HDD

Natječaj za izložbene programe u HDD Galeriji za 2015.

Autor/izvor: DAZ / HDD 01/07/2014

Hrvatsko dizajnersko društvo produžilo je rok za prijavu izložbenih programa za 2015. do 4. srpnja 2014. Razmatrat će se projekti koji stručno predstavljaju recentnu dizajnersku praksu, autorske izložbe i kustoski projekti, projekti koji kritički kroz metode dizajna reagiraju na društvene probleme te projekti koji afirmiraju ključne vrijednosti dizajna.

HDD galerija predstavlja dizajnersku produkciju visoke razine i kulturne vrijednosti, naručene, samoinicirane i "osobne" autorske radove, ali i brojne projekte koji upravo metodama dizajna reagiraju na društvene pojave i probleme. Osobito važan dio galerijskog programa bavi se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela domaćih dizajnera iz prošlih desetljeća, te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvijao. Više o dosadašnjim izložbama pogledajte na: http: //dizajn.hr/#/izlozbe/

Razmatrat će se projekti koji:
- stručno predstavljaju recentnu domaću i međunarodnu dizajnersku praksu visoke razine
- kroz autorske izložbe ili kustoske koncepcije istražuju i reaktualiziraju djela domaćih dizajnera iz proteklih razdoblja
- koristeći se metodama dizajna kritički reagiraju na društvene pojave/situacije/probleme
- afirmiraju ključne vrijednosti dizajna te njegovu poziciju u široj javnosti.

Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) projekti.

Prijedlozi mogu uključivati izložbe u HDD galeriji, radionice i projekte međunarodne suradnje. Prijedloge mogu podnijeti autori i autorski timovi iz područja dizajna i srodnih disciplina, kritičari i kustosi. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju s više prijedloga.

Sadržaj natječajnog prijedloga
Prijedlozi se podnose putem prijavnice u prilogu.
Natječajni prijedlog treba sadržavati: naziv projekta, detaljan opis projekta, ciljeve projekta, detaljan troškovnik i podatke o predlagatelju (životopis). Ukoliko je potrebno prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u sam projekt. Ispunjene prijavnice šalju se na adresu hdd@dizajn.hr.

Nepotpune prijavnice nećemo uzeti u razmatranje, na raspolaganju smo vam oko svih pitanja, nejasnoća i eventualno potrebnih savjeta.
Tlocrt HDD galerije preuzmite ovdje.

Selekcija radova
Pristigle prijedloge odabrat će Galerijski savjet HDD-a na temelju čega će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2015. godini od strane Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Galerijski savjet HDD-a čine: Zlatko Kapetanović, Maroje Mrduljaš, Sunčica Ostoić, Željko Serdarević, Slaven Tolj i Nevena Tudor Perković

Rokovi
Prijave se primaju do 4. srpnja 2014. godine putem e-mail adrese hdd@dizajn.hr. Rezultati poziva bit će poznati do 15. srpnja 2014.

Postavljanje pitanja
Za sve dodatne informacije možete se obratiti voditelju galerije Marku Golubu e-mailom na adresu marko.golub@dizajn.hr ili telefonski na broj 099 6303 110.

Program je podijeljen u 4 programske i tematske linije:

1) Carte blanche: cilj je istražiti i testirati nove modele predstavljanja dizajna u izložbenom okolišu, bazirane na uskoj suradnji kustosa i autora u koncipiranju projekata i njihovom kontekstualnom promišljanju u odnosu na a) galerijski b) društveni kontekst. Razlog i namjera ovog projekta su ispitati na koje načine domaći dizajneri promišljaju javno galerijsko predstavljanje vlastitog rada, sa svim specifičnostima koje donosi samo područje

2) Didaktičke izložbe: Nastoje prikazati suvremeni i povijesni dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvija(o) te predstaviti publici slojevite načine čitanja dizajnerskih fenomena

3) Dizajnerska baština: prvenstveno istraživački projekti koji se bave dokumentiranjem, predstavljanjem i revalorizacijom određenih bitnih radova, projekata i kontinuirane produkcije u hrvatskom dizajnu. Bave se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela dizajnera iz prošlih desetljeća.

4) Individualne pozicije

Predstavljanje pojedinačnih opusa ili serija radova određenih autora i autorskih grupa koje unose bitne nove vrijednosti u standarde suvremene dizajnerske produkcije, bilo kao primjer za ostatak scene, ili kao materijalizacija ideje koja bi u budućnosti mogla imati zanimljive implikacije.

5) Projekt / Proces

Predstavljanje dizajnerskih radova ili serija radova kroz studiozan i komunikativan uvid u proces i okolnosti njihovog nastanka. Također, ova programska linija se odnosi i na predlaganja projekata koji nemaju isključivo karakter statične izložbe, već se odvijaju tijekom određenog vremenskog razdoblja kroz različite aktivnosti, događanja, suradnje itd.

izvor: HDD

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.