Trg Kapele Krista Kralja

Dodig, Matija, Autor
Žaja, Ljubo, Autor

Opis

Nova se arhitektura treba suzdržano i s poštovanjem integrirati unutar postojeće stilske slike. Pravi kut i naglašavanje urbanističkih osovina predstavljaju glavne elemente ‘novog’ razmišljanja. Stabla u parku bila bi očuvana. Preko populacije stabala formirala bi se ‘nova’ struktura sastavljena od staza i površina. Ova struktura uvijek bi se prostirala pod pravim kutom prema središnjim osovinama Kapelice Krista Kralja i mrtvačnice.
Kako bi se zajamčilo razumno arhitektonsko očuvanje vrijednosti golemih površina ispred građevinskih objekata, predlaže se načiniti podjelu na manje pojedinačne nove urbane površine. Ovo se može postići formiranjem djelomice uzdignutih područja i gradnjom i smještanjem novih elemenata. U tom kontekstu površine bi dobile nove vanjske podne obloge i novu vanjsku javnu opremu kao što su klupe, kontejneri za odlaganje smeća, javna rasvjeta i info-ploče, a sve bi imalo ukupno skladan raspored.
Postojeći obelisci bili bi postavljeni kao markantna obilježja unutar gradskog krajolika jer oni u ovom trenutku ne korespondiraju vizualno s osovinama grada, te prema tome pokazuju orijentacijsko-tehničke nedostatke. Obelisk koji je sam smješten na sjevernoj strani bio bi premješten jugo-istočno na prometni otok Mirogojske ceste. Oba obeliska ispred mrtvačnice bila bi premještena dalje južno kako bi na taj način formirali jednu vrstu ulaza. Obelisk koji se sam nalazi na južnoj strani u pravcu ALEJE Hermanna Bollea bio bi premješten na sjevernu stranu osovine Aleje Hermanna Bollea i centralno ispred kapelice Krista Kralja.
Elementi za prostorno uređenje bili bi postavljeni u središnju osovinu mrtvačnice i poslužili bi kao razdijelnica između površine ispred kapelice Krista Kralja i prometnice. To su korita sa okomitim i asfaltom prelivenim betonskim pločama – 3 ploče po svakom koritu.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.