Poslovni centar Miramare

Opis

Analizirajući natječajni program, za izgradnju poslovne zgrade, - Miramare centra, u konteksu ovog vrijednog gradskog prostora, zaključili smo da sama zgrada mora biti niža, tj. treba isprojektirati građevinu koja se svojom vertikalnošću neće nametnuti prema prostoru.

Zašto?
- Vertikala na ovom mjestu, bitno utječe na vizuru prema Donjeg gradu, gledano iz Slavonske avenije prema sjeveru.
- Sa izuzetkom nebodera Elektrotehničkog fakulteta, u ovom prostoru nema više zgrade od 12 etaža.
- Urbanistički i prostorno gledano, nema niti jedan razlog graditi poslovni toranj na ovom mjestu, jer ova poslovna zgrada je interpolacija u ulici pojedinačnih objekata visine do 10-tak etaža.
- Javno mnijenje preferira manje ekcesa u prostoru, tako da će i gradskim strukturama biti lakše izdati dozvole za gradnju nižeg objekta.
- Poslovna zgrada nižeg volumena ima reprezantativniji unutarnji prostor, koji kroz objedinjavajući element atrija visine 8 etaža pokazuje veličinu i "snagu" poslovne zgrade i korisnika u cjelini.
- Niža poslovna građevina je bolje iskoristiva za jednog korisnika-vlasnika, mada sa svoja tri odvojena volumena osigurava dovoljno fleksibilnosti u uporabi.
- U svakom slučaju za poslovnu zgradu je bolje horizontalna komunikacija od one vertikalne, pristune u poslovnom tornju.
- Ne treba zaboraviti, da sve zgrade preko 40m imaju poseban režim korištenja i projektiranja, naročito u pogledu protupožarne zaštite, vertikala stubišta i liftova, postavu kotlovnica zasebno na parceli (štu u našem slučaju nije preporučljivo).

Zbog svih prije navedenih razloga, isprojektirani objekt je planiran do maksimalne nadzemne visine prizemlje i jedanaest etaža, u tri zasebna volumena nepravilne forme, koje drži na "okupu" niža centralna jezgra, što je u naravi atrijski prostor na kojeg su orijentirane, tri jezgre s vertikalnim komunikacijama, "mostovi" između volumena i otvoreni tip uredskog prostora orijentiran na atrij.

Svojom "zgusnutom", a istovremeno rahlom formom potencira "snagu" i moć poslovne zgrade.

Postavom sjevernog volumena uz Bednjansku ulicu visine prizemlje i 10 etaža, te nižeg istočnog volumena (P+8) uz Miramarsku ulicu, ovim objektom definiramo ugao ovih dviju ulica, gdje je jasno vidljiv ulaz iz Miramarske ulice i otvaranje prema prostornom trgu sa strane sportske dvorane Martinovka.

Najviši dio građevine je zapadni volume visine (P+11).

Različite visine ova tri volumena, "okupljene" oko atrija, svojom dinamikom omekšavaju ukupnu sliku velike i čvrste građevine, ali građevine koja svojom mirnoćom i jednostavnim arhitektonskim izrazom, jasno oblikuje prostor i sugerira ozbiljnost poslovne zgrade na ovom vrlo vrijednom gradskom prostoru.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 37 870 m2

Tvrtke koje sudjeluju
Studio Rubing Autor

Nagrade preko natječaja
IV. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za poslovni centar Miramarska-Bednjanska) 01.06.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.