Sponzor

Harvey Norman na Danima zagrebačke arhitekture

Autor/izvor: DAZ 16/05/2013

Predstavljamo vam sponzora Dana zagrebačke arhitekture 2013.godine, tvrtku Harvey Norman.

Poduzetnik Gerry Harvey jedan od najpoznatijih australskih trgovaca zajedno s poslovnim partnerom, Ianom Normanom, osnovao je  1961. godini verigu trgovina  Norman Ross i do godine 1982 otvoreno je već 42 trgovine u Novom Južnom Walesu i Queenslandu. Te su godine Gerry i Ian Norman verigu Norman Ross i prodali.

U listopadu 1982. godine Gerry i Ian otvorili su prvu trgovinu Harvey Norman u Auburnu u Sydneyju.  U slijedećih pet godina Gerry je proširio posao na 13 trgovina u Novom Južnom Walesu. U 1987. godini poduzeće se pretvorilo u dioničko društvo, što je bila i odskočna daska za masivnu rast.

Harvey Norman svoj izuzetan uspjeh u posljednjih 27 godina pripisuje uspješno integriranoj trgovini te svome franšiznom i nekretninskom sistemu.  31. prosinca 2009 društvo je po čitavoj Australiji imalo 195 franšiznih kompleksa koja posluju pod tri zaštićena trgovačka imena: Harvey Norman (166 kompleksa), Domayne (15 kompleksa) i Joyce Mayne (14 kompleksa). U posljednjih pet godina ubrzano se raširila i maloprodaja na inostranim tržištima, tako da kompanija posjeduje 70 trgovina u Novom Zelandu (31 trgovina), Republici Irskoj (14 trgovina), Sjevernoj Irskoj (2 trgovine), Singapuru (14 trgovina), Maleziji (6 trgovina) i Sloveniji (3 trgovine).

Jedan od trendova koji je Gerry odlično izabrao bilo je tržište osobnih računala. Računala su se pojavila u njegovim trgovinama 1987. godine kao ponuda elektro odijela, ali danas zajedno s komunikacijama predstavljaju skoro 30 posto posla maloprodajnih franšiza Harvey Normana i postali su sami svoja kategorija.

Gerryja često citiraju njegovom rečenicom: “Nikad se nisam bojao probati nešto novo.” To je poklon njegovom poduzetničkom duhu koji dobroj ideji uvijek dozvoljava da se razvije. Ako ideja obećava i ako se isplati, on će učiniti sve da tako i bude. Jednako brine i o osoblju. Daje vam pisaći stol i sredstva i kaže: „Počni.“

Harvey Norman – društvo

Harvey Norman Holdings Limited je javno dioničarsko društvo koje kotira na Australskoj burzi i čija se osnovna djelatnost sastoji od integriranog franšizinga, maloprodaje i upravljanja imovine.

Australski franšizni sistem

Harvey Norman djeluje u Australiji pretežno kao franšizni sistem i australskim potrošačima dosljedno nudi neusporedivu maloprodajnu ponudu s vrlo širokim asortimanom proizvoda, najnovijom tehnologijom i vodećim tržnim položajem  mnogih kategorija proizvoda. Harvey Norman Holdings Limited omogućava otvaranje fran&ˇiza nezavisnim poslovnim subjektima pod tri zaštićena trgovačka imena: Harvey Norman, Domayne i Joyce Mayne. Franšize prodaju proizvode iz slijedećih kategorija: električni aparati, namještaj, računala i komunikacije, posteljina i pamučna roba, mali aparati, tepisi i podovi.

U prosincu 2009 u Australiji djelovalo je 635 zakupnika franšiza Harvey Norman, Domayne i Joyce Mayne.

Harvey Norman

Zaštićena trgovačka robna marka Harvey Norman postala je sa svojim 166 franšiznim kompleksima ikonom maloprodaje u čitavoj Australiji. Udruženo poduzeće na tržištima koristi prednost koju mu omogućava nizak omjer između tuđeg i vlastitog kapitala. Naše su trgovačke marke vodeće na tržištu audio-vizualnog i tehnološkog segmenta.

Domayne

Maloprodajna veriga Domayne osnovana je u svibnju 1999 i trenutno ima 11 robnih kuća u Novom Južnom Walesu, 1 u Teritoriju australskog glavnog grada (Canberra), 2 robne kuće u Queenslandu i 1 u Victoriji. Domayne nudi suvremeni namještaj, posteljinu, kompjuterske i elektro proizvode.

Joyce Mayne

Maloprodajna trgovačka marka započela je u srpnju 1998 sa 7 robnih kuća od kojih se šest u svibnju 1999. godine preobratilo u Domayne. Trenutno postoji 14 robnih kuća Joyce Mayne – 10 u Novom Južnom Walesu i 4 u Queenslandu.

Pripajanjem 16 nekada&ˇnjih robnih kuća Retravision koje su postale franšizne robne kuće Harvey Normana ili Joyce Mayna značajno se utvrdila prevlast trgovačkih imena Harvey Norman i Joyce Mayne u čitavom Novom Južnom Walesu. Udruženo poduzeće sada aktivno traži dodatne krajeve za proširenje trgovačkog imena Joyce Mayne i u druge regije.

Prekomorska tržišta

Maloprodaja društva Harvey Norman Holdings Limited na prekomorskim tržištima razlikuje se od australskog franšiznog sistema, pošto su maloprodajni kompleksi prije svega u potpunoj vlasti ili pod nadzorom trgovačke marke Harvey Norman.

Novi Zeland

Prva robna kuća u punom vlasništvu u Novom Zelandu prodaju je započela u srpnju 1997, a 31. prosinca 2009 Harvey Norman imao je na tamošnjem tržištu već 27 robnih kuća. Harvey Norman dominantnom pozicijom svoje tržne marke u Novom Zelandu i dalje obogaćuje svoja sredstva i osvaja nove tržišne udjele. Osim toga na novozelandskom tržištu kao diskontni trgovac na malo sa svojim kompjuterskim i električkim proizvodima uspijeva i trgovačka marka Norman Ross koja je 31. prosinca 2009 imala tamo već  4 robne kuće

U polugodi&ˇtu koje se završilo 31. prosinca 2009 prihod od prodaje iznosio je 355,41 milijuna dolara što predstavlja oko 46.1 % cjelokupnog udruženog prihoda od prodaje. Novozelandski doprinos u polugodištu do 31. prosinca 2009 prije oporezivanja bio je 22,85 milijuna dolara što predstavlja približno 14,1 % dio cjelokupnog rezultata udruženog poduzeća.

Irska

Upravni odbor primio je odluku o procjeni mogućnosti za otvaranje robnih kuća u Udruženom kraljevstvu ili Irskoj. Posle savjetovanja s dobavljačima i po ocjeni različitih članova upravnog odbora odlučeno je da će se prve robne kuće otvarati u Republici Irskoj. Prva je bila otvorena u dablinskom predgrađu Swords u kolovozu 2003. godine.

31 prosinca 2009 Harvey Norman imao je 14 robnih kuća u Republici Irskoj i 2 u Sjevernoj Irskoj.

Harvey Norman / Pertama Singapur

Udruženo poduzeće ima kontrolni interes u poduzeću Pertama Holdings Limited u Singaporu koje kotira na singapurskoj burzi. Osnovne djelatnosti Pertame su maloprodaja, veleprodaja i izvoz proizvoda za kuću i električkih naprava u Singapuru i Maleziji.

Mje&∓ˇovito društvo Harvey Norman Ossia (ASIA) Pte Limited vlasnik je otprilike 50,2 % singapurskog javnog poduzeća, poznatog kao Pertama Holdings Limited (“Pertama”). Kćerinska društva Harvey Norman Holdings Limiteda vlasnici su 60 % mješovitog društva što predstavlja neposredno vlasništvo  oko 10,49 % udjela u Pertami. Harvey Norman Holdings Limited tako posjeduje otprilike 40.61 % Pertama, ali ima prevladavajući utjecaj u azijskom maloprodajnom poduzeću zbog većine u upravnom odboru i nadzora nad njegovom financijskom i poslovnom politikom.

Pertama koja trguje kao Harvey Norman upravlja 14 maloprodajnih trgovina u Singapuru i 6 u Maleziji.

Harvey Norman otvorio je svoju prvu vlastitu robnu kuću u trgovačkom centru Millenia Walk u Singapuru 1. svibnja 2001. Ova robna kuća Harvey Normana koja se rasprostire na 7444 kvadratnih metara bila je izgrađena zbog velikog zanimanja za maloprodajne prodavaonice, pa je postala model za sve buduće robne kuće takvog formata u Aziji.

Pertama namjerava širiti maloprodaju Harvey Normana i u Maleziji gdje je prepoznala strateške mogućnosti za rast. Tržišni udio Pertame u Maleziji posle otvorenja 5 maloprodajnih robnih kuća u posljednje 2 godine brzo raste.

Slovenija

U 1999. godini ukazala se prilika za otvaranje robne kuće u slovenskoj prijestolnici (Ljubljana) u kojoj živi 360 000 ljudi. Čitava Slovenija ima 2.2 milijona stanovnika Prva slovenska robna kuća započela je prodaju u rujnu 2002. godine u Ljubljani, dok se druga otvorila u Kopru u rujnu 2006. godine. U kolovozu 2009 u Celju otvorena je treća robna kuća, a u 2010. godini u Novom mestu. U listopadu 2011 otvorili smo i robnu kuću u Mariboru, tako da sada u Sloveniji Harvey Norman ima ukupno 5 robnih kuća.

Zagreb

Prva trgovina u Hrvatskoj, otvorena je 18. listopada 2011. godine u King Cross Zagrebu. To je ujedno i 355. trgovina ovog trgovačkog lanca, koji dosad ima prodavaonice u Australiji, Novom Zelandu, Singapuru, Maleziji, Sloveniji i u Irskoj. Zapošljava ukupno 12 000, a u Hrvatskoj 80 ljudi.

Trgovina na 9000 m2 prodajne površine kupcima nudi najmoderniji namještaj, najbolje električne aparate, najsuvremeniju računarsku opremu i još čitav niz drugih artikala. U ponudi kvalitetnih proizvoda po prihvatljivim cijenama, Harvey Norman će nastojati uključiti &∓ˇto veći broj domaćih proizvođača i time poduprijeti razvitak hrvatskog gospodarstva.

Harvey Norman

ˇˇ

/strong

/p

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.