Park Selska - Baštijanova

Sinković, Jurica, Autor
Roman, Miro, Suradnik
Vlahović, Luka, Suradnik
Sinković, Nevenka, Suradnik

Opis

Javni park Selska-Baštijanova projektiran je kroz 3 međusobno preklopljena sustava; sustav visokog zelenila, sustav urbane opreme i sustav pješačkih staza. Sva 3 sustava projektirana su neovisno i svaki nosi svoje zakonitosti, a njihovim se superponiranjem i deformacijom ostvaruje jedinstvena prostorna cjelina sačinjena od niza fino diferenciranim mikroambijentima. Svaki od sustava proteže se kroz cijelu lokaciju, ali njihova gustoća varira.

Sustav zelenila mijenja gustoća od istoka prema zapadu. Istočna strana je gušća zbog zaštite od smoga i buke sa Selske, a zapadna ''otvorenija'' zbog naglašavanja poslovnih sadržaja, otvaranja pogleda za stambene jedinice i ostvarivanja različitih prostornih ambijenata.

Sustav urbane opreme: elementi dječjeg igrališta, klupe, rasvjeta i koševi za smeće, rasprešeni su po čitavoj parceli što potiče korisnike da aktiviraju cijeli prostor. Njihova gustoća inverzna je gustoći sustava visokog zelenila.

Sustav pješačkih staza (''krvožilni sustav'') kao osnovu koristi logične putanje kroz prostor parka, a međusobnim prožimanjem i nestajanjem jasnih granica između pješačkih i travnatih površina ostvaruje se prostorni kontinuitet. Jedinica sustava je tipska betonska ploča 20x20cm koja svojim nizanjem i promjenom udaljenosti ostavlja granicu nedefiniranom.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.