Gradska knjižnica Novska

Opis

Rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće zgrade stare novljanske gimnazije stvoren je novi trodijelni kompleks koji udomljuje gradsku knjižnicu, glazbenu školu i gradsko učilište. Time je nastalo središnje mjesto učenja i kulture grada Novska. Novonastali kompleks zgrada zatvara dvije strane glavnoga gradskog trg.

Interpolacija nove zgrade, one u kojoj je smještena gradska knjižnica, determinirana je nizom zatečenih prostornih parametara: nalazi se između dva značajna javna objekta, zgrade Gradskog Učilišta (nekada kina) i zgrade Glazbene škole, a i na glavnom je gradskom trgu, pa tako svojom pozicijom i oblikovanjem dovršava jedno od dva zatvorena pročelja glavnog gradskog trga Novske. Zgrada knjižnice povezuje dva arhitektonska jezika, onaj secesijski, s početka 20. stoljeća, iz godine 1922., koji je predstavljen rekonstruiranim pročeljem i detaljem opšava vrata na zgradi u kojoj je danas Glazbena škola, a nekada je bila gimnazija. Originalni su elementi rekonstruirani na osnovu zatečenih tragova, fotografija i konzervatorskih smjernica. Druga zgrada, ona Gradskog učilišta, predstavlja racionalni izričaj arhitekture sredine 20. stoljeća.

Odnos ovih triju zgrada naglašava vremenske slojeve razvoja javnih obrazovnih funkcija u Novskoj, istovremeno svakom vremenu dajući njegovo dostojanstvo i važnost. Nova je zgrada suvremenim arhitektonskim izrazom postala onaj sintetizirajući arhitektonski element, koji je glavnom trgu Novske dao pečat 21. stoljeća, istovremeno čuvajući zatečene memoriju 20. stoljeća.
Zgrada knjižnice je pravokutnog tlocrta, kojemu je dubina zadana širinom zatečene susjedne zgrade stare gimnazije. Visina vijenca nove zgrade knjižnice također je određena zatečenom visinom vijenca susjedne zgrade.

Kako su dvije zatečene zgrade između kojih se smjestila nova zgrada knjižnice različite katnosti, različitih visina katova, a i bitno različitog oblikovanja pročelja i krovnih ploha, odabirom ovješene inox mreže kao završnog sloja pročelja premoštena je disharmoničnosti, pomirujući uvođenjem suvremenog oblikovnog elementa dva različita zatečena arhitektonska izričaja 20 stoljeća.
Fasada je dvostruka, sa vanjskom opnom u inox mreži na čeličnim nosačima, koja je odmaknuta od korpusa zgrade. Kako bi se naglasila primarna funkcija zgrade, a ujedno i uveo suvremeniji arhitektonsko-oblikovni element, na fasadnoj opni su ispisana imena i prezimena trideset hrvatskih pisaca, te riječi ‘’knjiga’’, ‘’glazba’’ i ‘’kava’’, koje dodatno naglašavaju pretapanje funkcija koje novoostvareni kompleks zgrada javnog sadržaja pretvara u istinsko centralno mjesto identiteta grada Novska.

Zgrada je izvedena s vidljivom montažnom betonskom konstrukcijom u interijeru, s crno ličenim podgledima međukatnih konstrukcija, a bez spuštenog stropa, čime su inače skriveni instalacioni sustavi zgrade vidljivi. Kontrastirano hladnom sivom betonu u interijeru je prirodno hrastovo drvo, poznati graditeljski element ovog posavskog kraja. U njemu su oblikovani zatvoreni kubusi smješteni u prostor knjižnice poput zatvorenih kutija punjenih potrebnim pomoćnim sadržajima, kao i dijelovi namještaja. Beton i hrast i crni podgled dopunjeni su sustavom boja koji definira pojedina područja knjižnice i služi za orijentaciju.
Centralna organizacija knjižnice, sa središnjim prostorom u punoj visini i obodnim ophodom unosi puno danjeg svjetla u prostor i omogućuje pregled ukupnosti prostora. Integriranje prostora kao projektantski odabir dodatno je naglašeno i dizalom u staklu, kao i ustakljenim pregradama prostorija.

Interpolacija nove zgrade knjižnice u postojeće građevno i sadržajno tkivo grada Novska provedena je uravnotežujući zatečeno i novo, prošlo i buduće, suvremenim arhitektonskim jezikom današnjice valorizirajući prošlost i sadašnjost.

Tip projekta Obrazovanje
Status projekta Realizacija
Godina projektiranja 2005
Lokacija Novska
Trg dr. Franje Tuđmana 5
Vrijednost 10625772.6400 Kuna
Površina 0 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.