Projekt

Kuća za odmor u Itatibi

Autor/izvor: DAZ / ArchDaily 22/04/2014

Predstavljamo vam kuću za odmor u predgrađu Sao Paula koju karakterizira zanimljiv poprečni presjek, kao i rafinirana upotreba boja, tekstura i materijala.

Autor: RoccoVidal P+W
Lokacija: Itatiba/Sao Paulo, Brazil
Glavni projektanti: Luiz Fernando Rocco, Fernando Vidal, Douglas Tolaine
Suradnici: Fernanda Tegacini, Marcela Kishi, Caroline Estelles, Ana Cecilia Guimarães, Carlos Andrigo, Fred Zara, Fernanda Morais, Fernanda Borges
Godina izgradnje: 2013.
Fotografije: Tuca Reinés

Kuća koju potpisuje tim arhitekata kompozicija je volumena i fasada projektiranih da se uklope u topografiju te izraze teksture i materijale.

Kuća se nalazi u Itatibi, predgrađu Sao Paula, u prekrasnom krajoliku s jezerom koji su vlasnici stvorili pred dvadeset godina, a zamijenila je prijašnju kuću u alpskom stilu. Naručitelji su željeli praktično utočište za vikend odmore, a kako je nova kuća trebala zadovoljiti tri generacije, suvremeni izričaj zamijenio je prethodni alpski stil.

Projekt je pomirio zatečeni krajolik s arhitektonskom konstrukcijom, respektirajući topografiju, poglede, prevladavajuće vjetrove i osunčanje. Najviše pažnje posvećeno je postojećim padinama i očuvanju topografije oko jezera. Pa su tako sve sobe dobile savršen pogled.

Specifično za ovaj projekt je što je izostala tipična podjela na prizemlje i kat, jer su spavaonice gornjeg volumena zapravo položene na volumen prizemlja i dugi zid obložen kamenom koji odvaja prednji reprezentativni dio kuće i stražnje dvorište s bazenom. Prodor u tom istom zidu organiziran je kao šank i mjesto blagovanja s pogledom.

Kako bi se kuća čim bolje stopila s okolišem, svijetlo opločenje oko rezidencije izvedeno je u istoj nijansi kao i kamen na pročelju kuće, dok se prilazni prostor naglašava sadnjom stabala u rigidnoj geometrijskoj dispoziciji.

Suradnica Renata Tilli uspješno je uklopila svo postojeće zelenilo u projekt krajobraznog uređenja.

Uređenje interijera također povezuje okolni krajolik sa samom kućom i njenom unutrašnjošću te svim dekorativnim elementima. 


tlocrt donjeg volumena


tlocrt gornjeg volumena

 


uzdužni presjeci


stražnje pročelje

 

Izvor: ArchDaily

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

    25.11.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu






Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


 



 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.