Obrtnički centar

Pavičić, Maja, Autor
Miklenić, Tatjana, Izrada vizualizacije

Opis

Mnoštvo raznolikih sadržaja, te prostorna i prometna ograničenja uvjetovali su osnovnu ideju – rubno i
podzemno postavljanje kolnog prometa, te stvaranje dvije glavne pješačke razine – u prizemlju i na 3. katu. Postojanje bujne vegetacije, iako zakonski nezaštićene, te neposredna blizina Save i nasipa, nametnuli su se, usprkos velikim zahtjevima za izgrađenim površinama, kao osnovna ideja vodilja – uvesti u Centar što više zelenila, vode, sunca i odvojiti maksimalno pješaka od kolnog prometa.
Vegetacija prožima prostor sa svih strana, štiteći korisnike od pretjerane buke od obližnjih jakih prometnica, od pretjerane insolacije u ljetnim danima, nudeći zaštitu od svakodnevnog stresa, pa makar samo u trenucima dnevnog odmora. Usprkos ogromnim gabaritima kompleksa, zelenilo koje je u prizemlju zaokružilo kompleks, na 3. katu ulazi u njega, šireći se između soliternih izdanaka kompleksa, koji nastavljaju budući niz sa istoka.
Voda je dovedena u prostor „potočićem“ koji izvire u sjeverozapadnom dijelu 3. kata, spuštajući se sredinom kompleksa simulirajući vodopad kroz etaže centra s lokalima, do prizemlja, simbolizirajući pritoku rijeke, kojom teče dalje, prema moru. Voda je ovdje simbol izvora, protoka i konačnog ulaženja u nešto veće, kao što i staro obrtničko središte polazi od tradicije i teče ka suvremenosti. Još jedan vid vode ovdje se koristi, preko postojećih geotermalnih bušotina, za ekološko zagrijavanje i hlađenje prostora.
Sunce se ovdje ogleda u pročeljima, preko kojih se kompleks snabdijeva jednim od obnovljivih izvora energije za potrebe opskrbe električnom energijom, istovremeno štiteći prostore o pretjerane insolacije tijekom ljetnih mjeseci.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 71488 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.