Think Space: Environment/ Subtraction Mini.Simpozij

Keller Easterling u petak u Laubi: "Oduzimanja u prostoru"

Autor/izvor: DAZ 05/05/2014

Ovogodišnji Think Space ciklus pod krovnom temom Money/ Novac uskoro se približava kraju. Tako 9. svibnja u 19h u Laubi zaključujemo 3. natječaj mini.simpozijem – Environment/ SubtractionTom prigodom Keller Easterling, žiratorica natječaja i ugledna teoretičarka arhitekture sa Sveučilišta Yale objavit će rezultate i reći više o svom višegodišnjem istraživanju na temu oduzimanja u prostoru kao sve prisutnijeg instrumenta arhitektonsko-urbanističkog djelovanja. Mini.Simpozij se u Programu stalnog stručnog usavršavanja HKA boduje s tri (3) boda.

Završen je posljednji natječaj ovosezonskog izdranja Think Space programa,  Environment/ Subtraction (Okoliš/ Subtrakcija). Njegove rezultate u petak će u Laubi objaviti Keller Easterling koja je natječaj žirirala u suradnji s gostima kustosima ciklusa, španjolskim arhitektima, Ethel Baraonom Pohl i Cesarom Reyesom Najera. Uz objavu rezultata i predstavljanje nagrađenih radova, koje će nam i ovaj put približiti njihovi međunarodni autori uključenjima uživo iz različitih vremenskih zona, u programu događanja imat ćete priliku uživo poslušati i ostale zanimljive gošće programa, Baraonu Pohl i Anu Danu Beroš u panel raspravi koju će moderirati dr.sc. Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pozivamo Vas da nam se pridružite u razgovoru od 19:00h te neformalnom druženju od 21:00 h na adresi Baruna Filipovića 23a.

Zbog ograničenog broja mjesta besplatne ulaznice rezervirajte putem Entrio sustava ovdje.

Predstavivši temu natječaja, o čemu čitajte ovdje, Easterling je ukazala na činjenicu zapostavljenog dijela arhitektonske struke – uklanjanja zgrada. Načini, metodologije uzroci, kao i tržišni i ekološki mehanizmi samo su neki od aspekata ovog relativno zapostavljenog djela – između ostalog – i arhitektonske djelatnosti. Ratovi i planirano rušenje, odnosno uklanjanje imaju po prvi put podjednak učinak na izgrađeni okoliš. Pitanje je na koji način iz kojih razloga i s kojim reperkusijama se zgrade uklanjaju, kakve su posljedice na okoliš i da li je ovo segment arhitektonske struke koji će dobiti na značaju u budućnosti.


Keller Easterling, fotograrija: Roemer Van Toorn

Keller Esterling, američka je arhitektica, urbanistica i istraživačica na polju arhitekture, koja trenutno predaje na Sveučilištu Yale. Autorica je nekoliko knjiga koje se bave istraživanjem globalnih fenomena u arhitektonskom kontekstu, suburbijom i urbanističkim problematikama američkih predgrađa, dok se u zadnje vrijeme bavi pojmom subtrakcije u arhitekturi. Kao žiratorica zadnjeg natječaja ovogodišnjeg Think Space ciklusa Keller je predstavila temu Environment/ Subtraction. Ističući činjenicu zapostavljenog dijela arhitektonske struke – uklanjanja zgrada, načina, metodologija i statističkih podataka, ukazala je na povećanje uklanjanja zgrada zadnjih godina. Ratovi i planirano rušenje, odnosno uklanjanje imaju po prvi put podjednak učinak na izgrađeni okoliš. Pitanje je na koji način iz kojih razloga i s kojim reperkusijama se zgrade uklanjaju, kakve su posljedice na okoliš i da li je ovo segment arhitektonske djelatnosti koji će dobiti na značaju u budućnosti.

Uz Esterling, u petak u Laubi, pridružit će nam se i dragi nam i poznati gosti; Ethel Baron Pohl, koja je  zajedno s Cesarom Reyesom Najero iz dpr-barcelone kustos ovogodišnjeg ciklusa MONEY / NOVAC, o kojem možete više potražiti ovdje, te Ana Dana Beroš zagrebačka arhitektica, koja će s kustoskim projektom Intermundia biti jedna od kustosica izložbe Monditalia na skorom Venecijanskom bijenalu. Moderator diskusije bit će dr.sc.Tomislav Pletenac, etnolog i kulturni antropolog.


Ethel Barona Pohl & Cesar Reyes Najera

Ethel Baraona Pohl španjolska je arhitektica, autorica, izdavačica i bloggerica koja razvija svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave arhitektonskim projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial. U sezoni Money/ Novac programa Think Space, gost kustos ciklusa je zajedno sa Cesarom Reyesom Najerom.


Ana Dana Beroš

Ana Dana Beroš je arhitektica, urednica časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti- ARCHIsquad, web urednica stranica Društva arhitekata Zagreba i programska voditeljica Think Space ciklusa internacinalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja.
Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’ specijalizirajući se u arhitektonskim natječajima projects, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u žiriju Jun Aokija u Japanu, 2009. 
Diplomirala je cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007., tijekom studija biva nagrađena Dekanovom i Rektorovom nagradom, a radno iskustvo stječe u renomiranim arhitektonskim uredim u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj. U selekciji Rema Kolhaasa na ovogodišnjem XIV venecijanskom bijenalu izlagat će u Centralnom paviljonu,a početkom 2014. godine nominirana je za Wheelwright nagradu Harvard Sveučilišta za mlade perspektivne arhitekte.

Tomislav Pletenac izvanredni je profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je i doktorirao na temu Etnologije kao produkta trans-kulturalnosti. Od 2007. do 2009. bio je pročelnik spomenutog odsjeka, a do danas je pročelnik Katedre za kulturnu antropologiju. Sudjelovao je na brojnim konferencijama u tuzemstvu i inozemstvu, a u nastavi sudjeluje od 1996. Predaje na nekoliko kolegija preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija. Osim akademskog rada, bavi se i dokumentarnom filmografijom kao scenarist i voditelj. Član je Think Space programskog odbora od ljeta 2013.


 

O istraživačkom projektu Keller Easterling „Geopolitics of Subtraction“ na primjeru Yasuní nacionalnog parka u Ekvadoru pročitajte ovdje.

Pozivamo Vas da nam se ponovo pridružite u Laubi na proljetnom Think Space druženju!
Besplatne ulaznice osigurajte putem Entrio sustava OVDJE. Broj ulaznica je ograničen.
Facebook event

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

             

        

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.