Kalendar

Predstavljamo ocjenjivački sud natječaja THINK public SPACE

21.05.2015 - 23.05.2015
Ciklus: THINK public SPACE

Think Space i Grad Zagreb u sklopu projekta „Zagreb za mene“ provode međunarodni konceptualni natječaja – THINK public SPACE. Danas vam predstavljamo naš međunarodni ocjenjivački sud koji djeluje u sastavu: Aristide Antonas, Ana Dana Beroš, Izaskun Chinchilla, Jan Liesegang i Karin Šerman, dok više o samom natječaju možete pronaći ovdje te na stranicama programa THINK SPACE.

Aristide Antonas
je grčki arhitekt i pisac. Doktorirao je filozofiju u Nanterreu, Sveučilište Paris X. Antonas je gostujući profesor na: Massachussets Institute of Technology (MIT), Instituto Universitario de Architetura de Venezia (IUAV), Architectural Association (AA), University of Cyprus Program of Architecture, University Jose Cela (Madrid), Fine Art Academy of Gyumri (Armenia), Bauhaus-Universität Weimar, Technische Universität München, Politecnico di Milano. Radio je s Centrom za mediteransku arhitekturu na Kreti za njihovu arhitektonsku radionicu te je suosnivač grupe kustosa Built Event (Island built Event, Landscape Biennial of Barcelona, 2006 - Sao Paulo Biennial of Architecture 2007, Weak Monuments, 2nd Biennale of Thessaloniki). Bio je ko-kustos grčkog paviljona za Venecijanski bijenale 2004. (Paradigmata) te je suradnik na projektu Tranzit Display's Monument to Transformation (Prag i Bratislava, kustosi Vit Havránek and Zbyněk Baladrán).
Njegovi eseji su objavljivani većinom na internetu, njegov knjige na grčkom u izdanju Agra Editions, a kratka priča na engleskom u izdanju jrp Ringier, Zurich. Dva dramska teksta izvedena su, jedna na francuskom, a jedan na grčkom. Antonasov ured funkcionira kao studio za arhtektonska istraživanja te je nominiran za nagradu Mies Van der Rohe Award u2009, kao i za međunarodnu nagradu Iakov Chernikhov Prize u 2010.




Ana Dana Beroš
je arhitektica, urednica časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti - ARCHIsquad i jedna od inicijatora programa Think Space, ciklusa internacionalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja te njegova prva programska voditeljica i kustosica izložbe „Competitive Hypothesis“ u galeriji Storefront for Art and Architecture u New Yorku 2013 te član uredništva DAZ weba. Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’ specijalizirajući se u arhitektonskim natječajima projektima, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u žiriju Jun Aokija u Japanu, 2009.
Diplomirala je cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007., tijekom studija biva nagrađena Dekanovom i Rektorovom nagradom, a radno iskustvo stječe u renomiranim arhitektonskim uredim u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj. Bila je kustosica mnogih izložbi, među istaknutima „Zero Point of Meaning“ u Camera Austria, Kunsthaus u Grazu. Na posljednjem Venecijanskom bijenalu pod krovnom temom „Fundamentals“ sudjelovala je kao kustos u međunarodnoj izložbi „Monditalia“ na poziv Rem Koolhaasa, za što je odlikovana posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Nadalje, 2014. bila je jedan od 7 finalista prestižne Wheelwright Prize, koju dodjeljuje Sveučilište Harvard, Graduate School of Design GSD.


Izaskun Chinchilla Moreno
je diplomirala je 2001. na ETSAM-u, na Politehničkom Sveučilištu u Madridu u Španjolskoj.Od 2001. vodi vlastiti ured u Madridu. Ima dugo iskustvo na polju edukacije. Na Bartlett School of Architecture (UCL London, UK) je Senior Teaching Fellow and Researcher. Predavala je i u Ecole Special (Parz, Francuska) I HEAD Sveučilištu (Ženeva, Švicarska). Vodila je kao profesor i projektni studio na Escuela de Arquitectura Universidad de Alicante, Sveučilište u Alicanteu od 2002 do 2007 dok trenutno predaje na ETSAM i Instituto de Empresa (Madrid, Španjolska). Njezin dizajn popraćen jê istraživačkim projektom “Social and Aesthetic Repercussions of technical topics and solutions which take ecology into account” što ju je odvelo kao predavača znanstvenika na Sveučilište Columbia u New Yorku 2002., Ecole de Mines de Paris (2003) i Sveučilište Princeton u New Jerseyu (2004) kao I na Institut d´Arquitectura Avancada de Catalunya (Barcelona), na postdiplomskom magisteriju (2003-2007).
Kao govornik sudjelovala je na mnogim predavanjima, forumima i debatama na više od 80 svjetskih destinacija u više od 90 različitih magazina i publikacija govorila je o svojim projektima. Sudjelovala je svojim radovima na 8. i 10. Venecijanskom bijenalu, V. bijenalu arhitekture i dizajna u Sao Paulu, u Brazilu u mnogim drugima.
Kao arhitektica zalaže se multidisciplinarni pristup radu kroz ekologiju, sociologiju ili znanost, arhitekturu koja nadilazi stilističke distinkcije i ponovo se susreće s kompleksnošću života u suvremenom svijetu. Dobitnica je više od 20 nagrada na raznim arhitektonskim natječajima.



Jan Liesegang
je član raumlabora. “Oni se bave urbanizmom, dizajnom, arhitektonskim projektiranjem, interaktivnim okolišima i istraživanjima”
Jan Liesegang rođen je u Kölnu 1968., studirao je u Berlinu (TU Berlin), Kopenhagenu (Kunstakademie) I New Yorku (Cooper Union, School of Architecture). Dobitnik je nagrade za najbolju diploma 1997., radio je tri godine u uredu Sauerbruch Hutton Architects, bio je asistent Prof. Matthiasa Sauerbrucha i gostujući profesor na Akademiji u Stuttgartu, rezidencija u Vili Massimo / Rim u 2010. 1999 suosnivač je raumlabora.


Karin Šerman
je arhitektica i teoretičarka arhitekture, Profesorica Teorije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također je predstojnica katedre za Povijest i teoriju arhitekture i voditeljica modula arhitektonske teorije na doktorskom studiju zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a teoriju arhitekture predaje na Sveučilištu u Splitu. Njezin rad fokusiran je na modernu i suvremenu arhitekturu i kulturu, kao i teorijska istraživanja. Opsežno je pisala o povijesti arhitekture srednje Europe i Hrvatske, kao i o suvremenoj arhitektonskoj sceni. Diplomirala 1989. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je 1996. na Sveučilištu Harvard u Cambridgeu (SAD) na području Teorije i povijesti arhitekture. Doktorat znanosti stekla je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine.
2014. bila je zbornica i kustosica hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu Fundamentals. Sa svojim kustoskim timom postavila je izložbu „Fitting Abstraction“ kojom su odgovorili na temu Absorbing Modernity 1914-2014 analizirajući sto godina hrvatske arhitektonske kulture. Za ovu interpretaciju nagrađena je nagradom „Neven Šegvić“ Udruženja hrvatskih arhitekata za teoretski i istraživački rad.


 

Program Think Space pokrenut je 2010. od strane Društva arhitekata Zagreba kao platforma za promišljanje i eksperimentiranje u arhitekturi ciljajući na međunarodnu javnost. Kroz cikluse natječaja, simpozija i nekonferencija Think Space je proteklih godina povezao preko 800 sudionika iz 80ak zemalja svijeta.

Ove godine Think Space doživjet će posebno izdanje pod krovnom temom „THINK public SPACE“. Fokus posebnog izdanja programa usmjeren je na javni gradski prostor. Think Space se ovom prigodom udružuje s opsežnim i ambicioznim projektom revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba „Zagreb za mene“ kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreb u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt „Zagreb za mene“ teži podizanju kvalitete javnih prostora u gradu Zagrebu kroz 17 intervencija uključujući javnost, struku i gradsku upravu te ujedno doprinoseći podizanju svijesti i važnosti teme javnog prostora kroz projekt „Zagreb za mene“. U okviru spomenutog, kroz posebno izdanje natječaja THINK public SPACE, od natjecatelja će se tražiti prijedlozi suvremenih rješenja za javni prostor na konceptualnoj i teoretskoj razini istražujući mogućnosti i propitujući značenje javnog prostora u današnjem društvenom, geopolitičkom i ekonomskom kontekstu osobito u pogledu javnog i individualnog.

Više potražite na www.think-space.org

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

THINK public SPACE

THINK SPACE i Grad Zagreb u okviru projekta „Zagreb za mene“ , kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreba, raspisuju međunarodni, javni, anonimni, u jednom stupnju konceptualni arhitektonsko – urbanistički natječaj - THINK public SPACE.

Iz ciklusa

10.08.2015 - 10.08.2015
THINK public SPACE - rezultati natječaja

11.06.2015 - 11.06.2015
THINK public SPACE razgovor

19.04.2015 - 19.04.2015
THINK public SPACE


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.