Blok Badel

Blok Badel – korak naprijed u razvoju Grada Zagreba

Autor/izvor: DAZ 03/11/2020

Na prošlotjednoj sjednici Gradske Skupštine izglasane su dvije, možda sporedne, ali ključne točke za budući razvoj Grada Zagreba. Osnovano je društvo BLOK KVATRIĆ d.o.o. te donesena odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova

Samo osnivanje društva BLOK KVATRIĆ d.o.o. je potrebno analizirati iz drugih stručnih perspektiva te nije i ne može biti predmet detaljne stručne analiza arhitektonsko-urbanističke zajednice. Ono što je dobro u Izjavi o osnivanju Društva je činjenica da će Gradska skupština Grada Zagreba imati velike ovlasti u nadzoru i davanju prethodnih suglasnosti kod stjecanja i prijenosa poslovnih udjela u Društvu i prijenosu i preuzimanju osnivačkih/članskih prava u Društvu. Na taj način, svima nama građanima, preko naših zastupnika, omogućeno je upravljanje nad ključnim odlukama koje će Društvo donositi.
 

Odluka o izradi UPU-a

Ono što je od posebnog interesa Društva arhitekata Zagreba je Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova (u nastavku Odluka o izradi UPU-a). Ova Odluka samo je nastavak prirodnog procesa realizacije gradskih projekata kao skupa složenih aktivnosti u uređenju prostora od osobitog interesa za Grad, u kojima se Grad javlja kao sudionik u realizaciji, a sve s konačnim ciljem postizanja nove gradske kvalitete prostora. Gradskim projektima omogućava se i usmjerava strateški razvoj Grada. I iako o strategiji razvoja Grada Zagreba tek trebamo početi razgovarati, projekti kao što su blok „Badel“, „Gredelj“, „Zagrepčanka“, „Zagrebački Velesajam“, prirodno se sami od sebe nameću kao nositelji neke buduće strategije i programa razvoja grada. Zbog toga je ovakvim projektima potrebno posvetiti dovoljno i vremena i javnog obrazlaganja kako bi kao građani prihvatili činjenicu njihove bitnosti u gradotvornosti te se aktivno uključili u njihovu realizaciju.
 
Za blok „Badel“ sve ovo je malo zakašnjeli, ali ipak dostignuti trenutak koji je započeo još prije desetak godina, a kulminirao u proljeće 2012. godine, provedbom javnog međunarodnog anketnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja na kojem je svoj interes iskazalo 2.311 osoba iz 99 država svijeta i na koji su pristigla 242 rada koje je međunarodni ocjenjivački sud ocijenio i dodijelio 3 nagrade i dva jednakovrijedna otkupa. Pobjednički rad arhitektonskog ureda „PABLO PITA ARCHITECTS“ tako je postao nositelj i usmjeravajući model za budući razvoj ovog bloka.