Kalendar

Počela je 3. Think Space Nekonferencija

11.06.2014 - 13.06.2014
Ciklus: Think Space 2013 MONEY
Konferencija

Pozivamo Vas na treću Think Space Nekonferenciju u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu od 11. do 13. lipnja 2014. Okončavamo ovogodišnji Think Space ciklus pod krovnom temom Novac | Money, kojeg su vodili naši gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i Cesár Reyes Nájera. Nakon 3 arhitektonska konceptualna međunarodna natječaja, poziva za objavu teorijskih radova i 3 mini-simpozija na kojima se izredao niz zanimljivih gostiju očekuje nas završno druženje i zajedničko promišljanje prostora uz pogodnosti za članove DAZ-a i studente. Podsjećamo da je ulaz na Architects' talk u srijedu 11. srpnja u 19.00 h te na svečanu dodjelu nagrada u 20.30 h slobodan!

Think Space Nekonferencija je postala tradicionalno okupljanje svih vas koji težite promišljanju prostora, mjesta, arhitekture, kulture i društva na nekonvencionalan način usmjeren na budućnost i interdisciplinarnost kreativnih procesa. Godišnja tema Novac | Money koju su postavili španjolski arhitekti i gosti kustosi ovogodišnjeg ciklusa, Ethel Baraona Pohl & César Reyes Nájera, nedvojbeno potaknuti zanimljive i živopisne diskusije na dolazećoj Nekonferenciji. Kroz niz intenzivnih sesija za stotinu sudionika, treća Nekonferencija ponovno će omogućiti misliocima, domaćim i stranim arhitektima, studentima arhitekture i srodnih strukma, sudionicima natječaja i mini.simpozija, autorima, pobjednicima, žiratorima i kustosima ciklusa da se sastanu uživo u Laubi, Kući za ljude i umjetnost od 11. do 13. lipnja 2014. Program Nekonferencije uključuje predavanja, tulum dobrodošlice, otvorenje izložbe, radionice, svečanu dodjelu nagrada, Architects' Talks, svečani domjenak i još poneko iznenađenje.

Što bi bilo kad bi se gradovi mogli razvijati bez novca?
Kako se ekonomski tokovi reflektiraju na urbanizam gradova?
Možemo li projektirati operirajući izvan ekonomskih okvira?
Koja je uloga arhitekta u ovim scenarijima, ako postoji?

Pozivamo vas da društvu zanimljivih inozemnih gostiju s arhitektonskog stajališta pokušamo zajedno propitati ili odgovoriti na ključna pitanja ovog ciklusa.

GOSTI || ETHEL BARAONA POHL | CÉSAR REYES NÁJERA | DPR-BARCELONA | KELLER EASTERLING | YALE SCHOOL OF ARCHITECTURE | DAVID A. GARCIA | MAP ARCHITECTS | PEDRO GADANHO | MOMA NEW YORK | BRENDAN CORMIER | VOLUME | ARCHIS |

Uz jedinstveni pristup u kojem se stvaraju novi forumi za misli kroz procese dizajna i projektiranja, u ovom ciklusu Think Spacea, osim na sudjelovanje u konceptualnim arhitektonskim natječajima, pozvali smo sve zainteresirane autore da se kroz formu pisanog rada refereiraju na temu ciklusa i tako doprinesu polju suvremene arhitektonske teoretske misli. Tražili smo tekstove iz područja: | Teritoriji |, | Kultura i društvo | i | Okoliš |. U velikom broju tekstova pristiglih od praktičara, znanstvenika, teoretičara i istraživača, stručni žiri odabrao je devet radova. Njihovi autori predstavit će ih u sklopu Nekonferencije, a svi radovi biti će objavljeni u godišnjoj publikaciji Think Space programa. Jedan od bitnih djelova Think Space Nekonferencije će biti i izložba ciklusa „Novac“ na kojoj ćemo prezentirati nagrađene radove, koji će nakon Nekonferencije ostati izloženi u Laubi, kući za ljude i umjetnost.

 Nagrađeni autori arhitektonskih natječaja su pozvani iz svih krajeva svijeta da nam se pridruže na događanju. Think Space tim će predstaviti autore i timove te im u sklopu svečane dodjele nagrada odati priznanje na vrhunskim radovima u promišljanju arhitekture ispred međunarodne publike i lokalne arhitektonske zajednice.

Prihvaćajući projektiranje, odnosno kreativnost, kao i teorijske refleksije, istraživanje povijesnih uzora i stvaranje suvremene povijesti, Think Space se stavlja u odnos s prošlošću sugerirajući buduće scenarije i njihove mogućnosti. Na razmeđi arhitektonske prakse, globalnog i lokalnog konteksta, najveći doprinos Think Space programa je u kreiranju nijansirane slike globalnog stanja arhitekture.

Program u PDF-u preuzmite OVDJE.

Registracija je otvorena! Cijene kotizacije za članove Društva arhitekata zagreba i studente iznosi 350 kn dok je individualna cijena kotizacije 950 kn. Registrirati se možete OVDJE. U cijenu je uključen i svečani domjenak, večera u DAZ-u, dva ručka te coffe breakovi za sve sudionike. Za prijavu na Nekonferenciju i više informacija obratite se na e-mail: info@think-space.org ili posjetite http://www.think-space.org/en/events/unconference2014/

Sudjelovanje na 3. Think Space Nekonferenciji se boduje sa 16 bodova za sva tri dana programa unutar Sustava stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Podsjećamo da je ulaz na Architects' talk u 19.00 h te na svečanu dodjelu nagrada u 20.30 h slobodan!

U četvrtak, 12. lipnja 2014. smo za Vas u prostorima Društva arhitekata pripremili Party dobrodošlice i vrhunski doživljaj otvorenja svjetskog nogometnog prvenstva i utakmice Brazil – Hrvatska!

Ethel Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial.

César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.
Ethel i César zajedno vode izdavačku kuću dpr barcelona koja se bavi digitalnim i tiskanim izdavaštvom te temama vezanim uz budućnost arhitekture u interdisciplinarnom kontekstu.

David A. Garcia, žirator natječaja „Territories“ (Teritorij) predavač je na prestižnoj Bartlett School of Architecture, Unite 3 od 2010. godine i direktor Master Course studija Lund’s School of Architecture (AAD Course), LTH, u Švedskoj, osnivač ureda MAP Architects iz Copenhagena i osnivač Instituta za arhitekturu i ekstremne okoliše. Garcia je radio u uredima Foster and Partners u Londonu te je bio partner u uredu Henning Larsen Architects u Kopenhagenu. Garcia te se kroz svoju profesionalnu karijeru ponajviše bavi upravo ekstremnim okolišima što mu je priskrbilo i kustosku ulogu za danski paviljon na XIII bijenalu arhitekture u Veneciji. Dobitnik je prestižne 3 godišnje stipendije Danskog umjetničkog vijeća te je bio dobitnik nagrade Frits Schlegel 2013. godine.

Pedro Gadanho, žirator natječaja „Culture & Society“ (Kultura i društvo)je arhitekt i kustos za suvremenu arhitekturu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA). Prije nego što se pridružio MoMA-i Pedro je bio aktivan na područjima arhitekture, predavanja, pisanja i kuriranja izložbi. Gadanho ima MA i PhD iz arhitekture, mnogostruko je nagrađivan za svoj rad, a bio je i urednik bookazinea BEYOND te glavni kustos mnogih izložbi vezanih uz suvremenu arhitekturu.

Keller Esterling, žiratorica natječaja „Environment / Subtraction“ (Okoliš / Oduzimanje) je američka arhitektica, urbanistica i istraživačica na polju arhitekture, koja trenutno predaje na Sveučilištu Yale. Autorica je nekoliko knjiga koje se bave istraživanjem globalnih fenomena u arhitektonskom kontekstu, suburbijom i urbanističkim problematikama američkih predgrađa, dok se u zadnje vrijeme bavi pojmom subtrakcije u arhitekturi. U svojoj knjizi „Organization Space: Landscapes, Highways and Houses in America“ (MIT, 1999) primjenjuje network teoriju u diskusiji o američkoj infrastrukturi i razvojnim formatima. Najavljena knjiga koja bi trebala biti izdana 2014. „Extrastatecraft: The Power of Matrix Space“ istražuje globalne infrastrukture kao političke medije. Easterling je predavala, izdavala i izlagala svoje radove u diljem svijeta.

 

Veselimo se vidijeti vas u lipnju,
Vaš Think Space tim!

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org, a kako je bilo prošle godine na Nekonferenciji pogledajte ovdje.


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspje&ˇna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Partner:

Pokrovitelji:

          

     

         
 

Sponzori:

      

    

    

Medijski  pokrovitelji ciklusa:

             

        

height: 128px; width: 120px;

a href=

Vezane vijesti

11/06/2014 - 13/06/2014

Think Space Nekonferencija 2014.

3. Think Space Nekonferencija pod ovogodišnjom krovnom temom Money / Novac je još u tijeku, ali smo dodijelili nagrade, družili se uz Architects' talk otvorili izložbu nagađenih radova ovogodišnjih natječaja Territories, Culture & Society i Environment / Subtraction. Družili smo se s našim kustosima, žiratorima i gostima, a dok se polako približavamo kraju 3. izdanja Think Space ciklusa pročitajte i pogledajte kako su prošla zadnja dva dana Nekonferencije.

11/06/2014 - 13/06/2014

Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

Sutra počinje 3. Think Space Nekonferencija pod krovnom temom Novac / Money, koja će se kroz tri dana održavati u Laubi u Zagrebu. Podsjećamo da je ulaz na Architects' talk u 19.00 h te na svečanu dodjelu nagrada u 20.30 h slobodan uz potvrdu dolaska ili registraciju putem ENTRIO sustava, zbog ograničenog broja mjesta. Zadnjeg dana završnih priprema Nekonferencije predstavljamo vam još neke od zanimljivih gostiju i Think Spacera.

11/06/2014 - 13/06/2014

Think Space gosti i sudionici

Predstavljamo vam još neke od gostiju i sudionika ovogodišnje Think Space Nekonferencije – Money / Novac, koja se održava od 11. do 13. lipnja 2014. u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Podsjećamo da se sudjelovanje boduje sa 16 bodova u sustavu stalnog stručnog usavršavanja HKA, a kao pogodnost za članove DAZ-a i studente kotizacija iznosi 350 kn. Više pročitajte u nastavku te u najavi Nekonferencije.

11/05/2014 - 13/05/2014

Imate kauč viška? Dođite na Nekonferenciju!

Približava se 3. Think Space Nekonferencija u sklopu koje pokrećemo program kojim želimo omogućiti dolazak i sudjelovanje dragih nam gostiju u što većem broju. Think Space kauč-surfing omogućit će besplatan smještaj inozemnim gostima, a njihovim zagrebačkim domaćinima besplatnu kotizaciju!

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space Nekonferencija 2014.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.