Trg Kapele Krista Kralja

Opis

U gradskom mjerilu parcela postaje zona prijelaza iz jednog ambijenta u drugi. Ista situacija se reflektira i na samoj mikrolokaciji, ne više samo fizički, već i na mentalnoj razini, predstavljajući put od materijalnog prema transcendentalnom. Zatečena različitost sadržaja oblikovno je ujedinjena ukidanjem jasnih granica između materijala i tretiranjem partera kao fluidne, sveobuhvatne površine. Jedinstvo uporabne površine postignuto je korištenjem istog građevnog elementa za popločenje (granitne kocke), dok je prijelaz iz jednog ambijenta u drugi ostvaren bez jasno izražene granice, naznačen samo blagim promjenama u parteru (širina fuge i vrsta ispune fuge). Mreža komunikacija potencira korištenje dosad nepristupačnih zelenih otoka u parku i na taj način izjednačava novonastale situacije s postojećom.
Nova građevina obuhvaća kioske sa cvijećem i svijećama, sanitarni čvor, kontejnere za otpad i autobusno stajalište. U skladu s konceptom, ona je smještena na rubu parcele, omogućujući nastavak komunikacija iz parka na trg. Svojim oblikom i funkcijom otvara se prema trgu i s postojećim objektom za prodaju cvijeća proširuje i uokviruje ga. Kućica za dežurnog zvonara i zvono ostaju na istoj lokaciji. Svojim oblikovanjem u kontekstu je s kioscima za cvijeće i bolje je prilagođen procesiji sprovoda.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Nagrade preko natječaja
III nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša Kapele Krista Kralja na Mirogoju) 05.11.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.