Park Selska - Baštijanova

Žalac, Vedrana, Autor
Uellendahl, Lars, Autorski suradnik

Opis

Idejnim rješenjem parka planirani prostor (u natječanjim podlogama definiran granicom obuhvata javnog parka) dijeli se na dvije prostorno-funkcionalne cjeline: Ekstenzivnu zonu i Intenzivnu zonu.
Ekstenzivna zona površinom je najveći dio parka i nalazi se između Intenzivne zone i Gradske promenade. Parter je u cjelosti oblikovan kao multifunkcionalan travnjak na kojem se nalaze nekoliko naoko nepravilno raspoređenih stabala i zona za sjedenje. Travnjak postaje akcentuiran u rano proljeće kada se na nekoliko mjesta pojavljuju „otoci“ vjesnika proljeća (grupacije šafrana, narcisa i dr.). Nešto kasnije akcent prelazi na rascvjetala stabla (trešnja, divlji kesten). Travnjaku se pristupa stepenicama sa istočne strane te kroz Intenzivnu zonu sa zapadne strane.

Intenzivna zona prostorno se veže na stambeni objekt sa javnom namjenom u prizemlju koja definira zapadnu granicu obuhvata. Parter predprostora zgrade kao i stepenice kojima se spušta nivo glavnog prostora parka zamišljeni su kao prostori intenzivne komunikacije, okupljanja i sjedenja. Ovaj prostor popločen je betnoskim pločama. Linija unutar glavnog prostora parka sadržava daljnje mogućnosti za sjedenje, prostore za igru djece, prostore za sadnju grmlja i trajnica te vodenu površinu. Materijal kojim se oblikuje površina je sipina (dok su prostori za igru u pijesku).

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Nagrade preko natječaja
Jedan od tri jednakovrijedna otkupa (Natječaj za izradu idejnog krajobrazno-urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja javnog parka na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice u Zagrebu) 18.05.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.