Trpimirova: Stanovi za oficire

Opis

Stambeni kompleks u Trpimirovoj ulici prvi je veći arhitektonsko-
urbanistički zadatak koji Slavko Jelinek projektira u suradnji sa svojom suprugom Nedom i prijateljem iz djetinjstva Milivojem Papićem.
Posebnost objekta u Trpimirovoj ulici zanimljiva je urbanistička intervencija unutar zatečenog sustava obodnih blokova istočnog produženja Lenucijeva donjogradskog urbanog tkiva. Riječ je o odstupanju od klasične zatvorene forme, ponajprije djelomičnim uvlačenjem horizontalno postavljenog kvadra središnjeg stambenog objekta od linije ulice. Računa se pri tome na prohodno prizemlje, te kontakt prednjeg i stražnjeg parka kuće, odnosno kuću na stupovima prema CIAM-ovim načelima ozelenjivanja javnih površina.
Arhitekti nisu bili pretjerano zadovoljni što im je položaj parcele uvjetovao orijentaciju istok –zapad, a ne sjever – jug. Spavaće sobe i dnevne boravke sa zajedničkim balkonom, okrenuli su na zapadno, ulično pročelje, a kupaonice i zahode, te kuhinje s blagovaonicama, izbama i balkonima, prema istočnoj, dvorišnoj strani.
Organizaciju zgrade projektanti temelje na šest ulaza sa stubištima i dizalima, oko kojih su postavljena dva stana. Prije nadogradnje terase, odnosno šestoga kata, postignuto je 55 dvosobnih, 8 jednosobnih i 5 garsonijera s tim da je površina dvosobnoga stana s kuhinjskom lođom i balkonom iznosila oko 80 m2. Premda je predviđeno slobodno prizemlje, to se u središnjem volumenu nije moglo u potpunosti izvesti, već su uz tri stubišne vertikale smještene po dvije prostorije trgovina (voćarnica, mljekarnica, kiosk i mješovita roba). Međutim, ne odustajući od jednog od temeljnih načela moderne arhitekture, umjesto potpuno otvorenog, arhitekti primjenjuju srodan princip uvučenog prizemlja, odnosno trijema. Skicirali su prema zahtjevima investitora i hortikulturu bližeg okoliša, te dječje igralište s pješčanikom u dvorištu. Prema navedenim programskim zahtjevima, skrojili su primjereni stambeni okvir koji omogućuje udobnost i funkcionalnost, ali i kako su isticali „uravnoteženi omjer svih prostorija“. Reprezentativno ulično pročelje sigurno je jedno od zanimljivijih rješenja poslijeratne stambene arhitekture. Tri kvadratna „paspartua“ oko prozora, koji prelaze rubove parapeta, sinkopiranim ritmom prekidaju monotoniju vodoravne dominante kuće, protezanje staklenih vrpci prozora i kontinuiranih betonskih parapeta balkona
U razdoblju poslijeratne stambene nestašice, ovo djelo u svakoj svojoj sastavnici promovira kvalitete moderne arhitekture. Uklapanje primjerene tipologije i višeg standarda stanovanja koji time potiče, unutar strogih uvjeta ekonomske i lokacijske ograničenosti, s jedne, te pripadnost specifično oblikovanoj urbanističkoj cjelini s druge strane, stambeni blok u Trpimirovoj ulici uvrštavaju u skupinu kvalitetnijih realizacija poslijeratne hrvatske stambene arhitekture.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Realiziran 1954
Lokacija Zagreb
Trpimirova ulica 9,11,13

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.