Izložba

Karim Rashid: Ideologija ljepote

Autor/izvor: DAZ 18/10/2012

U Zbirkama u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti (stalni postav), može se pogledati izložba Ideologija ljepote Karima Rashida, jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice.

Karim Rashid je dizajner s više od 3500 realiziranih dizajna i dobitnik preko 300 značajnih nagrada, a radi u 47 zemalja svijeta. Smatraju ga živućom legendom dizajna. Raznolikost i golemi dijapazon Karimovog talenta i interesa, kao i sposobnost da se s lakoćom prebacuje iz područja u područje, koristeći u svom radu različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama – pomaže mu da uistinu proširuje vidike i pomiče granice dizajna podižući ga na višu razinu.

Karim Rashid u MSU predstavlja svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Oduševljenje koje je ovaj veliki dizajner pokazao za zbirku MSU-a te za dizajn zgrade arhiteka Igora Franića, pretočeno je u ovu po monogo čemu neobičnu i intrigantnu izložbu.

Rashidovi objekti izloženi su u postavu Zbirki u pokretu (stalni postav MSU-a) i tako otvaraju zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna. Tema prožimanja umjetnosti i dizajna prisutna je već više od stoljeća i uvijek iznova potiče na dijalog. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa ovih kreativnih područja budući da su sredinom prošlog stoljeća članovi grupe EXAT 51, umjetnici, dizajneri i arhitekti vrlo radikalno stapali umjetnost i dizajn.

Na tekovinama europskih povijesnih avangarda EXAT 51 pokrenuo je procese u kojima se osnažila ideologizacija umjetnosti i dizajna kao djelatnog prostora u procesu promjene društvenih i političkih prilika. Jedno od glavnih načela u radu Karima Rashida upravo je osvještavanje tog prostora u kojem dizajn može mijenjati društvene i političke odnose i oplemeniti prostor svakom čovjeku. Rashidova ideologija je ljepota kao pokretač dobrih i humanih vrijednosti neizmjerno neophodnih današnjem vremenu i svijetu.

Na izložbi će na sva tri kata Muzeja biti izložen izbor od pedesetak dizejnerskih objekata, a multimedijski će biti predstavljen cjelokupni, iznimno bogat opus dizajnera. U prostoru izložbe na četiri lokacije u formi video izjava Karim Rashid govorit će o sebi, o svojoj dizajnerskoj filozofiji, o umjetnosti i dizajnu te o razlozima zagrebačke izložbe, a na Medijskoj fasadi Muzeja bit će predočen tijekom trajanja izložbe u formi digitalnog puzzlea izbor Rashidovog dizajna.

Izložbu prati katalog s tekstovima Karima Rashida.

Kustosi izložbe: Tihomir Milovac i Albrecht Bangert

U okviru Dana Orisa, Karim Rashid će održati predavanje u subotu, 20. listopada u 15:00 sati u Dvorani Lisinski.

Izložba je ostvarena u suradnji s Die Neue Sammlung-The international Design Museum iz Münchena iz čije je kolekcije posuđen veći dio izložaka i ORIS – kućom arhitekure. Dio objekata posuđeni su od proizvođača kao što su Della Rovere Spa, Vondom, Base Srl, Slide.

Nagradna igra: S Karimom Rashidom u budućnost

Tijekom trajanja izložbe Muzej je za svoje posjetitelje priredio nagradnu igru. S kupljenom ulaznicom za posjet izložbi svi posjetitelji će moći sudjelovati u završnom izvlačenju na Silvestrovo, 31. prosinca 2012. u 12 sati. Nagrada je Vertex stolica, jedan od najnovijih dizajnerskih ostvarenja Karima Rashida i jedan je od izložaka na izložbi.

Izložba Karima Rashida realizirana je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 1. siječnja 2013.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.