Spomenik žrtvama Domovinskog rata

Opis

Riječ «krik» svojom inklinacijom daje dojam kao da se diže sa samoga dna (iz zemlje) i stremi prema nebu. Zvuk krika ovdje je tautološki vizualiziran ali ima i svoje preneseno značenje. Taj krik je blistav i prkosan, «rođen iz ničega» kao feniks, bez postamenta, izvučen direktno iz zemlje. To je krik koji je zajednički nazivnik za borbu i stradanje veterana, upozorenje na današnju muku i probleme tih istih ljudi, ali i glas njihova ponosa i prkosa. To je i krik onih čija su usta ostala nijema pod grobnim humcima domovine. To je krik i onih nikad pronađenih, bez groba i svijeće, koji upozorava da ih ne zaboravimo i ne odustanemo od njihova traženja. Krik je i poklič pobjednika i jauk ranjenika, i izraz radosti i iskaz boli, s njim se rađamo i s njime umiremo. Kakav spomenik bi mogao simbolizirati istovremeno i život i smrt, ponos i bol, inat i strah? Kakav spomenik bi mogao simbolizirati taj životni dualitet koji u sebi nosi pobjednik i ranjenik? S tim razmišljanjima odlučih se na krik kao najpotpuniji i najdirektniji izraz osjećaja.

Odabir materijala nije nimalo slučajan. Nehrđajući čelik visokog sjaja vizualno pojačava sugestivnost instalacije, gotovo da joj svojim odbljeskom dodaje zvuk. Rezak i čist. Rasvjeta smještena u neposrednoj blizini instalacije, ukopana u travu i gotovo nevidljiva, s tla obasjava riječ i multiplicira reflektirajući učinak čelika te dodaje na dramatičnosti spomenika.

Grad Zagreb kao i ostatak Hrvatske u deficitu je javnih izvedbi skulptura koje bi bile odraz 21. stoljeća. Od konceptualnih i ambijentalnih instalacija smo zaista još daleko. Vjerujem da bi izvedba ovakvog rada približila naš grad europskim središtima u kojima se sve više susrećemo s javnim izvedbama proširenih vizija kiparstva (ambijenti, instalacije, svjetlosne instalacije…). S tom namjerom odlučih predložiti nešto drugačije (nešto što nije mramor, golubica, pleter, bronca, križ), s vjerom da nisam osamljenik u ovoj ideji za pomakom te drukčijim i sugestivnijim pristupom javnom prostoru.

Tip projekta Kultura
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Slovenska 21
Površina (brutto) 4 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.