Izložba

Femicomix - suvremeni ženski strip

Autor/izvor: DAZ / praksa.hr 17/08/2015

Komikaze gostuju u zadruzi Praksa s projektom FEMICOMIX kroz: izložbu, katalog izložbe/ A3 mapu postera: „izložba za ponijeti“, štand i DIY radionicu beđeva Beđomatik

ŽENSKI STRIP ne postoji u estetskom smislu. Komikaze su u cjelini posvećene afirmaciji slobodnog autorskog stripa i autorske vizije. Uobičajeno je mišljenje da žene ne zanima strip. Ipak, u autorskom stripu sve je više žena. Smatramo potrebnim da se scena koja je sama po sebi sklona samozatajenju, prepozna, definira i afirmira. Jedna od misija Komikaze programa je i afirmacija ženskih autorica. Neke su prvi put objavljene baš u Komikazama a mreža je više puta prepoznata kao “ženska” zbog aktivnih ženskih protagonistica. Do sada je u Komikaze izdanjima, koja će uskoro ući u 15.tu obljetnicu, predstavljeno više od 60 žena.

AUTORSKI STRIP balansira na rubu stripa, street arta, akcije, apstrakcije i eksperimenta. Korijeni autorskog stripa se vuku od animiranog i eksperimentalnog filma, suvremene književnosti, muzičkih alternativa, grafike i DIY kulture. Ova rubna pozicija ima za cilj razviti strip jezik i preispitati njegove granice. Strip je medij koji danas suvereno progovara o svim dimenzijama ljudskog bića, on postavlja pitanja i traži nove odgovore. Autorski strip je strip u kom svaka autorica nalazi svoj odgovor na pitanje što je strip.

BUDUĆNOST STRIPA LEŽI U RUKAMA AUTORICA!

U uvodnom tekstu Asja Bakić kaže: "Grupna izložba Femicomix polazi, kako je to Ivana Armanini objasnila, od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripovske forme, odnosno medija. Komikaze koje Armanini uređuje a koje iza ove izložbe stoje, već godinama rade na tome da tu tendenciju u stripu, taj potencijal ženskog stvaralaštva učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, koristeći kako ukoričene brojeve časopisa, tako i istoimeno online izdanje. Femicomix, dakle, velikim plakatima nastoji dati pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo publici predstaviti autorice čije smo radove mogle prethodno pratiti preko Komikaza.

U izložbu su uvrštena mlađa imena hrvatskog (Pipal, Jurov, Brnardić, Balekić, Janković, Rica, Armanini), regionalnog (Bogovac, Tomšič, Varl, Woznicki), ali i međunarodnog stripa (Meyer, Baeza, Broenner, Bunjevac, Piksa, Ehrlemark), koja zajedno daju iznimno zanimljivu i kompleksnu sliku onoga što nam alternativna stripovska scena danas nudi. Panorama koju Femicomix pruža sastavljena je fragmentarno, ali uzimajući od svake strip-autorice pomalo, izložba stvara koherentnu vizualnu cjelinu u kojoj se izmjenjuju apstraktni obrisi s konkretnim prizorima svakodnevnice, crno-bijeli crtež s ekspresivnim kadrovima u visoko kontrastnim bojama. Slikovni se izričaji autorica uzajamno isprepliću i nadopunjuju, pa takvo živopisno ispreplitanje razbija monotoniju i tjera pogled da luta od kadra do kadra, kao da svaki sljedeći plakat nastavlja priču prethodnog.

Autofikcija Amande Baezae, na primjer, posve je komplementarna onoj Petre Brnardić, bez obzira na to što je jedna pripovijeda čistim linijama, a druga kolažno. Petra Varl, s druge strane, sklona je ironiji kao i Katie Woznicki, iako joj je crtež minimalistički za razliku od njezinog šarolikog. Sve su strip crtačice, međutim, podjednako sklone ironiziranju same stripovske forme koju svojim autorskim intervencijama neprestano dovode do njezine granice, čime zapravo potvrđuju tezu Ivane Armanini da je snaga njihovog izričaja budućnost medija kojim se bave, budućnost same stripovske umjetnosti. Autorice koje svojim radovima sudjeluju na izložbi ne boje se eksperimenta, odnosno spajanja ispovijednog tona s apstraktnijim likovnim rješenjima.

No najvažnije od svega, Femicomix se odličnim tablama strip-autorica bori protiv predrasude da je strip forma koja prvenstveno odgovora muškarcima i njihovom „pubertetskom“ senzibilitetu i odgoju. Strip ne diskriminira na osnovi roda i spola, što ova grupna izložba izvrsno pokazuje: mlade autorice suvereno vladaju stripovskom formom i savršeno kontrolirajući medij, prenose elaborirane umjetničke vizije na kojima bi im mogli pozavidjeti mnogi."

Projekt predstavlja 17 autorica: Nina Bunjevac/ Kanada; Amandine Meyer/ Francuska; Amanda Baeza/ Portugal; Bojana Bogavac/ Crna Gora; Ivana Pipal/ Hrvatska; Petra Brnardić/ Hrvatska; Petra Balekić/ Hrvatska; Ena Jurov/ Hrvatska; Dunja Janković/ Hrvatska; Lina Rica/ Hrvatska; Nele Broenner/ Njemačka; Neja Tomšič/ Slovenija; Petra Varl/ Slovenija; Katie Woznicki/ USA/Serbia; Agneizska Piksa/ Poljska; Anna Ehrlemark/ Švedska; Ivana Armanini/ Hrvatska - Slovenija.

BEĐOMATIK je Komikaze radionica original beđeva. Svaki posjetioc/posjetiteljica je pozvan da, uz našu asistenciju, sam/a napravi 2 beđa: jedan za – „za ponjeti“ i jedan za izložbu. Svi beđevi su fotografirani i objavljuju se na Komikaze infoportalu u formi webzina. Radionica je besplatna.

Izložba je otvorena od 15. do 22. kolovoza od 10 do 18 sati u prostorima zadruge Praksa u Puli.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.