Park Selska - Baštijanova

Opis

Komunikacije su konceptualizirane temeljem ekstenzija smjerova pružanja okolne izgradnje što proizlazi iz prostornog okvira i simbolizira Trešnjevku danas.
Sadržaji su oblikovani po načelu dekonstruktivizma željezničke pruge (pragova) što proizlazi iz prostornog okvira i simbolizira nastanak i razvoj naselja Trešnjevka.
Naime, preobrazba trešnjevačkog prostora iz ruralnog u urbani započinje gradnjom željezničke pruge Zidani Most – Zagreb – Sisak 1862. te je stoga ovaj prostor zamišljen kao spomen park nastanka naselja Trešnjevka.
Budući se danas park nalazi u visoko urbaniziranom prostoru, simbolika nekadašnjeg vremena postiže se isključivo preko formi dok su sadržaji i materijali prilagođeni današnjem okruženju ovog prostora.
Ekstenzije smjerova pružanja poslovno-stambene građevine funkcionalno dijele ovaj prostor na četiri cijeline – četiri okvira u kojima se odvijaju različiti scenariji korištenja.
Programske cjeline unutar okvira definirane su analizom namjene postojeće i planirane izgradnje (blizina crkve, škole, dječjeg vrtića i poslovnih prostora u prizemlju poslovno-stambenog objekta) Tako je svaka cjelina parka namjenjena određenoj grupi korisnika.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.