Umjetnost

"Bez naziva" Kožula i Žižića u Laubi

Autor/izvor: DAZ / Lauba 02/06/2014

Za vrijeme Think Space Nekonferencije, koja se održava od 11. do 13. lipnja u Laubi – kući za ljude i umjetnost imat ćete priliku vidjeti novu umjetničku instalacija dvojca Žižić Kožul - "Bez naziva", koja tematizira potrošačko društvo, kao i njihov prethodni projekt 0,50.

Žižić/Kožul umjetnički je tandem kojeg čine Damir Žižić i Kristian Kožul. Od 2013. rade na umjetničkom istraživanju i projektima te surađuju s interdisciplinarnim stručnjacima, a izlažu od 2014. Prvi samostalni projekt 0,50 izložili su u galeriji Karas u Zagrebu (siječanj 2014.) potom i na izložbi T-HTnagrada@MSU (ožujak 2014.). Jedna od temeljnih odrednica izvedbe projekta 0,50 jest zloupotreba ideje elegancije (vizualne profinjenosti) kroz realizaciju radova koji prate estetske odrednice prisutne u prezentaciji proizvoda visoke mode i industrije luksuza. Umjetnike zanima aproprijacija tema suvremene umjetnosti koje marketing neumorno reciklira i mogućnosti obrata te dinamike kroz umjetničku djelatnost. Pristupanjem umjetničkom radu i koristeći se metodama koje proizlaze iz marketinške industrije proizvode situacije koje manipuliraju gledateljem koji je danas bez ikakve dileme predodređen da reagira na određenu vrstu estetskog podražaja s jakom (i u potpunosti predvidljivom) emocijom, bez obzira na sadržaj koji tako estetiziran objekt prenosi.

Ambijent u Laubi replicira elemente privremene arhitekture tipične za prostore potrošačke namjene. Negirajući tipološki logičan raspored i perfekcionističku izvedbu elemenata koji su sastavni dio okruženja koje potiče na potrošnju ostvaruje se dezorijentirajući prostor lišen potrošačkog sadržaja. U dekonstruiranom prostoru vizualni elementi namijenjeni isticanju vrijednosti te poželjnosti određene robe postaju osnovni i jedini sadržaj ambijenta. Lišeni komercijalne svrhovitosti i vlastite funkcionalnosti, elementi ambijenta predstavljeni su kao nakaradni citati modernističke elegancije.


Damir Žižić (Split, 1983.) diplomirao je na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na studiju Novih medija pri Akademiji likovnijlh umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska. Za vrijeme studija izlagao je na više grupnih izložbi među kojima izdvajamo Muzej ulične umjetnosti (Branimirova ulica, Zagreb, Hrvatska, 2012.), Salon mladih (HDLU, Zagreb, Hrvatska, 2012.), Dan D (Gredelj, Zagreb, Hrvatska, 2013.). Dugogodišnji je suradnik i fotograf umjetničkih institucija i skupina, među kojima su Kultura promjene Studentskog centra, UrbanFestival, Montažstroj i Lauba – kuća za ljude i umjetnost. Zajedno s Kristianom Kožulom radi projekte od 2013. godine. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

Kristian Kožul (München, 1975.) diplomirao je na Kunstakademie Duesseldorf, Njemačka. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama među kojima izdvajamo: International Program - PS1 (New York, SAD, 2005.), Criss-Cross - Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb, Hrvatska, 2007.), Boys craft - Muzej Haifa (Haifa, Izrael, 2008.), Summer Camp - Exile (Berlin, Njemačka, 2010.), Bandits, Pirates & Outlaws - Lost Coast Culture Machine (Fort Bragg, SAD, 2010.), B-B-B-BAD - Galerija Anna Kustera (New York, SAD, 2011.). Značajna recentna samostalna izlaganja uključuju prostore poput Laube – kuće za ljude i umjetnost i Muzeja suvremene umjetnosti (Zagreb, Hrvatska), Likovnog salona (Celje, Slovenija), Galerije Kibla (Maribor, Slovenija), Minoriten Galerien (Graz, Austrija), Galerije TZR (Duesseldorf, Njemačka), Galerije Anhava (Helsinki, Finska), Goff+Rosenthal i Pablo ́s Birthday (New York, SAD). Zajedno s Damirom Žižićem radi projekte od 2013. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.