Park Selska - Baštijanova

Opis

Koncept parka baziran je na denivelaciji koja definira dvije osnovne zone – omču i upuštenu zonu. Referira se na prvi trešnjevački park s bazenom (kao denivelacijom) te na zatečenu postojeću topografiju (rubovi čestice su viši od središnjeg dijela za oko 0,5m). Modeliranjem topografije stvara se sustav prostorno jasno definiranih cjelina koje se pretapaju jedna u drugu. Omča je uzvišena zona popločena betonskim kockama u rasteru i zatravljena.

Element koji uvodi oblikovnu disciplinu organične forme denivelacije jest raster. Raster parka (8x8m) proizlazi iz postojeće pravilne dispozicije stabala kestena. On regulira pozicije stabala, rasvjetnih stupova i podne rasvjete.

Park Selska – Baštijanova zamišljen je kao dio mreže parkova i zelenih poteza (s pješačko-biciklističkim stazama, sportskim i kulturnim sadržajima) koji se proteže od trga Francuske Republike preko Trga sportova, ozelenjene Krapinske i Selske ulice do Trga stara Trešnjevka. Selska ulica postaje ne samo kolna veza sjever-jug već i važan pješačko-biciklistički pravac s planiranim parkovima (Zagorska-Selska-Krapinska, Selska-Baštijanova).

U užem obuhvatu park Selska-Baštijanova graniči s istočne strane Selskom ulicom, a s ostale tri stambenim naseljem. Precizno definiranim rubnim uvjetima park funkcionira kao zeleni otok povezan pješačko biciklističkim pojasom uz Selsku cestu s ostalim postojećim i budućim parkovima na Trešnjevci.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.