Stambena zgrada Tratinska

Opis

Ugrađenu peterokatnicu u Tratinskoj ulici, Slavko Jelinek projektira i realizira već kao iskusan arhitekt u samom srcu Trešnjevke. Nad sličnim galerijskim sustavom kao u prethodnom projektu u Zorkovačkoj ulici, u ovom, mnogo manjem stambenom slučaju, dominira zanimljivo profilirana izbočena, kontinuirano ostakljena vertikala stubišta.
Tlocrtna dispozicija katova ukazuje na tri različite vrste stanova identičnog ili sličnog rasporeda, no manjih omjera. Od tri stambene jedinice po katu, središnja je najveća, trosobna od 73 m2, za 10 m2 veća od krajnje zapadne jedinice dvosobnoga stana s kabinetom. Dvosobni stanovi, površine 50 m2 pozicionirani su na istoku, iza stubišnog volumena. Prateći Jelinekovu tlocrtnu strategiju na malom uzorku, od stanova u Trpimirovoj i Zorkovečkoj ulici do ovih u Tratinskoj, primijećuje se težnja odjeljivanja ili povezivanja određenih zajedničkih funkcija stanovanja, a da se pri tome iskoriste kontakti s balkonima, lođama ili galerijama kako bi se osiguralo prirodno prozračivanje ili osvjetljenje.
Dominantan motiv naglašene vertikale stubišta s ukošenim stranama ostakljene fronte (s izbočenim nejednakim stijenama koje se sijeku pod laganim kutom) osvaja ne samo neposredan zračni prostor ulice, već nameće laganu pokrenutost ambijentalne cjeline, odnosno zakrivljenog utoka u susjedno križanje. Taj element svoje modernističko podrijetlo vuče još od Gropiusova Bauhausa, a u stambenoj arhitekturi, osobito ugrađenih objekata uglavnom se pojavljuje s dvorišne strane. Jelinek ga zapravo prvi u našoj sredini postavlja na pijedestal reprezentativne funkcije uličnoga pročelja, a ujedno je i najvredniji doprinos koji ova kuća promovira u poslijeratnoj nacionalnoj stambenoj tipologiji.
Uz zgradu u Zorkovačkoj ulici (i kasniju „Zagrepčanku“), i ova je Jelinekova realizacija proglašena spomenikom kulture. Nedavno je obnovljena kako bi ponovno zasjala, ponajprije kao podsjetnik na vrijeme kada se kućama uvažavao kontekst susjedstva, a interpolacije unosile (ne oduzimale) novu kvalitetu urbanom tkivu. Podsjeća nas, osim toga i na razdoblje kada vjetrobrani nisu bili luksuz, kada se po ulicama nismo sudarali s kantama za smeće, a dječja kolica i bicikle nije trebalo parkirati u predsoblju, jer su kuće imale odlagališta za njih.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Lokacija Zagreb
Tratinska 73

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.