pogledaj.to LIVE

Gost zove gost(a) zove gosta

Autor/izvor: pogledaj.to 09/05/2012

Program pogledaj.to LIVE u Vip clubu u četvrtak, 10. svibnja predstavlja format GZGZG – Gost zove gost(a) zove gosta! Riječ je o novom formatu diskusija čiji bi sudionici trebali o određenoj temi razgovarati kroz tri različite perspektive gledišta, stavova i razmišljanja

Koncept programa podrazumijeva da organizator poziva jednog svog gosta, s kojim okvirno promišlja potencijalnu temu, potom izabrani gost zove svog gosta, pa taj drugi gost zove svog - trećeg gosta. Inicijalno je zamišljeno da gosti nisu jedne te iste struke i da na danu temu mogu dati svoja različita mišljenja i viđenja. Cilj diskusija, koje će potencirati uključivanje publike i komentara u rasprave i razgovore, je dijalogom pokušati dobiti tri raznolika viđenja definirane tematike ili premise.
 
Prvi gost prvog izdanja programa GZGZG je dubrovački arhitekt s zagrebačkom adresom Roman Šilje. Njegov gost je kritičar arhitekture Dominko Blažević, a njegov gost mladi je urbani antropolog Bojan Mucko.

Arhitektonsko djelovanje oduvijek je bilo praćeno pisanom riječju. Krećući od (pra) povijesnih  pregleda i bilježenja vremena, pa sve do teorijskih okvira suvremene prakse; pisanje i bilježenje arhitekture možemo / moramo  prihvatiti kao nastavak kreativnog djelovanja u procesu materijalizacije prostornih tvorevina.

Danas, više nego ikada, u tripartitnom odnosu Arhitektura: kroničar-Kritičar-urednik : Klijent, pisana riječ odnosno „javna informacija“, postaje ključni element u balansiranju odnosa ponude i potražnje. Probijanjem kroz nepreglednu količinu informacija, korisnici ( i arhitekti i klijenti) grade svoje pozicije; svoje stavove i očekivanja.

Uloga medija, kroz  odabir i načine prezentacije informacija, uistinu postaje jedan od značajnih moderatora razvoja arhitektonske prakse, a odgovornost  koju mediji preuzimaju nije samo ona faktografska.

Po svemu, osnovni cilj kritičkog mišljena i djelovanja nije samo prepoznavanje izvrsnosti neke prakse, nego građenje iste.

Ukratko, pisanje o arhitekturi je i stvaranje arhitekture.

Roman Šilje rodio se 1978. godine u Dubrovniku. 2003. godine diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a 2005. godine završio je poslijediplomski studij na Institut d’Arquitectura  Avancada u Barceloni.  Živi u Zagrebu gdje vodi vlastitu arhitektonsku praksu, a od 2010 do 2012. godine  vodio je izdavačku djelatnost Udruženja hrvatskih arhitekata.

Dominko Blažević rodio se u Banja Luci 1972. godine. Odrastao u Splitu i Kaštelima. 2000. godine je diplomirao arhitekturu na The Cooper Union School of Architecture u New Yorku, gdje živi do 2006. Trenutno živi i radi u Zagrebu kao arhitektonski kritičar, freelance prevoditelj i copywriter. Glavni je urednik časopisa Čovjek i prostor te kolumnist i član uredništva DAZ-ovih web stranica.

Bojan Mucko je student diplomskih studija Etnologije i kulturne antropologije, Filozofije (FFzg) te Novih medija (ALU).  Zainteresiran je za interdisciplinarna promišljanja prostora na razmeđi između antropologije i umjetnosti. Član je užeg organizacijskog odbora ETNOFILm Festivala, surađuje s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, Bacačima sjenki i BLOK-om . Član je DAZ-ove Sekcije mladih i uredništva arhitektonskog časopisa ČIP. Do sad je objavio više znanstvenih i esejističkih tekstova, sudjelovao na nekoliko međunarodnih konferencija te izlagao na samostalnim i grupnim novomedijskim izložbama.


pogledaj.to

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.