Izložba

Intermundia u Francuskom paviljonu

Autor/izvor: DAZ 30/01/2015

U četvrtak, 5. veljače 2015. u 20 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu otvara se izložba Ane Dane Beroš „Intermundia“, koja je bila sastavni dio programa Monditalia 14. Venecijanskog bijenala na kojoj je osvojila i posebno priznanje.

Intermundia, kustosko-istraživački projekt arhitektice Ane Dane Beroš, temelji se na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Prvi je put bio predstavljen i nagrađen Posebnim priznanjem na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture koji je kurirao Rem Koolhaas, jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata. Zagrebačkoj i hrvatskoj publici sada se predstavlja u novouređenom Francuskom paviljonu u Savskoj 25.

Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih „pritvorskih uvjeta“, „zatvorenih čekaonica“ na ulasku u tvrđavu Europu. Lampedusa je školski primjer „brisanog prostora“ koji nastaje na geopolitičkim razmeđima, a gdje se gotovo uvijek formiraju društveno marginalizirane zajednice. Autorica propitkuje, kroz politički i iskustveno-fenomenološki narativ, ambivalentnost „stanja između“ i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice.



"Pitanja ilegalnih migracija, socijalne nejednakosti, nemogućnosti pripadanja mjestu te njihove posljedice u urbanoj i društvenoj zbilji, ključna su europska pitanja koja ne možemo više izbjegavati ni u Hrvatskoj. U suvremenom trenutku imperativa mobilnosti, koji je kompatibilan s imperativom „fleksibilnosti rada“, prisilna teritorijalna kretanja prekarnih radnika, najčešće visokoobrazovanih, paralelna su kretanjima i pritvaranjima ilegalnih migranata. Obje ove trajnomigrirajuće mase potplaćene su i ucijenjene radne snage, lišene elementarnih ljudskih prava koja uključuju pravo na rad i dostojanstven život. Nužno je ilegalne migrante u prvom redu shvatiti kao radnike koji reguliraju „procijepe“ europskog tržišta rada i koji odgovaraju na sustavno osmišljene potrebe visokorazvijena Zapada, a ne promatrati ih samo kao „jadnike“ u naivnoj potrazi za boljim životom", ističe arhitektica Beroš u razgovoru u pratećoj publikaciji.

Više o projektu i instalaciji Intermundia:
Intermundia propitkuje načine na koji se može destabilizirati „institucija zatvorenih čekaonica“, redefinirajući pritom naše „stalno mijenjajuće“ identitete u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. „afektivne solidarnosti“, empatije i povezivanja s drugima. Evokativna svjetlosno-zvučna instalacija potiče promatrača na neposrednu reakciju, potapajući ga u borbu za „goli život“. Kroz snažnu dramaturgiju dvominutna čina koji se odvija unutar instalacije konstruirana je „višeosjetilna arhitektura“. Riječ je o arhitekturi koja se ne oslanja na jednodimenzionalne perceptivne podražaje vidom, nego nas primiče k sebi osluškivanjem, naglo odguruje zaglušivanjem, te iznova unosi unutar „doživljajnog prostora“.



O Ani Dani Beroš:
Autorica projekta Ana Dana Beroš diplomirala je magna cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad - odreda za arhitekturu savjesti, koja se bavi tematikom društveno osjetljive arhitekture, te je voditeljica njezinih edukativnih projekata poput višegodišnjeg ciklusa predavanja „Izvan fokusa: Arhitektura davanja“ na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, te projekta besplatnih arhitektonskih savjetovališta građana pod nazivom „hitnaArhitektura“. Članica je Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja „Think Space“, te kokustosica izložbe Think Space: The Competitive Hypothesis u njujorškoj galeriji Storefront for Art and Architecture, 2013. Autorica je mnogih izložbenih postava među kojima se izdvajaju: postav izložbe o eksperimentalnoj hrvatskoj fotografiji Nulta točka značenja u Cameri Austriji (Graz, 2013.), te postav izložbe Arhivi, premjeravanja i preraspodjele o suvremenoj austrijskoj fotografiji u Galeriji Klovićevi dvori, s akcentom na konstrukciju novog ulaza u galeriju Gradec (Zagreb, 2014.). Urednica je časopisa za kulturu i arhitekturu „Oris“ od 2007., a od 2013. članica njegova Savjeta uredništva. Nedavno je započela suradnju na Hrvatskom radiju kao autorica u emisiji „Stvarnost prostora“. Ana Dana Beroš izabrana je 2014. godine među sedmero finalista svjetske nagrade „Wheelwright Prize“ koje dodjeljuje sveučilište Harvard GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent, te obećavaju kontinuiran kreativni rad. Nagrađena je i Posebnim priznanjem na netom zatvorenom 14. Venecijasnkom bijenalu arhitekture za svoj kustosko-istraživački rad Intermundia.

O izložbi i pratećoj publikaciji:
Na otvorenju izložbe u četvrtak, 5. veljače 2015. u 20 sati, bit će predstavljena video-dokumentacija rada prikazanog na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, autorice Ana Opalić, i publikacija Intermundia o kojoj će govoriti kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš. Pisana na engleskom jeziku na 132 stranice, knjiga sadrži „politički narativ“ istraživanja i foto-dokumentaciju postava rada unutar Arsenala u Veneciji. Autori tekstova su Léopold Lambert, Maroje Mrduljaš i Ana Dana Beroš. Tisak knjige podržala je financijski tvrtka ACO - Građevinski elementi d.o.o.

Urednica: Ana Dana Beroš
Grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić
Tisak: Kershoffset d.o.o.

PODACI O IZLOŽBI:
Kustosica: Marta Kiš
Autorica postava: Ana Dana Beroš
Grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić
Oblikovanje svjetla i zvuka: Bojan Gagić
Tehnička realizacija svjetla i zvuka: Miodrag Gladović
Fotografije i video dokumentacija: Ana Opalić
Produkcija: Antonija Maršić

Trajanje izložbe: 5 - 21. veljače 2015.
Radno vrijeme: pon - pet 14-20 sati, sub 10-13 sati

Popratni program izložbe:
Na zatvaranju izložbe u subotu, 21. veljače 2015. u 12 sati, autorica Ana Dana Beroš razgovarat će sa zainteresiranom publikom o provedenom istraživanju na Lampedusi i genezi rada Intermundia.

PROJEKT SU PODRŽALI:
Zaklada Hrvatska kuća
UHA - Udruženje hrvatskih arhitekata
Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu
Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
Centar za mirovne studije, Zagreb
OKA - Oris Kuća arhitekture
ACO

facebook event

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.