Obrtnički centar

Opis

Obrtnički centar svojom slojevitom funkcionalnošću postaje jak urbani atraktor. Specifičnost lokacije uz planiranu tramvajsku stanicu i predloženu stanicu brodskog taksija Centar čini lako dostupnim.
Centar je prijelazni oblik između štapičaste izgradnje s istoka i monovolumena Sveučilišne bolnice sa zapadne strane. Nizanjem grupa po vertikali omogućeno je zasebno i neometano funkcioniranje svake zasebne grupe sa svojim zakonitostima te vrlo brza promjena različitih ambijenata. Vertikalno, zgrada je podijeljena u tri funkiocnalna segmenta. Vertikalna podjela proizlazi iz šire urbanističke analize grada i njegovih specifičnih oblika izgradnje. Stari dio i njegova blokovska izgradnja zastupljeni su u prizemnom dijelu zgrade, tipologija trga u središnjem, a štapičasta izgradnja Novog Zagreba u najvišem. Zbog prostorne i volumenske veličine zadane raspisom natječaja osjećala se potreba za vraćanjem tog ukradenog prostora, taj prostor svoje mjesto nalazi u sredini zgrade istodobno ju dijeleći.
Tlocrtni otisak zgrade čini 6 blokova u najnižim etažama. Blokovi su tlocrtno modificirani na način da ulice između njih sužavaju prema cesti a otvaraju prema Savi. Odnos Obrtničkog centra prema cesti i rijeci definiran je kako u tlocrtnom tako i u vertikalnom smislu. Kvadratični volumen se uz jednostavno pomicanje rubnih točaka postavlja tj. odmiče od ceste na južnom pročelju, a na sjevernom pročelju se konkavno približava rijeci.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 66149 m2

Nagrade preko natječaja
Otkup (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.