Nekonferencija

Izvještaj s Nekonferencije 18.-20.11.2011.

Autor/izvor: DAZ 23/11/2011

Ovog vikenda preselili smo u Laubu na Think Space Nekonferenciju gdje smo se družili s gošćom kuratoricom Evom Franch, žiratorima natječaja Francoisom Rocheom i Hrvojem Njirićem, autorima nagrađenih radova i brojnim drugim sudionicima. Kako nam je bilo u Laubi pročitajte i pogledajte u nastavku.

Prva Think Space Nekonferencija je otvorena! Velika završnica Think Space programa je započela jutros u Laubi.
U 13:00 sati počelo je službeno otvaranje pod dirigentskom palicom voditelja Dražena Ilinčića. Sudionicima i gostima su se obratili predsjednik Društva arhitekata Zagreba i organizator Think Space programa Damir Ljutić, Krešimir Galović, zamjenik ministra kulture, Jadranka Veselić Bruvo, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Vanja Žanko, kustosica Laube, Ana Dana Beroš koja je prezentirala Think Space program i Vesna Vrga Perović, organizatorica koja nas je uvela u raspored same Think Space Nekonferencije.Nakon uvodnih govora uslijedila je vrlo dinamična prezentacija naše drage gošće Eve Franch i Gilabert.
Eva je odmah u startu premostila prvu granicu - onu između govornika i publike, zamjenivši poziciju na pozornicu onom među sudionicima Nekonferencije. Kao glavna i odgovorna kuratorica podijelila je s nama svoje dojmove cijelog programa i pojedinih natječaja te otvorila pitanja koja su se propitivala kroz temu 4 granica.U drugom dijelu prvog dana Nekonferencije sudionici su imali priliku bolje se upoznati kroz formu World Cafe-a. Okupljeni u manje grupe oko stolova s markerima i papirima diskutirali su o pitanjima postavljenim od moderatora.Prvo pitanje ispitivalo je osobne granice kroz aspekt svakodnevnih ograničenja u poslovnom životu arhitekta, a drugo pitanje provociralo je pozitivna iskustva u razmišljanju prostora izvan granica. Kako su se postavljala nova pitanja tako su sudionici mijenjali stolove i upoznavali se s drugim ljudima.


Na kraju su sva iskustva s pojedinih stolova, zaključci, pitanja i prijedlozi sumirani u jednu izjavu/skicu na a4 papiru koje su se zatim stavljene na pod, a sudionici su se okupili oko njih, grupirali ih i potražili dodirne točke. Krajnji rezultati su bili poprilično duhoviti i zanimljivi.Kao završetak prvog dana održao se Architect Talk otvorenog tipa gdje su Eva, Hrvoje i Francois otvorili pitanja i izmijenili mišljenja po pitanju moralnih i drugih granica, kakvu budućnost očekujemo i da li budućnost uopće treba iščekivati i kada treba reći 'Love you', a kada 'Fuck you'.Navečer se druženje preselilo u DAZ gdje je uz hranu, piće i DJ-a atmosfera došla do vrhunca, a prisutni su se upoznali u neformalnom i opuštenom ambijentu. Detalje vam nećemo otkrivati, ali ćemo podijeliti fotografije koje vjerno opisuju atmosferu.Nakon zabavne noći drugi dan Think Space Nekonferencije je startao s malim kašnjenjem. Dan je otvorio Francois Roche svojim predavanjem kojim nas je na kraju (doslovno) hipnotizirao. Nakon njega uslijedila su simpatična braća Iniesta koji su osvojili treću nagradu na Urbanim granicama sa prezentacijom svojeg rada i razmišljanja o arhitekturi. Upravo je u tijeku Open sessions, koncept kojim sudionici sami kreiraju popodnevno događanje. Svi su pozvani da predlože temu diskusije i predstave ju drugima te ih pozovu na razgovor. Sudionici su predložili 10 tema za razgovor koje su podijeljene u 3 kruga unutar kojih se paraleno održava više diskusija pa svatko može birati kojoj će se pridružiti. Temu Baukultur je predložila Tea Horvat i povela razgovor o ulozi arhitekta u društvu, prihvaćanju odgovrnosti i multidisciplinarnosti arhitekture.Michal Volf iz Češke privukao je gotovo sve sudionike s temom: Granica - Rijeka i grad gdje se raspravljalo o vodenoj površini kao potencijalnom mjestu za izgradnju, zatim što se sve može graditi na rijeci, da li je rijeka barijera, i naravno diskutiralo se i o situaciji zagrebačke rijeke Save.Nakon pauze za ručak nastavljeni su Open Space razgovori, njih čak 5:
Kristina Škrokov: Music and Architecture
Ati Salvaro: Artists or Engineers
Maša Ogrin: Space (in) motion
Nikola Kukić: Future Environment
Dimopoulos Thymios: Building Communities

Kako je u konceptu ne-konferencije sve ne-konvencionalno tako je dopušteno i razgovor preseliti na lokaciju koja sudionicima odgovara, kao npr. u Laubin kafić ili na otvoreno, ispred Laube.

U isto vrijeme u Laubi se održavala Laubica - radionica za djecu u sklopu DAZ-ovog programa Mala škola arhitekture gdje su djeca istraživala granice, definirali ih na različite načine i pritom se dobro zabavili.

Nakon vrlo uspješnih Open Space razgovora, Shohei Shigematsu i Teddy Cruz, žiratori Urbanih i Geopolitičkih granica, uključili su se putem Skype-a na videokonferenciju. Obojica su podijelili s nama svoja razmišljanja o Think Space programu i nagrađenim radovima, a pobjednici pojedninih natječaja su imali priliku postaviti pitanja svojim žiratorima.

Kasnije nam je Kristina Lenard prezentirala svoju Think Space site-specific instalaciju koju imate priliku pogledati u Laubi. Publici je pojasnila koncept i nastanak same ideje ove instalacije i pokazala svoj prvi rad, fotografiju crnih balona u ravnoteži te kratki video o postavljanju ove site-specific instalacije.Pri kraju drugog dana održana je svečana dodjela nagrada i otvorenje izložbe, opet vođena dirigentskom palicom Dražena Ilinčića. Eva Franch, Francoisa Roche i Hrvoje Njirić uručili su nagrade nagrađenim autorima pojedinih natječaja koji su na licu mjesta prezentirali svoje nagrađene projekte, a Kata Marunica i Damir Ljutić, organizatori Think Space programa uručili su zahvalinice Evi, Francoisu i Hrvoju. Zatim je razmotavanjem rola plakata otvorena izložba natječajnih radova. Nakon ceremonije događanje se seli za stol s hranom i pićem i na plesni podij gdje atmosferu dižu DJ Phillipe i VJ Liik.

Treći dan Nekonferencije otvorio je Hrvoje Njirić, žirator natječaja Moralne granice. Prezentacijom nam je predstavio početna očekivanja i usporedio ih s finalnim rezultatima natječaja. U razgovor su se uključili i nagrađeni autori te se prezentacija pretvorila u ugodan razgovor i diskusiju svih prisutnih. Posebno je bila zanimljiva tema romske kulture i arhitektonskih intervencija u romskim naseljima kojima se Hrvoje bavio kroz dva prikazana projekta: radionica u Makedoniji i natječaj za kulturni centar u Kozarem boku u Zagrebu.

Za kraj Nekonferencije sumirali smo dojmove, podijelili iskustva, kritike, komentare i prijedloge. Mi smo zadovoljni sa sva tri dana provedena u ugodnom i inspirativnom druženju i promišljanju prostora izvan svih granica. Nadamo se da naši dragi gosti, stranci i domaći, odlaze napunjeni energijom za povratak u svakodnevni kreativni proces.
Za sve divne fotografije s Nekonferencije zaslužan je Goran Hrubi.


Program Nekonferencije:

Više o prvoj Think Space Nekonferenciji saznajte ovdje.
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.