Spomenik žrtvama Domovinskog rata

Opis

Maskirna odora vojnika koja kamuflira, izjednačava ljudskosti i istovremeno ih skriva, preoblikovana je. Narušeno je njeno jedinstvo defragmentacijom.
Svaka pojedina šara izdvojena je, materijalizirana, reificirana.
No proces reifikacije nije joj oduzeo duh, naprotiv, po lingvističkom principu, promjena red(osljed)a rezultirala je promjenom značenja.
Odora čija je svrha da vojnika skriva i štiti mimikrijom (samim time oduzima mu osobnost – ime), razložena je u fragmente svojih šara koji su se oteli masi, osamostalili i oslobodili.
Svaki fragment preuzeo je svu težinu mnogostrukih značenja.
Svaki predstavlja žrtvu, strah, volju, vjeru, suzu. Osjećaji koje branitelj svakodnevno proživljava i njihova stvarna težina izrasli su iz tla preobraženi u cvjetove koji, iako hladni i metalni, bliješte svojom ljepotom pod otvorenim nebom.
Na mjestu užeg obuhvata natječajnog zadatka preoblikovali smo travnatu površinu kao prvi sloj nad kojim je superponirana stazica od pigmentiranih, grubo obrađenih, betonskih ploča debljine 5 cm. Kroz rupu u betonskom opločenju iz aluminijskih cilindara u tlu (koji su metalnim trnom usidreni u podložni beton) izlaze aluminijske cijevi promjera od 2 do 4 cm, visine 1,oo do 3,oo m, na vrhovima kojih klate se „cvjetovi“ od tankog aluminijskog lima u, također, amorfnim oblicima preuzetim s maskirne odore.
Visoko uglačani aluminij reflektira sa svoje donje strane boje maskirne odore s betonskih ploča, a na površini „cvjetova od lima“ u blagim cvijetnim nijansama reflektira se plavo nebo. Pod utjecajem vjetra, vitki štapovi aluminijskog „cvijeća“ proizvode neobičan, ali ugodan zvuk dok se njihovi artificijelni oblici mješaju s granama breza koje smo u punom broju sačuvali.
Izvan uže zone obuhvata parterna obrada je lijevani asfalt sivo-smeđe boje. Travnate površine na rubovima trga ostavljene su, ali oblik im je modificiran, pomalo geometriziran . Ortogonalnim linijama postiže se kontrast nejasnim, senzualnim oblicima „limenog cvijeća“ .
Uz gređevinu ostavljen je prostor za interni caffe bar, koji i danas postoji, a po površini parka rasprostranjene su drvene sjedalice bez naslona. Takve neformalne sjedalice za odmor prolaznika idealne su za „neformalan“ trg na kojem će slučajni prolaznik zastati da prouči igru svjetla na treperavim mobilima spomen obilježja koji odaju počast našim braniteljima dok u svojoj krhkoj, efemernoj ljepoti sjaje na suncu.

Tip projekta Kultura
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Slovenska 21
Površina (brutto) 4 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.