Arhitektura i film

Katedrale kulture na ZagrebDoxu

Autor/izvor: DAZ / pogledaj.to 25/02/2015

U petak, 27.veljače u sklopu ZAGREBDOXA (u Cineplexxu Centra Kaptol od 21:00 – 00:00, u dvorani 4), u dijelu programa rezerviranom za Majstore doxa, prikazat će se omnibus posvećen arhitekturi – “Katedrale kulture” koji je premijeru imao u veljači ove godine na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

Da zgrade mogu govoriti, što bi rekle o nama? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati šest cijenjenih i nagrađivanih redatelja (Wim Wenders, Robert Redford, Michael Glawogger, Michael Madsen, Margreth Olin, Karim Ainouz) koji su svojim autorskim pristupom oživjeli šest ikoničkih građevina, uključujući Centar Pompidou u Parizu i Koncertnu dvoranu Berlinske filharmonije.

„Ova nadahnuta oda umijeću arhitekture spaja šest nevjerojatnih građevina, šest autora i veličanstvene mogućnosti 3D-a“, kaže se u službenom programu Zagrebdoxa. Ako ste imalo upoznati s estetikom pojedinih redatelja, nećete se iznenaditi kada Koncertna dvorana Berlinske filharmonije progovori o sebi uglađenim ženskim glasom u filmu Wima Wendersa, prisjećajući se svojih početaka prije 50 godina te pričajući o današnjem suživotu s mnoštvom posjetitelja, uz mnogo glazbe u pozadini. „Grad je oblikovao mene, a ja volim misliti da sam i ja oblikovala njega. Kao građevine, imamo veći utjecaj na svijet nego što možete zamisliti“, kaže otprilike Berlinska filharmonija, ikona moderniteta.


Zatvor Halden u Danskoj (Michael Madsen)

Zgrade su materijalizirana manifestacija ljudskog duha, ali i njegove aktivnosti. Filmovi prikazuju kako svaka pojedina građevina odražava kulturu u kojoj je nastala i kako čuva kolektivno pamćenje. Što stoji u pozadini priča građevina – Instituta Salk u Kaliforniji (redatelja Roberta Redforda), Nacionalne knjižnice u Sankt Peterburgu (film pokojnog Michaela Glawoggera), “najhumanijeg zatvora” Halden u Danskoj (redatelja Michaela Madsena), Opere u Oslu (redateljice Margreth Olin) i Centra Pompidou u Parizu (redatelja Karima Ainouza) – moći ćete se sami uvjeriti već ovoga petka u projekciji Zagrebdoxa.


Nacionalna knjižnica u Sankt Peterburgu (Michael Glawogger)


Opera u Oslu (Margreth Olin)

Izvor: pogledaj.to

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: