Urbanistička početnica

Dizajn interakcija u urbanom okruženju

Autor/izvor: DAZ 09/05/2013

Platforma 9,81 & MKC pozivaju vas na predavanje: Dizajn interakcija u urbanom okruženju iz ciklusa predavanja Urbanistička početnica. Predavanje će održati Ivica Mitrović, UMAS u petak, 10. svibnja 2013. u 19.30 h u Domu mladih Split, Galerija MKC.

Živimo u vremenu u kojem kontinuirana promjena utječe na način kako naši gradovi funkcioniraju, te oni ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Sve se više isprepliću mnoštvom senzora te mrežom mobilnih tehnologija koje generiraju nova hibridna iskustva. Hibridni grad je zapravo tehnološki proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa sa našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva.

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva, ne fokusirajući se samo i isključivo na ljude i svijet oko njih, već istražuje interakcije među istima. Riječ je o multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija. Dizajn interakcija u urbanom okruženju u kontekst ovakvog tehnološki proširenog okoliša se fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih. Cilj je propitivati kako ćemo se mi, kao fizička bića, nositi s rastućim protokom podataka u našim gradovima. Korištenjem metodologije kritičkog dizajna moguće je promišljati i propitkivati koncept “pametnog grada".Ivica Mitrović docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu. Autor je retrospektivnih izložbi radionica dizajna interakcija Interakcije 2004 – 2012 i pregleda hrvatske scene u području dizajna u novim medijima u Galeriji HDD-a u Zagrebu. Krajem prošle godine iz tiska izlazi njegova knjiga Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010) koja donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima. Trenutno sudjeluje u realizaciji europskog istraživačkog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City u sklopu kojeg se krajem kolovoza 2013. godine u Splitu održava međunarodna ljetna škola dizajna interakcija. Dopredsjednik je Hrvatskog dizajnerskog društva.

Projekt Urbanistička početnica provodi se temeljem financijske podrške Zaklade "Kultura nova" i Ministarstva kulture RH.

Partneri platforme: Art radionica Lazareti/Dubrovnik, Blok/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

URBANISTIČKA POČETNICA je partnerski edukativno - informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola i javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti.

URBANISTIČKA POČETNICA je platforma za razmjenu znanja između uključenih partnera s otvorenim modelom za uključivanje novih organizacija. Riječ je o novom tipu otvorenoga edukacijskog modela koji vode organizacije koje kroz svoje interdisciplinarne kulturno-umjetničke prakse i same organiziraju niz edukacija. Program razmjene uključuje dva segmenta - radionice namijenjene prvenstveno učenicima srednjih škola i javna predavanja za stručnu i širu javnost. Cilj je povezati inicijative, odnosno umrežiti znanje i fokusirati "nastavu" oko nekoliko zajedničkih tema, potaknuti zajednički rad svih partnera i svojevrsnu međusobnu edukaciju te stvoriti širu edukacijsku platformu za sve građane. Tematski fokus su prostori zajedničke memorije, bilo da se radi o kulturnoj, turističkoj, industrijskoj ili vojnoj baštini odnosno ulici, trgu i obalnom prostoru kao prostoru javnosti. Potiču se razgovori o prenamjeni takvih prostora, zaštiti, njihovoj javnoj ulozi i participaciji svih nas u tim procesima. U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.