Mjesto ispraćaja

Opis

Gradsko groblje u Novskoj nalazi se na brijegu iznad grada i na njemu se dugo nalazila stara mrtvačnica koja nije zadovoljavala gradske potrebe. Projektnim je zadatkom bila predviđena gradnja nove mrtvačnice po prilici na mjestu stare, u blizini glavnog ulaza u groblje.
Nakon detaljne analize prostornog koncepta groblja, kao i njegovog povijesnog razvoja, projektom je osim objekta za ispraćaj pokojnika predviđeno još nekoliko elemenata - natkriveni prostor za odmor, novi križ i ograda uz novi dio groblja koji uspostavljaju prostorno-oblikovnu cjelinu te naglašavaju postojeću pješačku os groblja koja vodi od glavnog ulaza prema kapeli u središtu groblja.
Nova mrtvačnica je simetrična građevina, s prostorima ispraćaja organiziranima oko atrija, te sa velikim ulaznim trijemom. Monumentalnost simetrične kompozicije uravnotežena je prirodnim, organskim i jednostavnim materijalima: lokalni kamen i drvo, neskriveni beton, čelik. Ideja je bila projektom iskazati dvije različite dimenzije ispraćaja pokojnika: onu uzvišenu i duhovnu, ali i onu osobnu – ljudsku.
Prostorije za ispraćaj su orjentirane na atrij osvijetljen kroz ovalni stropni otvor. Izvedena je lagana i tanka konstrukcija nadstrešnice, a dojam lebdenja pojačan je odvajanjem nadstrešnice od zidova mrtvačnice tankim prorezom prirodnog svjetla.
Jedan od najvećih problema u realizaciji projekta predstavljala je dugotrajna potraga za kvalitetnom i dobro osušenom hrastovom drvenom građom, kao i mali broj majstora koji bi mogli kvalitetno odraditi zahtjevnije tesarske radove. Ovo zvuči paradoksalno ako znamo što je slavonski hrast i ako poznajemo tradiciju gradnje ovog prostora – u neposrednoj blizini Novske nalazi se park prirode Lonjsko polje i Krapje - selo hrvatske graditeljske baštine i europski spomenik kulturne baštine A kategorije. Drvene kuće u Novskoj danas gotovo i ne postoje, premda ih se pripadnici srednje generacije još mogu sjetiti.

Tip projekta Ostalo...
Status projekta Realizacija
Godina projektiranja 2004
Lokacija Novska
Površina 0 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.