Predavanje

Kreativne industrije i projekti londonskog Victoria and Albert Museum

Autor/izvor: DAZ / MDC 09/12/2015

Kreativne industrije i projekti Victoria and Albert Museuma iz Londona naziv je predavanja koje će se održati u petak 11. prosinca 2015. s početkom u 10 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu. Predavanje će održati Leanne Manfredi, voditeljica projekta Higher Education, Creative Industries and Residencies u Victoria and Albert Museumu.

Victoria and Albert Museum (V&A) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu i sjajan primjer prakse koja spaja muzejsku djelatnost, kulturno-povijesno nasljeđe i kreativne industrije. V&A muzej je danas mjesto generiranja ideja i nadahnuća, mjesto na kojem se osmišljavaju  projekti s korporativnim partnerima, piscima, dizajnerima, edukativnim institucijama i sveučilištima.Leanne Manfredi će u svojem izlaganju govoriti o potencijalu kreativnih industrija u razvijanju prepoznatljivosti i identiteta muzeja, primjeni novih ideja u prezentaciji muzejske građe te će pojasniti na koji način kreativne industrije doprinose održivosti kulturnog sektora.

Ogromni potencijal kulturnih i kreativnih industrija u profiliranju muzeja

Kulturne i kreativne industrije  jedan su od vodećih europskih poslodavaca i sektor koji već godinama, čak i u vrijeme gospodarske krize, bilježi neprekidan rast. Ove industrije imaju potencijal da doprinesu izlasku Hrvatske iz krize budući da pokazuju veliku otpornost na gospodarska kretanja, a o kolikom se ekonomskom potencijalu radi govori podatak da Europska unija u programu Kreativna Europa 2014.-2020. predviđa 37% veći proračun za kulturni i kreativni sektor.

U svojoj prezentaciji Manfredi će otkriti zašto je kreativnost potrebna u poslovnom okruženju i pojasniti kako ovaj muzej osmišljava inovativne projekte u suradnji s dizajnerima, filmskim i glazbenim producentima, arhitektima, fotografima, edukativnim institucijama i marketinškim  stručnjacima. Bit će prezentirani inovativni načini interakcije publike s muzejskim zbirkama, nastali u suradnji s lokalnim kreativcima, koji muzejske sadržaje čine atraktivnijima, poželjnijima i dostupnijima širokoj publici. U tom kontekstu bit će predstavljeni suveniri, promotivni materijali, eventi, digitalne igre, muzejski filmovi, elektronički vodiči i druge korisničke aplikacije, nastale u suradnji s kreativnim profesionalcima.

Muzeju postaju inspiracija za „out off  the box“ design

Bogate kolekcije Victoria and Albert Museuma danas su izvor ideja za umjetnike i dizajnere. U tom kontekstu Manfredi će pokazati kako muzeji mogu podržati kreativni sektor - specijalističkim eventima koji služe kao platforma za umrežavanje kreativaca, razmjenu novih ideja i vještina, odnosno tako da muzeji postanu važni kreativni inkubatori u kojima kreativci mogu studirati, prikupljati i reinterpretiratikolekcije i vizualne ideje. Da umjetnost i dizajn prošlosti mogu igrati jaku ulogu u poticanju inovacija i kreativnosti u budućnosti, najbolje svjedoči podatak da su neki od najpoznatijih britanskih dizajnera - Paul Smith, Peter Blake, Vivienne Westwood i Alexander McQueen svoju inspiraciju pronalazili u izlošcima V&A muzeja.


Leanne Manfredi

je voditeljica projekta Higher Education, Creative Industries and Residencies (Victoria and Albert Museum, London)

Počinje kao nezavisna stručnjakinja koja radi na projektima koji ujedinjuju istraživanje, edukaciju i javnu angažiranost za niz akademskih i kulturnih institucija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osmišljava posebne programe i stvara sadržaje na polju vizualnih umjetnosti namijenjenim odraslima, studentima i profesionalcima u kreativnim industrijama. Istraživački interesi uključuju i projekte u cilju suradnje muzeja i visokog školskog obrazovanja - BA i MA studija na sveučilištima u Londonu i šire te druge programe za cjeloživotno obrazovanje.

Radila je za The Lowry, Royal Exchange Theatre, Urbis, Manchester Art Gallery, Manchester Metropolitan University, Whitworth Art Gallery, University of Manchester, a danas radi u Victoria and Albert Museum-u. Napisala je više publikacija i niz stručnih radova na temu 

izvor: MDC


 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.