Obrtnički centar

Šuto, Željka, Autor
Šuto, Krešimir, Autor
Murtić, Marko, Projektni tim

Opis

Koncept obrtničkog centra je nastao iz promišljanja što bi predloženo okupljanje obrtništva oko jedne prostorne cjeline trebalo stvoriti?
Kao rezultat višeg nivoa organizacije pojedinih «stanica» tog budućeg sistema neizbježne su neke nove kvalitete i osobine cijelog sustava.
Pojavljuje se svakodnevna interakcija među svim sudionicima procesa manufakture, dizajnerima, obrtnicima dobavljačima, proizvođačima sirovina itd, ali i među obrtnicima različitih ili srodnih grana obrtništva. Ta interakcija je u našem pristupu shvaćena kao esencijalna i vrlo dinamična aktivnost koja pokreće cijeli taj sustav!

Kao forma koja materijalizira tu dinamičnost i bitnost trenutka nastajanja ideje u cijelom procesu stvaranja proizvoda nameće se «centar centra», jezgra te zgrade, «srce kuće». Dinamična forma nastala u određenom zamrznutom trenutku vremena, koja iz centra zgrade na sve strane izbija van, prenoseći tako ideje nastale koncentriranom sinergijom različitih aktera u vanjski svijet. Ova komunikacija s vanjskim svijetom i nadalje se odvija tim kanalima koji probijaju izvan osnovnog volumena zgrade, krakovima koji i dalje prenose poruke, prolaznicima, sudionicima u prometu itd. Zgrada preko njih skreće pažnju na sebe. Oko tog osnovnog objekta, «srca zgrade», se zatim okupljaju ostali primarni i sekundarni prostori, formirajući ovojnicu koja se relativno mirnom formom prilagođava uvjetima parcele.
Sadržaj prostora grada Zagreba, zbog konceptualne nekompatibilnosti je izdvojen i kontrastno postavljen u odnosu na formu i materiju samog obrtničkog centra. Ipak, i on je doveden u direktan odnos sa samim centrom time što je povezan s jezgrom zgrade jednim od njenih «krakova» koji probija izvan volumena zgrade.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 63450 m2

Tvrtke koje sudjeluju
Dizajn centar AAG Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.