Izložba

Images with Their Own Shadows

13/09/2011

David Maljković (Rijeka, 1973), jedan od najpriznatijih hrvatskih medijskih umjetnika na međunarodnoj sceni, odazvao se pozivu Zbirke Richter da u okviru izložbenog ciklusa SintArt predloži svoj projekt koji se referira na opus arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera i nasljeđe modernizma kojeg je Richter jedan od najistaknutijih predstavnika u nas. Otvorenje izložbe Davida Maljkovića je u četvrtak, 15. rujna, u 19 sati u Zbirci Richter.

Maljković, prepoznat i u svijetu po tematiziranju modernizma i društvenog konteksta u kojem je on nastao, a posebice kolektivne amnezije i potiskivanja, ovim projektom u Zbirci Richter reinterpretira podjednako Richterovo stvaralaštvo kao i uvjete u kojima je ono nastajalo.

Prva poveznica Vjenceslava Richtera s Maljkovićevom novim radom, posebno koncipiranim za Zbirku Richter, jest ciklus umjetnikovih grafika pod naslovom Slika s vlastitom sjenom. David Maljković preuzima Richterov naslov i neznatnom intervencijom stvara novi misaoni i vizualni okvir koji se žanrovski može odrediti kao prostorno-specifična filmska instalacija.

Više o radu

Rad polazi i razvija se na nasljeđu egzatovskih ideja iskazanih u jednoj manje poznatoj Richterovoj tvrdnji: "... kada bi postojala arhitektura bez funkcije, kada bi stvarno bila u prostoru razapeti kolaž, bila bi stvarna prostorna slika koju bi motrilac doživljavao iznutra, no tada bi mu uvijek dio prostorne slike bio izvan dometa oka." Maljković na tom tragu zaposjeda izložbeni prostor Zbirke Richter potpuno ga transformirajući u prostor umjetničkog događanja u kojemu formira potpuno novu stvarnost u koju uključuje umjetničke radove Vjenceslava Richtera. U tom prostoru oni dobivaju novo tumačenje, ali i funkciju u kojoj umjetnički radovi sada destabiliziraju granicu između fikcije i realnosti. Nadalje, umjetnik razvija arhitektonsku konstrukciju koristeći se motivom skulpture Krnja kocka (2001.), kojom Richter započinje istraživanja u području dekonstrukcije, formirajući polje u kojem se događa filmska projekcija.

Richterov ciklus Slika s vlastitom sjenom sastoji se od šest slika/grafika i s ove pozicije otvara se pitanje radi li se o slučajnosti kada Maljković odabire šest zvučnih isječaka kojima gradi priču o umjetničkom naslijeđu Vjenceslava Richtera, sličnom dinamikom kojom Richterove apstraktne matrice sistemske grafike poprimaju figurativne obrise. Filmska instalacija Images with Their Own Shadows umjetnički je rad u kojem Maljković postavlja pred gledatelja kulturno i teoretsko nasljeđe minulog vremena propitujući istodobno potencijale modernističkih ideja koje su nastajale i razvijale se u nekadašnjem socijalističkom sustavu.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić
Ulaz u Zbirku Richter i na izložbu je slobodan
Radno vrijeme: u vrijeme trajanja izložbe utorak-subota: od 11 do 18 sati

Muzej suvremene umjetnosti - Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb

Dodatne informacije:
vesna.mestric@msu.hr

richter@msu.hr

mob: 0992443844
www.msu.hr
www.richter.com.hr

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: