Poslovni centar Miramare

Bakran, Hrvoje, Autor
Krasić, Zdravko, Autor
Plevko, Dražen, Autor
Dražina, Maja, Autor
Liktar Elez, Tatjana, Autor
Planinić, Ivana, Autor
Goreta, Boris, Izrada vizualizacije
Vajdić, Alan, Fotograf
Mužević, Željko, Konzultant za zaštitu od požara i zaštitu na radu

Opis

Bednjanska ulica sigurno ne spada u važnije ulice Zagreba. Ipak, zajedno s dugim jednako nevažnim ulicama i željezničkom prugom tvori nešto širi pojas koji razdvaja Donji Grad i Trnje. Ovaj prostor sa svim značajkama ruba i svojom konfuznom strukturom sadrži izgradnju različitih epoha i raznolikog standarda, a u široj gradskoj situaciji predstavlja više barijeru nego poveznicu sjevernih i južnih dijelova grada. Komunikacija u smjeru istok-zapad je iskidana kroz svega nekoliko slabo povezanih uličica, iako si vrlo lako možemo predočiti imaginarno kontinuirano kretanje uz Donji Grad, pa pored Botaničkog vrta, nekako u zaštićenom prostoru, u budućnosti denivelirane željeznice.

Smjer sjever-jug daje jasniji pregled razvoja grada - od viskoreguliranog Donjeg Grada 19. i početka 20. Stoljeća do djelomično urbaniziranog Trnja druge polovice 20. stoljeća. Od koncepta bloka do koncepta otvorenog prostora širokih avenija i soliterne izgradnje na komfornim i bogato ozelenjenim parcelama. Proces transformacije modernističkim urbanizmom nije dovršen i zamjenjuje ga pomalo stihijski proces interpolacija ili supstitucija oronulih jedinica ili cjelina. Krajem 20. i početkom ovog stoljeća novosagrađeni objekti u pravilu maksimalno koriste parcelu nauštrb javnog prostora a tipologija se prilagođava okolnostima.

Miramarska cesta sadrži sve gore navedene karakteristike. Na ovom potezu to je avenija sa 4 trake, pješakom biciklom, drvoredom i reprezentativnom izgradnjom s obje strane, ali Miramarska počinje kao uzak pothodnik vezan na donjogradske ulice a završava nigdje, jednostavno nestane ispred Slavonske avenije. Križanje Bednjanske ulice i Miramarske ceste je pravo Trnje.

Urbanističko viđenje tornja na silueti grada proizlazi iz čitanja prostora na sjecištu dviju osi - osi grada u smjeru istok-zapad kao razdjelnice Donjeg grada i Trnja i osi grada u smjeru sjever–jug, veze Donjeg grada i Trnja. Orijentacija tornja proizlazi iz analize ovih smjerova: vidljiva uža stranica usmjerava kretanje sjever-jug, dominantna je šira figura nebodera u zamišljenom kretanju istok-zapad, a ujedno se osigurava se bolja vizura prema Donjem Gradu, Gornjem Gradu i Medvednici.

Nadalje, sjecište dviju osi traže dodatno potenciranje značaja prostora. Osnovni alat je maksimalno javni i prohodni prostor prizemlja i formiranje „trga“ – površine dostupne svima i uvijek iz svih smjerova. Trg, njegov otvoreni atrijski dio i natkriveni dio zajedno sa svim potrebnim jezgrama predstavlja ekstenziju ulica unutar građevine i predstavlja prostor komunikacije, susreta, kratkotrajnog zadržavanja i odmora. U cilju humanosti mjerila ulice predlaže se niži volumen u kontaktnoj zoni križanja – horizontala uzdignuta od prizemlja te uvučena vertikala.

Dodatna veza gradskih cjelina se dobiva i kroz dizajn zelenog krova koji bi trebao osigurati kontinuitet zelenila od Botaničkog vrta kao segmenta najbitnijeg elementa Donjeg Grada- zelene potkove i otvorenih zelenih javnih površina Trnja druge polovice 20.stoljeća.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 0 m2
Površina (brutto) 40 145 m2

Tvrtke koje sudjeluju
Urbane tehnike d.o.o.(ZG) Autor
Dobri Projekti d.o.o. Konzultant za konstrukciju
IPRO-INŽENJERING d.o.o., Konzultant za instalacije

Nagrade preko natječaja
II. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za poslovni centar Miramarska-Bednjanska) 01.06.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.