Izložba

Finalisti 2012

Autor/izvor: DAZ 06/12/2012

Godina proleti začas i odjednom se opet nađemo na pragu Stare smišljajući nove odluke kojih se namjeravamo pridržavati u idućoj... A možda bi bilo bolje da rezimiramo što smo sve postigli u protekloj godini? Lauba misli na sve! Zato su ostavili najbolje za kraj i pripremili prodajnu izložbu Finalista na kojoj će s velikim ponosom predstaviti sve što su umjetnici s kojima rade unutar svojih ateljea marljivo stvarali posljednjih godinu dana!

Imate čast biti prvi koje će zadiviti recentni radovi Lovre Artukovića, Ivana Fijolića, Duje Jurića, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Ines Matijević Cakić, Viktora Popovića, Igora Rufa, Marka Tadića, Stipana Tadića, Zlatana Vehabovića i Silvia Vujičića. Crnu kuću njihove boje preplavit će već 6. prosinca 2012., a u njima ćete uživati sve do kraja siječnja 2013.

Priča zvana Finalisti započela je 2009. godine kada je u Labinu javnosti po prvi put predstavljen rezultat jednogodišnjeg rada Zbirke Filip Trade koja prati, producira i prezentira rad hrvatskih umjetnika mlađe i srednje generacije. Bio je to prvi pokušaj da se jednom godišnje zajedno izlažu radovi otkupljeni u proteklih godinu dana. Sada, u vlastitom prostoru, imamo priliku svake godine to doista i činiti.

Zbirka Filip Trade ne prodaje radove već ih sustavno otkupljuje i sakuplja. Vodeći se idejom da u svom programu predstavljaju jedino radove umjetnika koje i sami podupiru, prodajni će dio izložbe obuhvaćati samo radove umjetnika čija je djela Lauba i sami otkupila.

Izložba Finalisti 2012 predstavit će Laubine ovogodišnje akvizicije i preporučiti radove istih umjetnika koji su još u njihovom vlasništvu. Riječ je o svježoj produkciji, koju i sami pokušavaju podupirati kroz program.

Predstavlja se petero umjetnika s izložbe, koji još nisu prezentirali publici kroz samostalne izložbe u Laubi:

Ines Matijević Cakić rođena je 1982. u Osijeku. Radi kao multimedijalna umjetnica, koristeći medij crteža, slikarstva i instalacije. Među samostalnim izložbama izdvajaju se: Eva i Adam, Galerija Galženica (Velika Gorica, 2005.); Attention / pažnja, Galerija VN (Zagreb, 2005.); F – 2, Galerija SC (s T. Šepetavc, Zagreb, 2005.); Točke, Galerija Waldinger (Osijek, 2007.) i Penelopa, Galerija otok (Dubrovnik, 2008.) Na izložbi Finalisti predstavlja se Imaginarni bestiarij – serija fotografija digitalno otisnutih na platno s naknadnom crtačkom intervencijom u tehnici šivanja koncem. Fotografije su nastale kroz komunikaciju s kćeri i fascinaciju njezinim razvojem percepcije i zapažanja te čuđenja svijetu oko sebe. Umjetnica propituje privatne prostore majčinstva te istražuje novu životnu ulogu majke i iskustvo majčinstva kroz koju reinterpretira i redefinira umjetničku aktivnost. Crteži na fotografijama konture su osobnih doživljaja i vizualizacija koje su nastale kroz komunikaciju i mogući su vizualni odgovori na kćerina pitanja i želje.


Matko Vekić, Unutarnja zbivanja I

Matko Vekić rođen je 1970. godine u Zagrebu. Radi u mediju slikarstva. Prikazuje najrazličitije motive iz svakodnevice (automobili, štakori i zlatne ribice, kukci, prometne petlje i mostovi, releji i dalekovodi, teroristikinje i bodibilderi, nogometaši i manekenke), kojima uglavnom nastoji problematizirati i ironizirati stanje današnjeg društva. Izlagao je na mnogim samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su: Galerija Nova, Zagreb (1996.), Galerija umjetnina, Split (2003.), Umjetnički paviljon, Zagreb (2005.). Radom Unutarnja zbivanja Vekić propituje odnos unutarnjeg i vanjskog 'ja' putujući kroz razine svijesti. U stvaranju radova kombinira različite tehnike, a  prepoznatljiv motiv ove serije jest i gradacija simbola, tj. njegovo raščlanjivanje do razine razumljivosti pojednostavljivanjem vrijednost znaka, ornamenta i amblema. Time poistovjećuje i razine svijesti pokušavajući pronaći nešto dublje u nama kako bi otkrili nova značenja i promijenili način promatranja sebe i okole. Želi nas potaknuti da razmišljamo samostalno, a ne da samo slijedimo već nametnute i definirane znakove i obrasce.

Viktor Popović rođen je 1972. godine u Splitu. Bavi se istraživanjem u mediju kiparstva. Izlagao je na mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su: Salon Galić, Split (1998.), Galerija SC, Zagreb (1999.), Galerija umjetnina, Split (2000.), Galerija Galženica, Velika Gorica (2004.), IX. trijenale hrvatskog kiparstva, Gliptoteka HAZU, Zagreb (2006.), Portland Art Center, Portland, (2006.), Projekt: Delta, (s Brankom Juras), Marganovo / Hartera (stara tvornica papira), Rijeka (2008.). Popovićev rad naslovljen Mid-career artist zapravo je istoimena poruka ispisana svijetlećim neonskim cijevima kojim autor opisuje sebe, točku karijere u kojoj se nalazi a možda i koketira krizom srednjih godina.


Viktor Popović, Mid-career artist

Alem Korkut rođen je 1970. godine u Travniku, Bosna i Hercegovina. U svom radu kroz različite materijale istražuje mogućnosti skulpture, povezujući je s videom i fotografijom. Autor je nekolicine javnih skulptura, među kojima su Karijatida u Pazinu, Spomenik biciklu u Koprivnici i Spomenik palim braniteljima u Šibeniku i Karlovcu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ciklus Slabost, Snaga nadahnut je citatom iz filma Stalker koji opisuje drvo u rastu kao nježno i savitljivo, a suho i tvrdo kada umire. Upotrijebivši geometrijske oblike kojima mijenja oblik i tako oduzima osnovna svojstva Korkut prikazuje savitljivost i slabost kao svježinu i postojanje, a tvrdoću i snagu kao suputnike smrti.

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Radi u mediju kiparstva. Njegove skulpture i objekte karakterizira konstruktivistički duh, te eksperimentiranje sa svjetlosnim elementima. Izlagao je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi od kojih izdvajamo Trembling Spaces (Miller Gallery, Indiana University of Pennsylvania, SAD, 2009.) i One of a Kind and Five Others (Galerija SC, 2010.). Rad Sjever, jug, istok, džem i boom proizašao je i iz autorove fascinacije arhitekturom i prostorom. Najdraže prostore poput nadzorne kućice iz Mađarske, šatora iz Komiže, isječka rječice iz Virovitice, atomsko sklonište i kukuruzište objedinio je u jednom radu, a svaki potiče asocijacije na neko životno razdoblje, najčešće djetinjstvo.

Više:
Lauba

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.