Think Space

Environment / Subtraction natječaj

Autor/izvor: DAZ / Think Space 10/03/2014

U tijeku je 3. Think Space natječaj – Environment / Subtraction (Okoliš / subtrakcija). Donosimo vam sažetak programa žiratorice Keller Easterling, rokove i uvjete sudjelovanja.

Keller Esterling, američka arhitektica, urbanistica i istraživačica na polju arhitekture, koja trenutno predaje na Sveučilištu Yale žiratorica je posljednjeg u nizu ovogodišnjih Think Space natječaja – Environment / Subtraction.
Easterling je autorica je nekoliko knjiga koje se bave istraživanjem globalnih fenomena u arhitektonskom kontekstu, suburbijom i urbanističkim problematikama američkih predgrađa, dok se u zadnje vrijeme bavi pojmom subtrakcije u arhitekturi. Predstavivši temu natječaja u okviru mini simpozija Culture & Society, Easterling je ukazala na činjenicu zapostavljenog dijela arhitektonske struke – uklanjanja zgrada. Načini, metodologije uzroci, kao i tržišni i ekološki mehanizmi samo su neki od aspekata ovog relativno zapostavljenog djela – između ostalog – i arhitektonske djelatnosti.
Ratovi i planirano rušenje, odnosno uklanjanje imaju po prvi put podjednak učinak na izgrađeni okoliš. Pitanje je na koji način iz kojih razloga i s kojim reperkusijama se zgrade uklanjaju, kakve su posljedice na okoliš i da li je ovo segment arhitektonske struke koji će dobiti na značaju u budućnosti. Donosimo vam do raspisa natječaja na hrvatskom dok potpuni raspis možete pronaći na stranicama THINK SPACE-a ili u rubrici natječaji na stranicama DAZ-a.




Keller Easterling: Subtrakcija

Zamislite zadovoljstvo uklanjanja zgrada. Kakvi god bili golemi napori povezani uz podizanje arhitekture, umjetnost uklanjanja mora biti jednako nasilna, neodoljiva I zadovoljavajuća.

Metode demoliranja, implozije ili drugog načina subtrakcije građevinskog materijala su esencijalne vještine arhitektonske edukacije. Iako se građenje smatra primarno konstruktivnom aktivnošću, disciplina još uvijek nije institucionalizirala posebne studije uklanjanja. U biti arhitektonski odgovor na gotovo sve probleme je gradnja, a uklanjanje je samo priprema tabula rase.

U često indiferentnim ekologijama subtrakcije zgrada, tržišni i financijski eksperti, urbanisti i političari imaju na raspolaganju nekoliko metoda daljinskog upravljanja detoniranja zgrada i okoliša, stvarajući destrukciju i političke okolnosti samo neznatno drugačije od rata. (…)

Svaki akt građenja je već i akt subtrakcije. Mnoge zgrade su danas projektirane kao repetativni prostorni produkti s kratkim ciklusima zastarijevanja. Financijska industrija obavija prividno statičnu i otpornu zgradu ranjivim balonom napuhavanjem ili snižavanjem vrijednosti, bilo da se radi o maloj kući ili o sportskoj areni ili kasinu. Populacije migriraju u i iz gradova uzrokujući i rast i ubrzani pad. Zgrade zamjenjuju druge zgrade, ali mogu svojom toksičnom nazočnošću uzrokovati propast za okolinu i krajobraz.




U jeku recentne krize, katastrofa i populacijskih migracija, kada se zgrade mijenjaju i zrače negativnost, značajni segment teške mašinerije se koristi za rušenje. Uništenje i propadanje imaju vlastitu pornografiju. Emisije o demoliranju. (…)

Ekonomija subtrakcije bi mogla označiti kraj ere u kojoj je gradnja tretirana primarno kao financijski instrument. Dok postoje razvijene sheme manipuliranja virtualnim vrijednostima zgrada i krajobraza – na tržištu nekretnina ili tržištu ugljika – postoji manje prostornih varijabli vrijednosti. Materijalizacijom rizika i nagrada u fizičkom, prostornom konstruktu, udjelima i mehanizmima alternativnih portfolia vrijednosti se može trgovati na paralelnim tržištima. (…)

Financijski sustavi su dobri u haphazardnom brisanju zgrada i krajobraza, ali s obzirom na činjenicu da su arhitekti obučeni za pokretanje građevinske mašinerije prema naprijed, možda bi mogli I znati nešto o tome kako je staviti u rikverc.

Datumi

Početak natječaja: 28. veljače 2014.
Rok za predaju: 10. travanj 2014.
Rezultati: 6. svibanj 2014.

Registrirati se možete putem službene stranice ovdje ,a za više informacija posjetite: www.think-space.org .

Sudjelovanje

Early Bird Fee  | 375 HRK | 50 EUR | od 28. veljače 2014. do 28. ožujka 2014.
Late Bird Fee  | 565 HRK | 75 EUR | od 29. ožujka do 10. travnja 2014. 
Package Fee | 1125 HRK | 150 EUR  | natječaj + Nekonfrencija

Nagrade

1. nagrada 1000 EUR
2. nagrada 700 EUR
3. nagrada 350 EUR


Keller Easterling

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

             

        

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.