Predavanje

Arhitekt Gustav Bohutinsky i Bauhaus

Autor/izvor: DAZ / MSU 10/07/2015

U utorak 14. srpnja u 17h u sklopu izložbe "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Dr. sc. Karin Šerman će održati predavanje "Arhitekt Gustav Bohutinsky i Bauhaus"

Dr. sc. Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu u svom će predavanju predstaviti intrigantnu i pomalo enigmatičnu figuru hrvatske modernističke arhitektonske scene – Gustava Bohutinskog (Križevci, 1906. – Honolulu, Hawaii, 1987.), jedinog hrvatskog arhitekta koji je studirao na znamenitoj školi Bauhaus. Bohutinsky na Bauhausu provodi ljetni semestar 1930. godine, u posebno turbulentnom razdoblju te avangardne škole, kada njome upravlja radikalni švicarski arhitekt, funkcionalist Hannes Meyer, a predaje i utjecajni njemački arhitekt i urbanist Ludwig Hilberseimer. Bohutinsky pohađa pripremni tečaj, legendarni Vorkurs, koji tada vodi Josef Albers. Eksperimentalni tečaj bio je svojevrsni zaštitni znak Bauhausa, u kojem su studenti temeljito preispitivali svoja dotad stečena znanja i konvencije te slobodno i radikalno istraživali osnovne aspekte prostora, oblika, tehnika i materijala. Studij arhitekture Bohutinsky potom dovršava na Iblerovoj školi na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme studija i kasnije surađuje s brojnim poznatim arhitektima modernističke orijentacije – Mladenom Kauzlarićem, Stjepanom Gombošem, Stjepanom Planićem, Lavoslavom Kaldom i Stankom Kliskom – a razvija i vlastitu praksu s arhitektom Veljkom Kauzlarićem. U Zagrebu gradi nekoliko višestambenih zgrada u proširenom zapadnom donjogradskom tkivu, a potom i svoje najpoznatije djelo u prepoznatljivoj bauhausovskoj estetici, atelijer za brata kipara Emila Bohutinskog, 1939.-1945. u Jadranskoj ulici. Sa svojom elementarnom kubičnom formom, velikom staklenom stijenom, promišljenim zenitalnim osvjetljenjem, funkcionalno organiziranim prostorom i eksponiranim konstrukcijama i materijalima – opekom, armiranim betonom i staklom – atelijer svjedoči o živoj prisutnosti bauhausovske misli u zagrebačkoj sredini. Besprijekornim funkcionalnim rješenjem i reduciranim minimalnim sredstvima kojima postiže maksimalni oblikovni efekt, atelijer Bohutinsky ističe se kao konceptualni izdanak inovativne bauhausovske arhitektonske ideje i znak prostorne filozofije tog avangardnog umjetničkog rasadnika. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata Bohutinsky surađuje s arhitektom Jurjem Denzlerom, profesorom Tehničkog fakulteta u Zagrebu, na projektima niza infrastrukturnih objekata, termoelektrana i transformatorskih stanica, slijedom čega 1948. godine postaje asistentom na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta. No već naredne godine, na tragu svoga životnog sna, odlazi za Sjedinjene Američke Države, prvo u Chicago a potom u Honolulu, gdje nastavlja arhitektonsku karijeru i gdje ostaje do kraja svog stvaralački intenzivnog i burnog života.



Ulaz na predavanje je besplatan, a više o izložbi pročitajte ovdje.


Dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture i voditeljica modula Arhitektonska misao, doktorskog studija Arhitektura i urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Teoriju arhitekture predaje i na Sveučilištu u Splitu. Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989, magisterij u području arhitektonske teorije stekla na Sveučilištu Harvard (Cambridge, SAD) 1996, a doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu 2000.

Posvećuje se proučavanju fenomena recentne arhitektonske teorije i istraživanju moderne i suvremene hrvatske i svjetske arhitekture i kulture. Godine 2014. izbornica je hrvatskog nastupa na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals. U sklopu hrvatskog nastupa, na tragu zadane teme Absorbing Modernity 1914-2014, s autorskim timom kurira izložbu Fitting Abstraction o hrvatskom arhitektonskom modernizmu. U okviru Bijenala s grupom koautora organizira i znanstveni skup New Tendencies and Architecture: Abstraction, Ambience, Algorithm o međunarodnom umjetničkom pokretu Nove tendencije i njegovom doticaju sa sferom arhitekture. Za koncept cjelokupnog hrvatskog nastupa na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture nagrađena je nagradom Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu.

U sklopu izložbe „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Baunet)“ u MSU Zagreb 2015. godine, zajedno s koautorima mr. sc. Dubravkom Bačićem i dr. sc. Natašom Jakšić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, pripremila je dionicu o arhitektu Gustavu Bohutinskom, hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.