Zorkovačka

Opis

Lokacija ove osmerokatnice objekta povijesno je zanimljiva zbog neposrednog susjedstva individualne gradnje s dječjim igralištem iz tridesetih godina. Riječ je o naselju Prve hrvatske štedionice Zdenka Strižića, koje se nalazi s njegove istočne strane s „praznim prostorom“ nekadašnjeg bazena koji paralelno s ledinom u Zorkovačkoj čini golemu prazninu centra naselja, i omiljeno okupljalište stanovnika, osobito djece.
Zgradi čija dužina nije smjela premašivati 120 m, zadan je sadržaj od oko 100 ekvivalentnih trosobnih stanova, s minimalnom normiranom površinom od 75 m2. Dopuštena katnost iznosila je 8 do 9 etaža, tako da je visina u realizaciji dosegnula nešto više od 29 m. Arhitekti su zato koncipirali elegantan, uski duguljasti volumen s djelomice prohodnim prizemljem i lagano izbočenim kasetama dva glavna ulaza. Orijentacija idealna za stanovanje omogućila im je smještaj galerije s pomoćnim prostorijama prema sjeveru, a dnevnog boravka sa spavaonicama i lođama prema jugu, odnosno glavnom pročelju.
Galerijski sustav na pročeljima logično je rezultirao monolitnim parapetima na sjeveru, te nizovima staklenih vrpci ograda balkona s južne strane. Horizontalna dominanta prekinuta je na dva mjesta ostakljenim vertikalama stubišta, te tako dijeli balkonske, odnosno galerijske nizove na tri dijela. Kuća duguje dojam transparentnosti staklenim horizontalama, no lakoća i izbjegnuta težina masivnosti volumena, postignuta je širinom od samo 12 m.
Jednostavnost, funkcionalnost, racionalnost i ekonomičnost, četiri ideala koje promovira moderna, dosegnute su kvalitete i ovog projekta, a oblikovanje elegantnog monovolumena, s naglašenim horizontalama čine ga iznimno skladnim urbanim svjedokom svojega vremena. Identični tlocrtni raspored svih stanova, dovoljno sunca i zraka za sve, simbolično asocira i na politički propagiranu jednakost svih stanovnika. S povijesne distance kuća je dobila važno priznanje svojega spomeničkog karaktera, upisom u nacionalni Registar kulturnih dobara 2008. godine.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Lokacija Zagreb
Zorkovačka ulica 2 - 4

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.