u sklopu dva dugoročna projekta UIIIa: Mnemosyne- Kazalište sjećanja i Ars Publicae.
 

Mnemosyne se bavi odnosima politika pamćenja i kultura sjećanja, dok se Ars Publiace primarno bavi umjetnošću u javnom prostoru, ali u zasebnom segmentu i baštinskim aktivizmom.

Bogdan Bogdanović bio je arhitekt, kipar, graditelj i pisac. Bio je tvorac spomenika, memorijalnih područja i parkova širom socijalističke Jugoslavije i ostavio je neizbrisiv trag u mnogim krajolicima. O njegovom znakovitom djelu u Mostaru, Partizanskoj nekropoli, pisali smo nedavno ovdje, in memoriam povodom četvrte obljetnice njegove smrti .

Spomen-park Dudik nalazi se u vukovarskom naselju Mitnica, u današnoj ulici Marije Jurić Zagorke (ime parka dolazi od starih dudova koji i danas tamo rastu). Spomenik je podignut 1980. godine po projektu arhitekta Bogdana Bogdanovića, u spomen na žrtve fašizma – nekoliko stotina civila i partizana strijeljano je tijekom 2. svjetskog rata na prostoru parka. Pet stožaca spomeničkog kompleksa simbolizira plamen, a uokolo se nalazi niz kamenih cvjetova s epitafima. Spomen-park sa statusom spomenika kulture RH oštećen je tijekom rata 1990-ih i od tada neobnovljen.

Inicijativa za obnovu memorijalnog parka sa spomenikom u više je navrata pokretana lokalno, a od 2013. godine inicijativa za obnovu pokrenuta je i u sklopu segmenta baštinskog aktivizma projekta Ars Publicae.

Inicijativu za obnovu spomen-parka Dudik potpisalo je stotinjak uglednih javnih osoba, profesionalnih i drugih udruženja, između ostalih Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatsko dizajnersko društvo, Slobodne veze – udruga za suvremene umjetničke prakse, Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, 1POSTOZAGRAD, Mladi antifašisti Zagreba, časopis Život umjetnosti, Čovjek i prostor te portal Vizkultura, kustoski kolektiv WHW, itd.

Plakat za koji je raspisan natječaj bit će postavljen u javnom prostoru Vukovara, ali i Pule i Zagreba, a bit će prikazan i na izložbi ‘Bogdan Bogdanović/Ukleti neimar’ koja se ove godine, nakon što je predstavljena u zagrebačkoj Gliptoteci i Dioklecijanovim podrumima u Splitu, odvija u Puli u suradnji s Društvom arhitekata Istre.

Plakat ovdje vidimo kao čin društvenog dizajna, pokušaja senzibiliziranja šire javnosti u odnosu na stanje spomen-parka danas i potrebu njegove obnove, kao i u odnosu na Bogdanovićevu filozofiju civilizacija.

Istovremeno, plakat je uvod u UIII (Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja) kampanju u 2015. godini koja će se baviti zagovaranjem obnove spomenika u suradnji s lokalnom zajednicom, a uključivati će i spomenutu izložbu u Vukovaru.

TIJEK I DETALJI NATJEČAJA

Natječaj se raspisuje za plakat dimenzija B2 (50 x 70 cm)

Trajanje natječaja
1. listopada – 15. listopada 2014.
(radovi moraju biti poslani na navedeni mail do isteka posljednjeg dana natječaja do 23:59)

Radove slati putem elektronske pošte isključivo u PDF formatu (72 dpi) na adresu: info@vizkultura.hr (autori se obvezuju da će u slučaju izbora njihovog plakata dostaviti plakat spreman za tisak, u rezoluciji 300 dpi)

Natjecatelji će biti obaviješteni u roku 24 sata da je njihov rad zaprimljen.

Objava rezultata
22. listopada 2014. na portalu www.vizkultura.hr  

Nagrade:
1. nagrada – 1.000,00 kn, uz mogućnost daljnje suradnje na projektu Mnemosyne
Pohvale žirija, mogućnost daljnje suradnje na projektu Mnemosyne.

Tehnički uvjeti natječaja:
- Natječaj je otvoren za sve autore iz Hrvatske
- Jedan autor/autorica može prijaviti najviše 2 rada
- Nagrađeni rad i ostali radovi koje žiri može pohvaliti i izdvojiti bit će predstavljeni na portalu Vizkultura.hr te na stranicama društvenih mraža portala Vizkultura.hr
- Autori se obvezuju da za sve elemente upotrebljene na svom radu (fotografije, tipografija…) imaju dozvolu i autorsko pravo koristiti

Članovi žirija:
Mirko Ilić, grafički dizajner
Sonja Leboš, inicijatorica i voditeljica projekta Mnemosyne
Ivan Dorotić, glavni urednik portala Vizkultura


Nakon što žiri izabere najbolje radove, prvonagrađenom/oj se nudi mogućnost da s timom projekta Mnemosyne posjeti Vukovar (UIII pokriva troškove puta i dnevnicu) s ciljem daljnjeg razvoja projekta kroz medij dizajna.

Za sva dodatna pitanja natjecatelji se mogu obratiti na mail: sonjalebos@gmail.com

Više o Dudiku i inicijativi za obnovu:
http://dudik2.tumblr.com/

Preporučena literatura:
Bogdanović, Bogdan: Ukleti neimar
Bogdanović, Bogdan: Mrtvouzice

http://www.theatreofmemories.eu/documents/pdf/bogdanovic_catalogue.pdf

Fotografija: Jovica Drobnjak

Više / izvor:  www.vizkultura.hr

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.