Studentski projekt

Krajobrazni laboratorij

Autor/izvor: DAZ 17/02/2022

Projekt hrvatskih studenata krajobrazne arhitekture u okviru Erasmus+ Learning Landscapes projekta.

Erasmus+ Learning Landscapes

Projekt Erasmus+ Learning Landscapes, financiran iz programa Erasmus+ Europske unije koji podupire obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport u Europi, započeo je 1. rujna 2020. godine u suradnji sa sveučilištima i nevladinim organizacijama iz Slovačke, Nizozemske i Poljske i Hrvatske. Projekt se gradi na ideji da je lokalni krajobraz mjesto na kojem gradske zajednice i korisnici prostora stvaraju viziju za budućnost kroz procese demokracije i uključenosti. 
Sudionici projekta prošli su tromjesečnu edukaciju baziranu na temama: demokratske krajobrazne transformacije, demokratska krajobrazna analiza, vizioniranje i postavljanje ciljeva, kolaborativni dizajn, evaluacija i postavljanje programa za budućnost. U provedbi programa aktivno su sudjelovali studenti i predavači sa sveučilišta iz Nizozemske, Njemačke, Italije, Švedske, Brazila, Slovačke i Hrvatske s ciljem edukacije studenata i stjecanja kompetencija za provođenje novih metoda učenja o važnosti multisektorskih suradnji u lokalnim zajednicama.
 

radionica studenata krajobrazne arhitekture u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete (Autor: udruga Zelene i plave Sesvete)

 
Krajobrazni laboratorij
 
Unutar projekta, studenti krajobrazne arhitekture s Agronomskog sveučilišta u Zagrebu osmislili su web platformu Krajobrazni laboratorij  na kojoj obavještavaju javnost o tijeku i aktivnostima vezanim uz projekt te pozivaju na suradnju. Na projektu sudjeluje 21 student te su podijeljeni u tri radne skupine; rijeka Sava, potok Vuger i biciklistička magistrala. Više informacija se može pronaći na poveznici https://lela-landscapes.agr.hr/.
 
Learning Landscapes- karta grada Zagreba s ucrtanim obuhvatima timova (Osobna dokumentacija)
 
Grupa „Sava“
 
Po završetku edukacije, grupa Sava aktivno počinje umrežavanje sa svim akterima grada Zagreba. Pokreće suradnju s mjesnim odborima i knjižnicama grada Zagreba. Ova suradnja prvo se manifestirala kroz organizaciju Dana otvorenih vrata u brojnim mjesnim odborima grada Zagreba. Građani su bili pozvani na dolazak u mjesni odbor gdje su se imali priliku upoznati s projektom.
 
fotografija rijeke Save (Osobna dokumentacija)
 
Arhiv sjećanja
 
U sklopu projekta sudionici grupe Sava, Andrej Čikvari, Andrija Rudak i Adriana Šišul, osmislili su Arhiv sjećanja – interaktivnu, preglednu i javno dostupnu bazu sjećanja i uspomena građana Grada Zagreba na rijeku Savu.
 
Opis i cilj Arhiva sjećanja
 
Cilj je obnoviti vezu građana Grada Zagreba i rijeke Save, vraćanjem njezinog glasa. Ponovnim uključivanjem Save u ljudske živote preko sjećanja želi ju se oživiti i dopustiti da nastavi ponosno teći. Sjećanja mogu biti raznih oblika - od fotodokumentacije i tekstova do priloga apstraktne naravi (poezija, likovno stvaralaštvo i sl.) - građanstvo ima apsolutnu slobodu izričaja. 
 
Kako vratiti zajednici njezinu rijeku, a rijeci njezinu zajednicu?
 
Slogan prikazuje želju i namjeru za revitalizacijom prostora oko Save tako da Sava prestane teći ''tiho'' – neopaženo, daleko od srca i uma ljudi, već postaje jedan od aktera u preuzimanju aktivne uloge u životu građana Zagreba. 
 
arhiv sjećanja + trenutno stanje + vizija budućnosti =
prošlost + sadašnjost + budućnost =
povratak njenog glasa
 
 
Poziv na sudjelovanje
 
Pozivamo vas na sudjelovanje u stvaranju Arhiva sjećanja
 
SAVA VIŠE NEĆE BITI TIHA (uspomena)
Bezbroj sjećanja... bezbroj vizija... jedna Sava
 
Prisjetite se trenutaka kada je tok Vašeg života bio isprepleten tokom Save, podijelite ga s nama putem sandučića smještenih unutar vaših mjesnih odbora ili e-mail adrese krajobrazni.laboratorij@gmail.com i pomozite stvaranju digitalnog arhiva sjećanja na Savu – prvi projekt ovakve prirode, čija je misija očuvanje i revitalizacija veze Save i građana Zagreba. 
Kutije se mogu naći u brojnim mjesnim odborima širom Zagreba (Zapruđe, Siget, Trnsko, Kajzerica, Knežija, Trnjanska Savica, Staro Trnje, Folnegovićevo naselje, Savski Kuti) te u knjižnicama grada Zagreba (Knjižnica Novi Zagreb, Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Knjižnica Knežija, Knjižnica Savski gaj, Knjižnica Vjekoslava Majera i Knjižnica Savica) ili na poveznici: https://lela-landscapes.agr.hr/hr/17/Rijeka+Sava+-+Arhiva+sje%C4%87anja.
 
U svrhu jasnijeg utvrđivanja trenutnog doživljaja građana o rijeci Savi, izrađena je i anketa kojoj je moguće pristupiti putem poveznice:
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.