Kalendar

Boro Kovačević - Umjetnost makete

02.10.2013 - 02.10.2013

U srijedu, 2. listopada u 19 sati u Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu otvara se izložba „Boro Kovačević – Umjetnost makete“. Izložba se priređuje kao posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (Baška, 1946. - Zagreb, 2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj. 

„Od prve makete za neki javni urbanističko-arhitektonski natječaj, koju je izradio za grupu autora (Čižmek, Dragman, Ivičević-Bakulić, Postružnik i Silađin) 1968. godine, do remek djela umjetnosti maketarstva, Plivina pogona za izradu azitromicina u Savskome Marofu u mjerilu 1:20 iz 1997./98., koju prezentiramo ambijentalnom instalacijom u gornjem prostoru galerije, izložba nema karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već posjetitelju kani dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Boro Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor.“ (Penezić & Rogina, iz kataloga)




Borislav Boro Kovačević (Baška 1946. – Zagreb 2011.) nakon školovanja na Drvno-industrijskom fakultetu u Zagrebu i specijalizacije u SR Njemačkoj, tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća savladava tehnike modeliranja u metalu, te spajanje drva, metala i drugih materijala u jedinstvene objekte maketa koje će raditi tijekom cijelog života. Od početka profesionalne karijere, 1965. godine, sudjeluje sa svojim maketama na svim važnijim domaćim i međunarodnim urbanističko-arhitektonskim natječajima, a na mnogima od njih dobiva nagrade. Surađivao je s mnogim imenima iz vrha arhitektonske scene poput Ivana Čižmeka, Radovana Delallea, Bore Doklestića, Ivana Franića, Kreše Ivaniša, Dinka Ivičević-Bakulića, Slavka Jelineka, Stjepana Krajača, Velimira Neidhardta, Miroslava Pašagića, Penezića & Rogine, Nevenke Postružnik, Mladena Sabolovića, Branka Silađina, ali i s umjetnicima poput Sanje Iveković te na interdisciplinarnim i kulturološkim projektima. Boro Kovačević je bio dugogodišnji član ULUPUH-a, najprije u Sekciji za arhitekturu, a potom u, sredinom 80-tih godina osnovanoj, Sekciji za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa. Uz funkciju predsjednika sekcije neko je vrijeme obnašao i dužnost predsjednika ULUPUH-a. Kao vršitelj tih dužnosti, ali i kao umjetnik i čovjek zalagao se za unapređenje struke i prava članova udruženja.

facebook event

Vezane vijesti

10/03/2014 - 10/03/2014

Boro Kovačević - Umjetnost makete u DAZ-u

Kultura umjetnosti, Udruženje hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Zagreba vas pozivaju na promociju knjige BORO KOVAČEVIĆ Umjetnost makete larger than life u ponedjeljak, 10. ožujka 2014. u 19 sati u prostorima DAZ-a Trg bana Jelačića 3/I.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.