Film

Gordon Matta-Clark u MSU

Autor/izvor: DAZ 21/05/2013

U Muzeju suvremene umjetnosti u četvrtak 23. svibnja u 20:30h prikazivat će se tri filma američkog umjetnika Gordona Matta-Clarka (1943–1978): Conical intersect (1975), Splitting (1974) i Bingo Ninths (1974)

Posljednje izdanje Kina umjetnika prije ljetne pauze donosi tri filma američkog umjetnika Gordona Matta-Clarka (1943–1978): Conical intersect (1975), Splitting (1974) i Bingo Ninths (1974) – ključnih za razumijevanje umjetnikove prakse rezanja zgrada, skulpturalnih transformacija napuštenih objekata, artikuliranih u okviru ”anarhitekture” i “non-u-ments”. Filmski radovi Gordona Matta-Clarka u dijalogu su s urbanim razvojem i planiranjem, umjetnošću u javnom prostoru, njezinim transformacijskim i kritičkim potencijalom, te javnom društvenom ulogom. Termin anarhitektura (anarchitecture) kojeg je Matta Clark sam izveo, spoj je arhitekture i anarhije, upućuje na “mentalnu borbu s diskursom arhitekture”, predstavlja radikalan čin destrukcije / dekonstrukcije arhitektonskog objekta, i u suprotnosti je s konceptima utopije.

Tri filma na različite načine pristupaju temi dekonstrukcije i interveniranja u objekte predviđene za rušenje. Splitting predstavlja prvo “rezanje kuća”, dok je Conical intersect dokumentacija “rezanja” izvedena za Pariški bijenale 1975. godine, u urbanom tkivu Pariza nedaleko od gradilišta Centra Georges Pompidou, a proces rada inspiriran je manifestacijama “proširenog filma”, jednom od prvih apstraktnih filmskih-svjetlosnih instalacija s projektorom – Line describing a cone, Anthonija McCalla.

Osim što se u prikazanim filmovima radikalno ogoljavaju arhitektonski objekti, Kino umjetnika postavljeno na ovakav način postaje kinematografska instalacija koja ogoljava aparaturu filmske projekcije (platno i projektor), kako bi se učinile vidljivima i specifičnosti umjetničkog rada s medijem filma i konteksti iz kojih proizlaze, a radovi Gordona Matta Clarka ovom prilikom stupaju u dijalog s zgradom Muzeja suvremene umjetnosti.

Više informacija: MSU

strong

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: