Poziv na sudjelovanje

Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Nina

Autor/izvor: DAZ 21/09/2012

Hrvatska sekcija ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove) u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Nina organizira u subotu, 13. listopada, skup i stručni obilazak Nina

Program se održava u okviru projekta gradova i Mali gradovi – Obnova i održivi razvitak malih njihova okruženja u Hrvatskoj Hrvatske sekcije ECOVAST-a. Svrha projekta Mali gradovi je istražiti kvalitete i potencijale malih povijesnih gradova i naselja kao resursa gospodarskog razvitka te pružiti podršku i poticaj malim gradovima za njihove programe obnove na načelima očuvanja kulturne i prirodne baštine i njihova okruženja. Osnovna vizija je unapređenje kvalitete života uz očuvanje lokalnog i regionalnog identiteta, te kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Razvitak i obnova malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u funkciji razvoja regije, odnosno županije, treba se provoditi na način kojim će se osigurati zaštita i očuvanje kulturnih, prirodnih i ekoloških vrijednosti u okviru koncepta održivog razvitka, primjenjujući zajedničke metodologije koje uključuju društveno, gospodarsko, prostorno i urbanističko planiranje, kao i metode održive konzervatorske obnove. Osnovno je polazište da kulturno naslijeđe malih povijesnih gradova i pripadajućeg krajolika, očuvano i upravljano na odgovarajući način, može imati važnu ulogu u prostornom i gospodarskom razvoju, ne samo grada već i šire regije.

Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Nina
Grad Nin u Zadarskoj županiji već duže vrijeme provodi programe i projekte u kojima se koriste potencijali prirodne i kulturne baštine za održivi gospodarski razvoj. Pješčane plaže, ljekovito blato, rijetka staništa te očuvane endemične biljke i ptičji svijet polazište su za razvoj turizma baziranog na prirodnoj baštini dok se u bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu ističu jedinstvene crkvice sv. Nikole i sv. Križa, crkve sv. Anselma i sv. Ambroza, Višeslavova krstionica, tekst i slova glagoljice, starohrvatski brod Condura Croatica i antički brod Serilia Liburnica.

U gradu djeluju Muzej Ninskih starina, crkvene riznice Zlata i srebra grada Nina te nagrađivani Muzej soli. Projekte razvoja turističke ponude bazirane na kulturnoj i prirodnoj baštini prepoznale su hrvatske i međunarodne udruge te je Grad Nin dobitnik nekoliko uglednih turističkih nagrada od kojih se posebno ističe nagrada Europske komisije EDEN – Europska destinacija izvrsnosti za 2010. godinu. O iskustvima stvaranja prepoznatljive turističke destinacije govoriti će predstavnici Turističke zajednice Grada Nina. Za sudionike skupa biti će organiziran obilazak Nina uz stručno vodstvo.

Okrugli stol Potencijali malih gradova Zadarske županije
Brojnost malih gradova Hrvatske, njihovo zapušteno gospodarstvo, stanovništvo starije dobi i uglavnom vrlo loše građevno stanje zahtijevaju poduzimanje odgovarajućih mjera i brzo djelovanje. S druge strane, mali gradovi i naselja u kojima se nastavlja suvremeni razvoj često trpe neodgovarajuće promjene koje nisu u skladu s kvalitetom života njihovih stanovnika. Polazeći od pozitivnih primjera kreativnog korištenja potencijala malih gradova na primjeru Nina na okruglom stolu Potencijali malih gradova Zadarske županije stručnjaci i znanstvenici predstavit će potencijale malih gradova Zadarske županije za uravnoteženi razvoj kojim se u okvirima općih procesa globalizacije i slobodnog tržišta čuvaju lokalni resursi i naslijeđe.


Preliminarni program
8.00 Polazak autobusa iz Zagreba
11.30 Stručna prezentacija Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Nina, Vođeni obilazak Nina
14.30 Pauza za ručak
15.30 Okrugli stol Potencijali malih gradova Zadarske županije
17.00 Slobodni programi, Godišnja skupština HS Ecovast-a
18.30 Povratak u Zagreb (očekivani dolazak: 22.00)

Detaljni program biti će objavljen uskoro na internetskim stranicama Hrvatske sekcije ECOVAST-a.

Prijevoz i kotizacija
Za sve sudionike programa iz Zagreba će biti organiziran prijevoz autobusom. Kotizacija za autobusni prijevoz iznosi 200 kuna.

Prijava
Prijavu za organizirani autobusni prijevoz potrebno je poslati na e-mail do ponedjeljka, 1. listopada 2012. Prijava mora sadržavati: ime i prezime, naziv i OIB tvrtke ili organizacije, broj telefona i e-mail adresu.
Prijave će se primati do popune slobodnih mjesta u autobusu (redom prijavljivanja). Kotizaciju je potrebno uplatiti do petka, 5. listopada 2012. U slučaju odustajanja od putovanja povrat uplaćenih sredstava nije moguć (moguća je zamjena imena/osoba.)

Programski i organizacijski odbor:
Dr.sc. Biserka Bilušić-Dumbović
Mr.sc. Marija Dejanović
Dr.sc. Aleksandar Lukić
Tihana Stepinac – Fabijanić
Nikša Božić

Program organiziraju:
Hrvatska sekcija ECOVAST-a
Turistička zajednica Grada Nina

Kontakt
  

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.