Natječaj

Natječaj za izradu idejnog rješenja Trga Stjepana Radića, Grad Velika Gorica

Autor/izvor: DAZ 10/07/2012

Galerija Galženica i kustosice Ana Kovačić i Mihaela Richter pozivaju mlade umjetnike/ce, dizajneri/ce i arhitekti/ce do 30 godina starosti na sudjelovanje na natječaju za izradu idejnih rješenja mobilijara i signalizacije Trga Stjepana Radića. Odabrani idejni projekti bit će predstavljeni na izložbi Slike trga u Galeriji Galženica.

Grad Velika Gorica po svojim urbanističkim obilježjima čini zanimljiv fenomen: izgradnja i razvoj grada kroz povijest bili su ograničeni dvjema zrakoplovnim pistama (zračna luka Pleso na zapadu, bivša vojna pista na istoku) te prometnicom Zagreb—Sisak koja danas prolazi samim središtem grada. Unatoč ovim ograničenjima, broj stanovnika s godinama je rastao (prema popisu stanovništva iz 2001. g. u gradskom području živi gotovo 65.000 ljudi) i ubrzo postao jedan od deset najvećih gradova u državi.

Većina grada rezidencijalnog je karaktera, a centar kao mjesto socijalizacije i komunikacije čini tek kratak potez uz prometnu cestu Sisak — Zagreb, uz koju su smješteni Muzej Turopolja, dućani, kafići te Pučko Otvoreno Učilište Velika Gorica. Dvije veće javne površine čine Park dr. Franje Tuđmana iza Pučkog Otvorenog Učilišta, koji je nedavno preuređen i time je oživio taj dio grada, i Trg Stjepana Radića, smješten uz drugu, južnu prometnicu koja presijeca grad, a na kojem se nalazi i Dom kulture Galženica (dio Pučkog Otvorenog Učilišta). Na formalno — sadržajnoj razini Trg Stjepana Radića zadovoljava kriterije trga — otvoren prostor okružen kulturnim ustanovama, trgovinama, bankama, ugostiteljskim i rezidencijalnim objektima, na kojemu se nalaze i spomenik, fontana i drveće. Sami stanovnici se uglavnom zadržavaju na rubnim dijelovima trga i iako ga koriste (djeca za igru, obitelji za šetnju i slično) smatramo da bi se promišljanjem mobilijara trga mogao postići još kvalitetniji prostor za raznolika društvena okupljanja.

Glavni cilj ovoga projekta bio bi redefiniranje socijalne i ekonomske funkcija trga, aktivacija različitih punktova trga te stvaranje poveznice između Doma kulture Galženica koji obuhvaća knjižnicu, kazalište i galeriju s Trgom S. Radića. Projekt se oslanja na ideju da je javni prostor potrebno društveno, kulturno i politički proizvesti, a ne samo fizički izgraditi. Primarni cilj ovog projekta je potaknuti lokalne stanovnike svih dobi na promišljanje javnog prostora trga te istaknuti i osvijestiti postojanje i program Doma kulture Galženice koji je nepoznat mnogim stanovnicima.

Osnovni zadatak je promišljanje prostora Trga Stjepana Radića, odnosno njegovog mobilijara te komuniciranja kulturnog sadržaja na samom trgu na inovativan način putem detektiranja i osmišljavanja info punktova na trgu te rješenja signalizacije za Dom kulture Galženica u javnom prostoru.

Smatramo da je bitno da idejni projekti u što većoj mjeri uključe održivi dizajn, odnosno korištenje recikliranih i ekoloških materijala u prijedlogu same intervencije. Funkcije trga koje smo detektirale kao već postojeće, no bez adekvatne prostorne podrške:
-SIGNALIZACIJA KULTURNOG CENTRA GALŽENICA
-TRŽNICA / Nastaje privremeno (samoorganizirano od strane prodavača/ica) na trgu. Time se pokazuje potreba za štandovima koji se mogu multifunkcionalno koristiti (osim tržnice i za druge svrhe - sajam knjiga, antikviteta i sl.)
-SJEDEĆA MJESTA NA TRGU / Veći dio trga je brisani popločen prostor, bez sjedećih mjesta, hlada ili mogućnosti duljeg boravka. Moguće riješenje bi bio modularni mobilijar koji bi mogao poprimiti funkcije od sjedenja i druženja do igre društvenih igara.
-OGLASNI PANELI za kulturne sadržaje (koncerte, predstave, izložbe...)
-ZELENILO koje stvara hlad na trgu (moguće sadnja drveća u velike tegle).
-MOBILNA POZORNICA/KONSTRUKCIJA S PLATNOM za ljetno kino, kazalište, koncerte.

————————-----------

OPĆI UVJETI NATJEČAJA
Natječaj Slike trga raspisuju Galerija Galženica i kustosice Ana Kovačić i Mihaela Richter. Natječaj je otvoren za mlade umjetnike/ce, dizajneri/ce i arhitekti/ce do 30 godina starosti kojima se daje prilika za osmišljavanje i dizajniranje mobilijara i signalizacije za Trg Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

Selekcijska komisija natječaja:
Ana Dana Beroš (arhitektica),
Ana Boljar (arhitektica),
Ivan Klisurić (dizajner),
Ana Kovačić (kustosica),
Marija Matković (arhitektica).

NAGRADA                                                                                                                                                                                                                                                                     Prvonagrađeni idejni projekt dobiva simboličnu nagradu od 1.000,00 kn.

ROKOVI
Početak natječaja: ponedjeljak 10. srpnja 2012.
Rok za postavljanje pitanja natjecatelja: utorak 21. kolovoza 2012.
Rok predaje natječajnih radova: subota 1. rujna 2012.

POTREBNA DOKUMENTACIJA:
Idejno rješenje mora biti izrađeno na način da može poslužiti kao valjana stručna podloga za predstavljanje na izložbi. Autori ili grupa autora mogu priložiti maksimalno 2 projekta.
1. PODACI O AUTOR/ICI ILI GRUPI
- Ime/imena autora
- Adresa (jednog) od autora
- Telefon ili mobitel (jednog) od autora
- E-mail (jednog) od autora
2. TEKSTUALNI I VIZUALNI MATERIJALI
Autor/grupa treba priložiti:
- kratki tekstualni opis projekta (do 2 kartice teksta)
- vizualizaciju mobilijara i smještaja u prostor u bilo kojem mediju i/ili tehnici (skica, crtež, foto-montaža, video i slično)
- tekstualni prilog koji sadržava podatke o materijalu ili materijalima od kojih bi pojedini dio mobilijara ili signalizacije bio izrađen
- okvirnu specifikaciju troškova svakog osmišljenog elementa ukorporiranog u cjelokupni buđet
- okvirne rokove izvedbe
- dimenzije mobilijara ili signalizacije

Dobrodošli su priloženi modeli u tri dimenzije (makete). Za slanje zip-a potrebno je pripremiti vizuale u jpeg formatu, CMYK, razlučivosti 300dpi, približne veličine A4 (210x297mm) te ih imenovati: ime_rada_rednibroj.jpg (npr. buducnost_1.jpg) ili u PDF formatu. Maksimalno deset vizuala jednog projekta. Sve tekstualne materijale molimo pripremite u Word ili PDF formatu. Sve vizuale potrebno je zajedno arhivirati kao .zip format, imenovati ime_rada.zip, te uploadati putem jumbomaila ili sendspacea i poslati na mail za prijavu.


Radovi se mogu prijaviti isključivo na mail: galzenica@gmail.com s naznakom "Za natječaj Slike trga".
Ukoliko se prilaže i model u tri dimenzije tada se isti šalje poštom ili osobno donosi na adresu:
      Galerija Galženica,
      Trg Stjepana Radića 5,
      10410 Velika Gorica,
      Hrvatska
      (s nazivom autora/ice ili grupe te naznakom: "Za natjecaj Slike trga")


Svi radovi koji nisu do zadanog roka pristigli na e-mail Galerija Galženica ili na njenu adresu, te radovi s nepotpunom dokumentacijom, neće se razmatrati.
Izvedbu printova idejnih riješenja projekta Slike trga financijski pokrivaju organizatori projekta u dogovoru s autorom/icom ili grupom o formatima printova i načinu izvedbe. Nagrađeni idejni projekt se za sada neće izvoditi na Trgu S. Radić. Autori radova bit će obaviješteni elektronskom poštom o ishodu natječaja najkasnije do 6. rujna 2012. U istom će roku popis autori prihvaćenih radova biti objavljen na internetskoj stranici Galerije Galženica www.galerijagalzenica.info. Odabrani idejni projekti bit će izloženi na izložbi Slike trga u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici na izložbi od 21.09. – 21.10.2012.

Tekst natječaja preuzmite ovdje : za dodatni radni materijal i pitanja vezana uz projekt svoje upite šaljite na galzenica@gmail.com.


 1

 2

 3

 4

 5

 6

 karta

logo

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.