Misli prostor

Hrvatski arhitekti nagrađeni na Think Spaceu 2012 – PAST FORWARD

Autor/izvor: DAZ 18/10/2012

Think Space 2012 Past Forward je godišnji ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja kojima je cilj potaknuti razmišljanje o značajnim promjenama koje su se događale u društvenoj, političkoj i ekološkoj sferi posljednjih trideset godina, kroz ponavljanje tri natječaja koji su radikalno transformirali arhitektonsku disciplinu. To su bili: Peak (Hong Kong, 1982), Lučki terminal Yokohama (Yokohama, 1995) i Blur zgrada (Swiss Expo, 1999). a među nagrađenima su i dvojica domaćih arhitekata, Jakša Kalajžić i Tomislav Katić

Arhitekti koji su pobijedili u originalnim natječajima – Zaha Hadid i Patrik Schumacher, Alejandro Zaera-Polo, Charles Renfro i Ricardo Scofidio – žirirali su radove prijavljene na ovogodišnji natječaj Think Space 2012 – PAST FORWARD.

Zaha Hadid i Patrik Schumacher u svom dijelu natječaja nisu dodjelili prvu nagradu. Druga je pripala radu Peak Eye Horatiua Valcua i Daniela Reista iz Austrije, a treću su dodjelili radu Recurs(H)ive II autora Marca Vanuccija i Mirca Bianchinija (Velika Britanija / Italija).

Osim nagrada, dodjeljena su i posebna priznanja za radove Peak on Peak autora Anne Neimark i Andrewa Attwooda iz SAD-a te Construction of Situations autora Alfonsa C Medine, Mauricia Kurija, Oscara Gonzalesa, Aline Castaneda i Alexandra Leviana (SAD/Meksiko).

Alejandro Zaera-Polo je kao žirator Past Forward natječaja za Lučki terminal Yokohama odlučio dodjeliti samo posebna priznanja i to za sljedeće radove:
1. Upon Arrival: Mediating Cultural Connections through an Adaptation of Japanese Gardens, autora Marisse Tirone i Grega Bencivenga iz Sjedinjenih Američkih Država
2. Yokohama Terminal: enabling for the living, autora Jorgea Suroa, Guadalajara, Meksiko
3. Yokohama Competition, Jakše Kalajžića iz Hrvatske
4. Real Virtuality, Tomislava Katića, također iz Hrvatske
5. InterEmbrace, autora Matthewa E Messnera, Lulwaha Alzaida, Adrianne Joergensen i Evgeniya Plotnikova (SAD/ Kuvajt/ Rusija)
6. Topological Songlines for Yokohama, Pedra Pitarcha, Caceres, Španjolska
7. The Above, The Below and The City: Ferry Terminal for Yokohama, Japan, autora Davida Edwardsa, Lichfield, Velika Britanija

Charles Renfro i Ricardo Scofidio, uz sudjelovanje Adriana Lahouda, dodjelili su prvu nagradu za Blur zgradu radu The Cloud as an Archive autora Andreija Olarua, Anne Gulinske, Elene Romagnioli i Paba Romana (Rumunjska/Poljska/Italija/Španjolska).

Osim toga odjelili su u posebna priznanja za Chaak, autora Joshue M Tarona, Adama Onulova i Michaela McGiea iz Calgaryja, Kanada; Landship, Gautiera Duthoita iz Strassbourga, Francuska te Prehistoric Periscope Leonarda Zuccara Marchija iz Milana, Italija.

Novčana nagrada za prvo mjesto iznosi 5.000, za drugo 1.000, a za treće 500 eura. Posebna priznanja honoriraju se sa po 200 eura, tako da ukupni nagradni fond za Think Space 2012 – Past Forward iznosi 8.900 eura, odnosno 66.750 kuna.

Na otvoreni poziv za pismene radove, koji je posvećen autorima kritičkih tekstova o arhitekturi, prijavljena su 62 teksta, a za objavu je odbarano njih 35.

Svi izabrani radovi bit će objavljeni u publikacijama Think Space, koje će pratiti Nekonferenciju u Laubi u veljači 2013. i izložbu Past Forward u galeriji Storefront u New Yorku u prosincu 2012. Izložba se sastoji od prikaza tri izvorna pobjednička prijedloga spomenutih kanonskih projekata te nagrađenih radova na natječaju Think Space 2012 – PAST FORWARD.

Projekt izložbe Competition(s) in Architecture Društva arhitekata Zagreba, koja se u galeriji Storefront for Art & Architecture u New Yorku otvara u prosincu, dobio je financijsku potporu zaklade Graham Foundation iz Chicaga za 2012. godinu.

Programski partner Think Spacea je Lauba, a projekt se odvija uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, Ureda za kulturu, obrazovanje i sport. Medijski partner je Oris.


Više:
Think Space
 

 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.