Knjiga

Druga, osobna strana Bauhausa

Autor/izvor: DAZ 30/11/2011

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Bauhaus osobno, u izdanju naklade UPI-2M PLUS, koja će se održati u prostorijama DAZ-a u utorak 29.11. u 19 sati. Predstavljanje knjige će popratiti izložba mladih hrvatskih umjetnika pod nazivom Plan B.

Knjiga Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb predstavlja iznimno vrijednu likovnu i dokumentarnu građu sačuvanu upravo u Zagrebu. U ovoj knjizi o Bauhausu se govori na jedan drugačiji, osobni način, koji svojim pristupom intrigira i inspirira te otkriva mnoge dosad nepoznate aspekte života na Bauhausu.


Farkas Molnar, Arhitektonska fantazija, 1923.

Utjecaj Bauhausa na hrvatsku kulturnu i umjetničku scenu postojano je intrigantna i inspirativna tema. Svaki novi pokazatelj povezanosti tih dviju kulturno-umjetničkih sredina za nas je otkriće od neprocjenjivih razmjera. Tim više je uzbudljivo kada se pred nama ukaže iznimno vrijedna umjetnička građa koja na jedan novi način ilustrira veze s tom progresivnom školom, kakva je zbirka Marie-Luise Betlheim, sačuvana i pronađena upravo u Zagrebu. Ovu vrijednu zbirku sada nam predstavlja knjiga Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb, koja time postaje nova platforma za istraživanje doticaja s Bauhausom, primarno onim iz weimarskog razdoblja. Marie-Luise Betlheim mlada je Njemica koja stjecajem životnih okolnosti ostvaruje prisne i intenzivne prijateljske veze s nizom važnih aktera weimarskog Bauhausa.


Farkas Molnar, Crvena kocka, 1923.

Također igrom sudbine, ona 1927. dolazi u Zagreb koji postaje njena nova životna sredina. Sa sobom u Zagreb tada donosi i mapu materijala koji je vežu s Bauhausom i proteklim razdobljem njezina života: niz grafika, crteža, fotografija, ilustriranih pisama, skica i nacrta te bilješki i napisa njenih bauhausovskih prijatelja, među kojima se izdvajaju poglavito karizmatični buntovni mađarski arhitekt Farkas Molnár, suptilna likovna umjetnica Lou Scheper i njezin suprug Hinnerk Scheper, majstor zidnog slikarstva i voditelj radionice na Bauhausu, te nadareni mladi poljski kipar, dizajner i arhitekt Max Krajewski, višegodišnji Gropiusov suradnik. U knjizi „BAUHAUS OSOBNO: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb“ te se umjetnički vrijedne uspomene napokon otkrivaju i iz prve ruke progovaraju o životu na Bauhausu: o pulsirajućoj kreativnosti te škole, o intenzitetu i inovativnosti njenih ideja, o vjeri u snagu umjetničkog eksperimenta, o ambicijama i očekivanjima njenih polaznika, kao i dubokoj povezanosti njenih aktera, među kojima su se razvijali prisni i produktivni, emocionalno zapleteni i zahtjevni odnosi koji su duboko utjecali na tijek njihovih sudbina i budućih umjetničkih pristupa i opusa.


Walter Gropius, Ideja i izgradnja Državnog Bauhausa u Weimaru, 1923.
 
Kroz tu nas dragocjenu građu u knjizi vodi niz tekstova istraživača Bauhausa, među kojima izdvajamo uvodni tekst Želimira Koščevića koji donosi zanimljivu priču o samom pronalasku zbirke, potom priloge o zbirci Hubertusa Gaßnera („Crvena kocka“) te Ákosa Moravánszkog („Od projekcija do projekta: Uz prikaze arhitekture Farkasa Molnára iz zbirke Marie-Luise Betlheim“). U svom dokumentarnom dijelu knjiga donosi niz izvornih rukopisa, komentara, fotografija, pisama i sjećanja neprocjenjive vrijednosti (npr. „Rukopisi Farkasa Molnára iz zbirke Marie-Luise Betlheim“, Molnárov „Život na Bauhausu“, te prisjećanja Lou i Dirka Schepera), kao i prepisku Marie-Luise s bauhausovcima Farkasem Molnárom, Maxom Krajewskim te Lou i Hinnerkom Scheperom. Središnji dio knjige sam je katalog zbirke koji uključuje reprodukcije u zbirci zastupljenih djela – Farkasa Molnára, Sándora Bortnyika, Henrika Stefána, Paula Kleea, Lou i Hinnerka Schepera, Karla Petera Röhla, Franza Frahm-Hesslera, Kurta Schwerdtfegera i drugih – čime se otkriva posebnost i vrijednost ove više nego zanimljive zbirke. Slojevitost građe koju nam predstavlja knjiga Bauhaus osobno: Zbirka Marie - Luise Betlheim Weimar – Zagreb pritom je vidljiva u svakom tekstu, reprodukciji, fotografiji ili pismu. U sinergiji pak svega prikazanog ponovno se razotkriva jedinstvenost stvaralačkog eksperimenta Bauhausa i snaga njegovih protagonista. Činjenica da je ova zbirka sačuvana baš u Zagrebu još jednom dokazuje raširenost Bauhausovih dosega, kao i rasprostranjenost mreže njegovih utjecaja.


Lou Scheper, Ilustrirano pismo 12, 1928.

naziv: Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb
autori tekstova: Ruth Betlheim, Hubertus Gaßner, Željko Koščević, Ákos Moravánszky, Dirk Scheper
urednik: Vladimir Mattioni
stručna redaktura: Karin Šerman
prijevodi: Jasenka Bačić, Marcel Bačić, Gordana Begović Ikica, Milka Car, Alma Kalinski
godina izdanja: 2011.
jezik: hrvatski, njemački
broj stranica: 271
dimenzije: 26x30cm
uvez: meki
ISBN: 9789537703011
cijena: 290 kn
nakladnik: UPI-2M PLUS d.o.o., Medulićeva 20, 10000 Zagreb, 01 4921 389,
www.upi2mbooks.hr, info@upi2mbooks.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.