Obrtnički centar

Pedišić, Vedran, Autor
Špirić, Emil, Autor
Velasco Farrera, Erick, Autor
Hofmann, Mladen, Autor
Marjančević, Iva, Autorski suradnik
Karača, Ana, Autorski suradnik

Opis

Iz ulazne pozicije kompleksa slijedi mogućnost, dapače obaveza naglašenog simboličkog oblikovanja. Arhitekti, u tom smislu nalaze poticaj u programu, naime u zahtjevu da se postavi zgrada kapaciteta trideset tisuća metara kvadratnih nespecificiranih administrativnih sadržaja za potrebe grada Zagreba. To je materija koja se može oblikovati kao toranj, pa kako na taj način zadovoljava funkcionalne potrebe, tako se morfološki postavlja kao signum i simbol na ulazu u Grad.
Smještenost kompleksa u aluvijalnom područje u blizini rijeke navodi arhitekte da cijeli kompleks projektiraju kao arhitekturu na platformi, to jest da se glavnina najosjetljivijih, reprezentativnih i td. prostora izgradi na platformi koja je na pilonima dignuta četiri i pol metara iznad prirodne kote terena. Iz činjenice vizualne povezanosti, dapače neposredne blizine vodozaštitnog područja, odnosno zaštićene parcele uočava se prilika, da se u kontinuitetu s tom zelenom parcelom, u gusto građenu strukturu Centra, to jest u sam središnji javni prostor uvede zelena površina i tako izrazito tektonskom urbanom ambijentu pridoda duh prirodnosti.
Specijalizirani karakter Centra (aktivnosti obrtničkih udruga), mogućnost obrtničkih festivala, izložaba, specijaliziranih trgovina otvorenost prostora Centra za vanjsku publiku, kupce, konzumente, ta višeznačna upotrebljivost Centra, kao administrativnog, festivalskog i trgovačkog mjesta traži povećane otvorene javne prostore u formi terasa, trgova, galerija, eskalatora i sl. Ove javne komunikacijske površine omogućavaju pristup do svih raznorodnih programom zadanih sadržaja: gradskih administrativnih prostora u tornju, hotela, obrtničke komore i udruga, škole, banke, osiguravajućeg društva i središnje polivalentne dvorane.
Projektom se predlaže kompleks Obrtničkog centra formirati kao introvertiranu insulu, organiziranu oko središnjih javnih, komunikacijskih prostora. Odnos insule prema okolišu određen je karakterom okoliša: aluvijalni teren okružen s tri strane jakim prometnicama, a sa četvrte strane zatvorenim, vodozaštitnim područjem. Insula se ne trudi, jer i ne može uspostaviti višestruke, nego samo nužne funkcionalno-događajne veze s okolišem.te je odnos insule s okolišem u prvom redu vizualni, estetski i simbolički. Okolišu se nude proporcije, simetrije, formalni red i jedna koliko funkcijom, toliko i simbolički određena vertikala, koja još iz daleka javlja blizinu Zagreba, a in situ predstavlja sam ulaz u Grad.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 66426 m2

Nagrade preko natječaja
I nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.